Zsiadłe mleko |
miki21 pisze: Trzymam już 2 dni mleko w słoiku w temp. pokojowej i nie chce się zrobić zsiadłe ![]() Napisz może coś więcej na temat drogi Twojego mleka od kozy do przerobu na ser. Trudno mi cos bliżej powiedzieć jeśli nie mam danych, ale spróbuję pomóc ![]() Za krzepnięcie mleka odpowiedzialne są przede wszystkim bakterie kwaszące, których zawartość i aktywność może być z różnych przyczyn obniżona. Powodów może być kilka, najczęstsze przyczyny to nawet minimalna pozostałość po detergentach w którymkolwiek z naczyń. Przyczyną może być także schłodzenie mleka po udoju (ale podejrzewam, że skoro to kozie mleko to nie przebywało w chłodni). Dziś mleko (w dużych gospodarstwach) trafia od razu do chłodni, niskie temperatury wpływają na mnożenie się bakterii gnilnych, które odpowiedzialne są za gorzki smak i gnicie mleka. Jeśli bakterie to osiągną przewagę nad kwaszącymi (bardzo pożądanymi w serowarstwie) mleko się nie zsiądzie. Rada; Można dodać (jak już niektórzy proponowali) zakwasu w postaci mleka kwaśnego dobrej jakości, albo wyposażyć się w liofilizowane kultury bakterii mezofilnych w proszku. (dostępne w sklepach internetowych, nie wiem czy tu mogę podawać, ale polecam przede wszystkim sklepy serowarskie) Szczypta takich bakterii, dodana do mleka podgrzanego do temperatury ok 36 stopni i pozostawienie go w temperaturze nie mniej niż 20 stopni na kilka, kilkanaście godzin na pewno da nam piękny skrzep. Oczywiście jeśli mleko jest także dobrej jakości. Pozdrawiam i życzę sukcesów |