| |
artambrozja | 22.04.2014 21:25:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1822349 Od: 2013-3-25
| monia8366 pisze:
Ja bardzo często robię i zawsze się udaje ale nie dodaje ani soku z cytryny ani winnego octu. Naturalnie zrobiona ricotta to : Do serwatki dodajemy do 50% mleka i czekamy aż mleko ulegnie fermentacji. Następnie ostrożnie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia , a w końcu schładzamy. Całość cedzimy przez gęsta chustę,dzieki czemu odpływa sklarowana serwatka. Gotowy ser ricotta solimy,ugniatamy w formie lub formujemy w kulki.
Monika, zrobiłam dzisiaj serek ricottę według tego przepisu - wyszedł REWELACYJNY !!!
Znalazłam kiedyś w necie przepis, też z dolewaniem mleka, ale tam był błąd - gotowanie serwatki ze słodkim mlekiem - porobiły sie zgotowane skrzepy, glutowate. A dzisiaj na spokojnie zrobiłam - 2 litry serwatki i 1 litr mleka - uległo fermentacji, zagotowałam, wystudziłam, odcedziłam i raj dla podniebienia. Dziękuję Ci za przepis _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 05.01.2025 06:01:54 |
|
|
| |
annaka | 23.07.2017 16:54:02 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 53 #2446139 Od: 2017-6-11
| Dzisiaj spróbuję zrobić tę osławioną ricottę; pierwszy raz w życiu. Także 3mcie kciuki. |
| |
annaka | 24.07.2017 18:49:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 53 #2446449 Od: 2017-6-11
Ilość edycji wpisu: 4 | [/url]
Oto jest. Nie wiem, czy taka powinna być, w smaku jak kożuch z gorącego mleka. Od razu do słoja, olej, suszone pomidory i bazylia. Od jutra będziem próbować po kuleczce. Niecałe 4 litry serwatki, 1,5 litra mleka, waga otrzymanej ricotty 265 g. |
| |
Amalteja | 08.07.2018 09:05:28 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 39 #2562427 Od: 2018-7-6
| Dzień dobry, czy ricotte robić z serwatki po serze podpuszczkowym czy po twarogu?
|
| |
monia8366 | 08.07.2018 22:12:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #2562582 Od: 2013-3-21
| można i z tego i z tego, po podpuszczkowym będzie delikatniejsza mniej kwaśna _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Amalteja | 08.07.2018 22:29:11 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 39 #2562583 Od: 2018-7-6
| To jeszce jedno pytanko, czy serwatka moze postac np dobę zanim zrobie z niej ser? Czybtrzena tak od razu? |
| |
monia8366 | 09.07.2018 09:27:51 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #2562641 Od: 2013-3-21
| Jasne, że może postać. Jeśli zostawisz ją na wierchu skwaśnieje jeśli nie chcesz wstaw do lodówki. Możesz sobie kilka dni tak zbierać też by mięć więcej serwatki a co za tym idzie więcej sera później. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Amalteja | 09.07.2018 10:28:00 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 39 #2562655 Od: 2018-7-6
| Dzięki za odpowiedzi. Ja już mam doświadczenie w kwestii robienia ricotty. Jednak dla tego pytam bo nie zawsze mi wychodzi. Czytałam ze serwatka ma stać do 3 h, albo, ze ma być schłodzona itd. Robię tak: 4l serwatki takiej co dopiero odlanej plus 1/4 -1/3 szklanki octu jabłkowego. Podgrzewam do temperatury 92-96stopni i wlewałam ocet. I czasem mi wychodzi czasem nie. Wściekam się bo robię tak samo a efekt rożny. raz pyszna a raz wiórowata i żółta.. Spróbuje Twojego przepisu. dzięki! |
| |
Electra | 05.01.2025 06:01:54 |
|
|