Ser Ricotta |
monia8366 pisze: Ja bardzo często robię i zawsze się udaje ale nie dodaje ani soku z cytryny ani winnego octu. Naturalnie zrobiona ricotta to : Do serwatki dodajemy do 50% mleka i czekamy aż mleko ulegnie fermentacji. Następnie ostrożnie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia , a w końcu schładzamy. Całość cedzimy przez gęsta chustę,dzieki czemu odpływa sklarowana serwatka. Gotowy ser ricotta solimy,ugniatamy w formie lub formujemy w kulki. Monika, zrobiłam dzisiaj serek ricottę według tego przepisu - wyszedł REWELACYJNY !!! Znalazłam kiedyś w necie przepis, też z dolewaniem mleka, ale tam był błąd - gotowanie serwatki ze słodkim mlekiem - porobiły sie zgotowane skrzepy, glutowate. A dzisiaj na spokojnie zrobiłam - 2 litry serwatki i 1 litr mleka - uległo fermentacji, zagotowałam, wystudziłam, odcedziłam i raj dla podniebienia. Dziękuję Ci za przepis |