Zsiadłe mleko
    miki21 pisze:

    Trzymam już 2 dni mleko w słoiku w temp. pokojowej i nie chce się zrobić zsiadłe smutny


Napisz może coś więcej na temat drogi Twojego mleka od kozy do przerobu na ser. Trudno mi cos bliżej powiedzieć jeśli nie mam danych, ale spróbuję pomócwesoły Czy słoik był otwarty i jaka jest u Ciebie temp pokojowa?

Za krzepnięcie mleka odpowiedzialne są przede wszystkim bakterie kwaszące, których zawartość i aktywność może być z różnych przyczyn obniżona. Powodów może być kilka, najczęstsze przyczyny to nawet minimalna pozostałość po detergentach w którymkolwiek z naczyń.

Przyczyną może być także schłodzenie mleka po udoju (ale podejrzewam, że skoro to kozie mleko to nie przebywało w chłodni). Dziś mleko (w dużych gospodarstwach) trafia od razu do chłodni, niskie temperatury wpływają na mnożenie się bakterii gnilnych, które odpowiedzialne są za gorzki smak i gnicie mleka. Jeśli bakterie to osiągną przewagę nad kwaszącymi (bardzo pożądanymi w serowarstwie) mleko się nie zsiądzie.

Rada;

Można dodać (jak już niektórzy proponowali) zakwasu w postaci mleka kwaśnego dobrej jakości, albo wyposażyć się w liofilizowane kultury bakterii mezofilnych w proszku. (dostępne w sklepach internetowych, nie wiem czy tu mogę podawać, ale polecam przede wszystkim sklepy serowarskie)
Szczypta takich bakterii, dodana do mleka podgrzanego do temperatury ok 36 stopni i pozostawienie go w temperaturze nie mniej niż 20 stopni na kilka, kilkanaście godzin na pewno da nam piękny skrzep. Oczywiście jeśli mleko jest także dobrej jakości.

Pozdrawiam i życzę sukcesów



  PRZEJDŹ NA FORUM