NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER RICOTTA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Ser Ricotta

  
tanakakt
17.03.2014 22:55:20
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 204 #1781995
Od: 2013-4-19
Robił ktoś? Ja dzisiaj próbowałam i nie wyszło zresztą drugi już raz w tym temacie poniosłam klęskę.Miałam 5L serwatki dodałam sok z 3 cytryn i 3 łyżki octu winnego podgrzewałam i nic płacze
  
Electra29.03.2024 01:49:11
poziom 5

oczka
  
monia8366
18.03.2014 00:20:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1782055
Od: 2013-3-21
Ja bardzo często robię i zawsze się udaje ale nie dodaje ani soku z cytryny ani winnego octu. Naturalnie zrobiona ricotta to :
Do serwatki dodajemy do 50% mleka i czekamy aż mleko ulegnie fermentacji. Następnie ostrożnie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia , a w końcu schładzamy. Całość cedzimy przez gęsta chustę,dzieki czemu odpływa sklarowana serwatka. Gotowy ser ricotta solimy,ugniatamy w formie lub formujemy w kulki.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Esti
18.03.2014 07:27:58
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1782147
Od: 2013-3-22
Ja robię ricottę według innego przepisu. Nie dodaję wcale mleka, tylko serwatkę podgrzewam bardzo mocno, do stanu tuż przed wrzeniem, dodaję octu proporcjonalnie do ilości serwatki, zamieszam i odstawiam na noc. Rano zlać przez pieluchę i gotowe. wesoły
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
artambrozja
18.03.2014 08:02:59
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1782158
Od: 2013-3-25
to ja jeszcze inaczej wesoły Do 5 litrów serwatki dodaje 4 łyżeczki soku z cytryny a nie z 3 cytryn zdziwiony
Sposób Moniki jest najbliższy prawdziwej ricotcie, ale to dłuższy proces a mi się zawsze spieszy lol
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Esti
18.03.2014 10:08:52
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1782254
Od: 2013-3-22
Nie zgodzę się. Ekspertem nie jestem ale wyczytałam, że prawdziwa ricotta to ser zwarowy robiony wyłącznie z gotowanej serwatki. Mleko zaczęto dodawać aby zwiększyć ilość sera gdyż z samej serwatki wychodzi go malutko.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
monia8366
18.03.2014 11:34:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1782378
Od: 2013-3-21
Esti gdybyś chciała zrobić na prawdę 100% ricottę musiałabyś grzać serwatkę trzy dni non stop.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Esti
18.03.2014 12:22:27
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1782415
Od: 2013-3-22
Być może. wesoły
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
szoszona
18.03.2014 12:32:16
Grupa: Użytkownik

Posty: 22 #1782423
Od: 2013-12-19
za mało octu, o dziwo im więcej octu się doda tym słodsza rikotta
  
monia8366
18.03.2014 13:30:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1782480
Od: 2013-3-21
nie no teraz to wyjdzie octowy ser a nie ser ricotta. Jeśli używa się już kwasu do ścięcia skrzepu to nie lać tego by lać tylko z umiarem. Tak jak pisze artambrozja 3 łyżeczki soku z cytryny nie z 3 cytryn no ale jak lać octu więcej to lej wesoły Może coś wyjdzie
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Esti
18.03.2014 13:51:05
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1782507
Od: 2013-3-22
Nie pamiętam dokładnie ale chyba robiłam na 10l niecałe ćwierć szklanki octu.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
tanakakt
18.03.2014 20:57:42
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 204 #1783064
Od: 2013-4-19
Z octem przepis znalazłam na wujku Google, spróbuje metody naturalnej od moni, jak długo kwasi się taka serwatka? Jak robię twaróg to do mleka dodaję troszkę cukru, szybciej mi wtedy kwaśnieje, do serwatki też dodać?
  
Electra29.03.2024 01:49:11
poziom 5

oczka
  
monia8366
18.03.2014 22:41:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1783198
Od: 2013-3-21
wystarczy zostawić w ciepłym pomieszczeniu na 24 godziny.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
19.03.2014 09:39:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1783439
Od: 2013-3-21
Ok serwatka,ale jaka?
Czy to ma być serwatka po twarogu,czy po serkach podpuszczkowych?
Raz próbowałam zrobić Ricottę,podgrzewałam serwatkę,potem na pieluszkę i..........serwatka przeleciała,a nic na pieluszce nie zostało zły
  
Esti
19.03.2014 10:02:15
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1783451
Od: 2013-3-22
Serwatka musi być zimna. jęzor
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
artambrozja
19.03.2014 10:12:17
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1783465
Od: 2013-3-25
Jola ja robię z serwatki po serkach podpuszczkowych. Podgrzewam i dodaje sok z cytryny , mieszam chwile , dosłownie kilka minut ( podobno im dłużej się podgrzewa to ser ma posmak orzechowy, ale sama tego nie próbowałam ) potem zostawiam w spokoju na około 15 minut i dopiero na siteczko z gazą. Nie ma tego wiele ale jest pyszny wiec warto spróbowaćwesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
jola1979
19.03.2014 10:50:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1783512
Od: 2013-3-21
Nie,no poczekałam aż serwatka ostygnie wesoły
Robiłam właśnie z serwatki po serku podpuszczkowym wesoły
Muszę spróbować jeszcze raz,ale to dopiero wtedy,gdy będzie po odchowaniu koźląt,bo teraz to nie nadążam z robieniem serków z powodu "braku surowca",więc serwatki też jest mało smutny
  
monia8366
19.03.2014 11:35:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1783585
Od: 2013-3-21
serwatka nadaje się po każdym rodzaju sera. tylko ta po twarogu ( sposobem który ja wykonuje) zakwasza się szybciej, serwatka z podpuszczkowego potrzebuje więcej czasu. Inaczej po dojrzewających bo serwatka ma już w sobie bakterie więc szybko pracuje.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Bucia
20.03.2014 11:27:36
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1785138
Od: 2014-3-10
A co robicie z serwatka pozostałą po riikottcie?
  
monia8366
20.03.2014 13:31:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1785266
Od: 2013-3-21
dajemy kurom wesoły ja osobiście serwatkę po serach daje kozom do wody, kurom kaczkom królikom psom kotom itp. To naturalne bakterie kwasów mlekowych czyli probiotyk.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Bucia
23.03.2014 19:44:21
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1788701
Od: 2014-3-10
kiedys sprzedawano serwatke ale to bylo dawno temu i pamietam ze byl to smaczny orzezwiajacy napoj
  
Electra29.03.2024 01:49:11
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER RICOTTA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny