NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » ZSIADŁE MLEKO

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Zsiadłe mleko

  
miki21
14.06.2014 15:13:49
Grupa: Użytkownik

Posty: 8 #1865471
Od: 2014-6-8
Trzymam już 2 dni mleko w słoiku w temp. pokojowej i nie chce się zrobić zsiadłe smutny
  
Electra25.04.2024 01:06:35
poziom 5

oczka
  
Kusy
14.06.2014 15:31:20
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1865488
Od: 2013-3-22
dodaj jogurtu naturalnego
  
annorl1
14.06.2014 15:32:55
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1865492
Od: 2014-1-18
ja kupuję w sklepie zsiadłe mleko z żywymi kulturami bakterii, wlewam do mleka i dopiero wtedy stawiam do skwaszenia. bez gotowca nie udało mi się mleka skwasić. mleko stało i zgorzkniało, ale się nie skwasiło.
  
maaaaam
14.06.2014 15:56:58
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 89 #1865522
Od: 2013-4-7
Mi mleko zsiada się przeważnie bez problemu.
Problem był kiedy koza najadła się sosnowych igieł i wtedy nie chciało się zsiadać wcale. Także niedługo po wykocie mogą być problemy z zsiadaniem się mleka, bo wtedy mleko ma inny skład. Powodem może być też stan zapalny w wymionach lub nieprawidłowa dieta.
Życzę powodzenia.
  
Claris
14.06.2014 16:44:59
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1865544
Od: 2014-5-2
    miki21 pisze:

    Trzymam już 2 dni mleko w słoiku w temp. pokojowej i nie chce się zrobić zsiadłe smutny


Napisz może coś więcej na temat drogi Twojego mleka od kozy do przerobu na ser. Trudno mi cos bliżej powiedzieć jeśli nie mam danych, ale spróbuję pomócwesoły Czy słoik był otwarty i jaka jest u Ciebie temp pokojowa?

Za krzepnięcie mleka odpowiedzialne są przede wszystkim bakterie kwaszące, których zawartość i aktywność może być z różnych przyczyn obniżona. Powodów może być kilka, najczęstsze przyczyny to nawet minimalna pozostałość po detergentach w którymkolwiek z naczyń.

Przyczyną może być także schłodzenie mleka po udoju (ale podejrzewam, że skoro to kozie mleko to nie przebywało w chłodni). Dziś mleko (w dużych gospodarstwach) trafia od razu do chłodni, niskie temperatury wpływają na mnożenie się bakterii gnilnych, które odpowiedzialne są za gorzki smak i gnicie mleka. Jeśli bakterie to osiągną przewagę nad kwaszącymi (bardzo pożądanymi w serowarstwie) mleko się nie zsiądzie.

Rada;

Można dodać (jak już niektórzy proponowali) zakwasu w postaci mleka kwaśnego dobrej jakości, albo wyposażyć się w liofilizowane kultury bakterii mezofilnych w proszku. (dostępne w sklepach internetowych, nie wiem czy tu mogę podawać, ale polecam przede wszystkim sklepy serowarskie)
Szczypta takich bakterii, dodana do mleka podgrzanego do temperatury ok 36 stopni i pozostawienie go w temperaturze nie mniej niż 20 stopni na kilka, kilkanaście godzin na pewno da nam piękny skrzep. Oczywiście jeśli mleko jest także dobrej jakości.

Pozdrawiam i życzę sukcesów


_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
miki21
14.06.2014 16:53:37
Grupa: Użytkownik

Posty: 8 #1865552
Od: 2014-6-8
Wydoiłem mleko , przesitowałem. Wsadziłem do lodówki a po 1 dniu zachciało mi się mleka zsiadłego więc dałem na blat kuchennego stołu temp- ok 25 stopni.
  
Claris
14.06.2014 17:38:29
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1865618
Od: 2014-5-2


No i masz prawdopodobnie odpowiedź. Mleko wcześniej schłodzone często nie nadaje się już na zsiadłe smutny
_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
LadyM.
14.06.2014 18:38:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1865675
Od: 2013-3-22
Ja, podobnie jak Ania dodaję zawsze kwaśne mleko sklepowe. Takie w którym nie ma wynalazków. Nie jestem za dodawaniem jogurtu, bo to inne bakterie. Twaróg mi dziwny wyszedł z takiego kwaszonego na jogurcie. A dodaję, dlatego, że na raz nie mam tyle mleka, żeby cokolwiek z niego zrobić. Więc chłodzę w lodówce. No i pewnie dlatego mi się samo z siebie nie chciało zsiadać. I jak chcę, żeby się szybko zsiadło to robię jak Klara: podgrzewam, dodaję zsiadłe i trzymam w cieple (np. w letnim piekarniku).
  
Leosia
14.06.2014 21:44:39
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1865808
Od: 2013-4-2
nic nie dodaje. minimum 4 dni musi stać. Cierpliwości.
  
Claris
14.06.2014 23:13:41
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1865875
Od: 2014-5-2
Jak się doda jogurtu, to oczywiście LadyM ma rację, będzie jogurt a nie zsiadłe. Co do zsiadanie 4 dni, nie mam przekonania, bo bakterie w mleku mnożą się błyskawicznie, jeśli się nie zsiadło w dwa dni, to prawdopodobnie jest kwaszących zbyt mało a co za tym idzie, górę biorą inne bakterie.
No ale jeśli masz Leosiu doświadczenie, że mleko nie gorzknieje i jest smaczne, to najważniejsze.

Ja do mojego też niczego nie dodaję i latem mleko zcina się przez noc.
Jeśli kozy jedzą trawę, naczynia i sprzęty myję zawsze TYLKO wodą (najpierw zimną a potem gorącą natychmiast po użyciu)nie używając detergentów, doję ręcznie a nie dojarką i nigdy nie chłodzę jeśli odstawiam na zsiadłe, wtedy mleko jest do krojenia łyżkąwesoły
A, jeśli chcecie chłodzić mleko, a jednak potem spróbować odstawić na zsiadłe, to poprostu nie wstawiajcie do lodówki, tylko do piwniczki tak do 12 stopni i też będzie dobrze.
_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
LadyM.
14.06.2014 23:31:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1865888
Od: 2013-3-22
Trzeba ją mieć. (tę piwniczkę)
  
Electra25.04.2024 01:06:35
poziom 5

oczka
  
Claris
15.06.2014 00:00:38
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1865903
Od: 2014-5-2
No racja, ja kiedyś, jak jeszcze chałupy nie mieliśmy to piwniczkę wydłubałam zwyczajnie w ziemi. Tam wkładałam beczkę (może być duże wiadro) i zamykałam drewnianym deklem i już, temperatura była idealna.
_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
Leosia
15.06.2014 17:27:15
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1866368
Od: 2013-4-2
Moje biedne kozy nie mają pastwiska smutny trawka nie co dzień gości w ich jadłospisie gdy jest ładnie kosze ale przy ostatnich deszczach... może dlatego mleko dłużej się zsiada. Nigdy nie było gorzkie. Twarożek wychodzi śmietankowy, wszyscy zachwalają i jedzą aż się uszy trzęsą.
  
LadyM.
15.06.2014 21:55:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1866547
Od: 2013-3-22
No, moje mleko, nastawione w sobotę na zsiadłe, dziś rano nie było nawet kwaskowate. Słodkie normalnie. Więc dodałam podpuszczke i zrobiłam serek jak zwykle. Ale serek wyszedł leciuteńko kwaskowaty. Co mnie zaskoczyło, bo mleko próbowałam. Zobaczymy co wyjdzie z solanki.

No to jak, nie wstawiac tego mleka do lodówki, tylko nastawiac na kwaśne porcjami? Trochę mało mam jednorazowo.
  
maaaaam
15.06.2014 22:31:38
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 89 #1866580
Od: 2013-4-7
Ja mam swoją metodę, może dziwną ale skuteczną wesoły Mleko po udoju cedzę i odstawiam na zsiadłe, po czym dolewam mleko z kolejnego udoju. Czasami są nawet trzy dolewki. Mleko zsiada się bez problemu wesoły
  
jola1979
15.06.2014 23:04:12
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1866595
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
Ja też nigdy nie wstawiam mleka,które przeznaczam na zsiadłe,do lodówki.
Wydoję,przecedzam,do garnka i na szafkę kuchenną.
Ja rzadko robię "dolewki".jeśli mam mało mleka biorę mniejszy garnek.Co za różnica,że mleka mało?Można twarożek "na raty"robić.Ja,gdy mam mało twarożku,wsadzam go do zamrażarki i wyciągam wtedy,gdy potrzebuję.Mam wtedy większą ilość.Chyba,że potrzebuję na bieżąco na kanapki,to wtedy szybko znika,więc mrozić nie ma co.
Ja,żeby mleko szybciej się zsiadło dodaję 2-3łyżeczki cukru do świeżego mleka.
Druga sprawa,zauważyłam,że mleko szybciej się zsiada jeśli jest w szerszym,a niższym garnku,niż w wysokim,a wąskim.
  
kozahela
16.06.2014 10:49:48
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 36 #1866771
Od: 2014-2-9
Dzisiaj spróbuję po raz kolejny wrócić dzięki Waszym poradom do "serowarstwa"...;-) Też miałam duży problem z ukwaszeniem mleka. Oczywiście porcjami wkładałam do lodówki a potem wlewałam większą ilość do garnka - mleko gniło a nie kwaśniało. Tym sposobem trafiało do zlewu klikanaście litrów tygodniowo...;-( a kozę przestawiamy na jeden udój dziennie.... Jakiej firmy polecacie mleko zsiadłe do zakwaszania ?????Wszelkie Danony, Zotty, Bakomy już wypróbowałam z marnym skutkiem.
  
LadyM.
16.06.2014 11:11:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1866778
Od: 2013-3-22
Ja kupuję Jovi. Nie ma tam dodanych żadnych wynalazków, tylko mleko i kultury bakterii.
  
annorl1
16.06.2014 11:38:31
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1866813
Od: 2014-1-18
ja kupuję "mleko zsiadłe polskie" od MLEKOVITY
  
jola1979
16.06.2014 21:20:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1867212
Od: 2013-3-21
    kozahela pisze:

    Dzisiaj spróbuję po raz kolejny wrócić dzięki Waszym poradom do "serowarstwa"...;-) Też miałam duży problem z ukwaszeniem mleka. Oczywiście porcjami wkładałam do lodówki a potem wlewałam większą ilość do garnka - mleko gniło a nie kwaśniało. Tym sposobem trafiało do zlewu klikanaście litrów tygodniowo...;-( a kozę przestawiamy na jeden udój dziennie.... Jakiej firmy polecacie mleko zsiadłe do zakwaszania ?????Wszelkie Danony, Zotty, Bakomy już wypróbowałam z marnym skutkiem.

Najlepszym "zakwaszaczem"jest już gotowe zsiadłe,kozie mlekowesoły
Ja,gdy chcę ukwasić "szybko",wtedy dodaję do świeżego mleka z 2-3łyżki już ukwaszonego mleka z innego garnka.
Jedyny problem,że najpierw trzeba je ukwasićwesoły
  
Electra25.04.2024 01:06:35
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » ZSIADŁE MLEKO

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny