| |
monia8366 | 29.03.2013 22:42:24 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1290588 Od: 2013-3-21
| Nubirek pisze:
wyciągnełem z zamrażarki 2 nogi koźlece, myślałem że tylnie , chciałem zrobić szynke pieczoną do kanapek a okazało się że to przednie nogi z łopatką , po oddzieleniu od kości jest 1,8 kg mięsa, czy ma ktoś pomysł co z tego można zrobić oprócz gulaszu ? coś na obiad ma być
LadyM. pisze:
Umamlać ziołami, czosnek przede wszystkim, resztę nie wiem, niech trochę poleży, żeby się przeżarło. Potem dać na brytfannę, trochę tłuszczem polać (np olejem)i upiec. W trakcie pieczenia podlewać wodą, a potem już tym sosikiem co sie zrobi. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki, podać z tym sosem. Pycha. Jadłam coś takiego u brata, nie wiem jakie zioła dawał, ale czosnek był na pewno.
monia8366 pisze: ja bym polewała w trakcie pieczenia czerwonym winem półwytrawnym , kozi to lubi
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 11.03.2025 07:57:39 |

 |
|
| |
LadyM. | 29.03.2013 23:18:51 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1290624 Od: 2013-3-22
| o, to to, pozatem od wina mięso kruszeje. Wytrawnego, oczywiście, ale gronowego. |
| |
monia8366 | 29.03.2013 23:19:58 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1290625 Od: 2013-3-21
| dokładnie  _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
PatiB | 03.07.2014 22:17:45 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #1880191 Od: 2014-6-23
| ma ktoś jeszcze jakieś przepisy? swoje sprawdzone?
|
| |
kozahela | 10.07.2014 11:36:24 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 36 #1885235 Od: 2014-2-9
| Mięso nacieram dużą ilością czosnku dodaje sól i zioła prowansalskie. Zalewam maślanką i dorzucam jeszcze świeżą gałązkę rozmarynu. Na drugi dzień ( minimum 24 h) idzie na grilla lub do rondla i piekarnika. Dobrze jest dołożyć trochę smalcu i podlać wodą. Pycha!!! |
| |
Kusy | 15.07.2014 23:32:32 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1890965 Od: 2013-3-22
| Kozahela czy maślankę można zastąpić czymś innym? np. serwatką? |
| |
kozahela | 16.07.2014 15:01:31 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 36 #1891655 Od: 2014-2-9
|
Serwatką możliwe, ale tylko taką z kwaszenia a nie ze słodkiego mleka po dodaniu podpuszczki. Na pewno może być też kefir. 2dni temu piekłam tak mięsko....pyszne było jak zwykle.... |
| |
kozahela | 16.07.2014 15:03:59 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 36 #1891667 Od: 2014-2-9
| kozahela pisze:
Serwatką możliwe, ale tylko taką z kwaszenia a nie ze słodkiego mleka po dodaniu podpuszczki. Na pewno może być też kefir. 2dni temu piekłam tak mięsko....pyszne było jak zwykle.... Dodam jeszcze, że maślanki absolutnie nie wylewamy!!! Pod koniec pieczenia kozine wyjmujemy z rądla, a maślankę wlewamy i dodajemy łyżkę mąki. Do tak przygotowanego sosu wkładamy mięso i jeszcze chwilkę dusimy razem.
|
| |
biogrod | 29.09.2015 09:48:30 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 74 #2180947 Od: 2014-7-23
| Koźlęce żołądki należy wypłukać dobrze, oczyścić odkroić tłuszcz i zalać wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Postawić w chłodnym miejscu, choć lodówka byłaby idealna to zapach będzie pewnie odczuwalny. U mnie stoją zazwyczaj w komorze. Po 24 godzinach należy uszczypnąć i podnieść taki żołądek ta ciemna skórka powinna się bez problemu odkleić. Czyścimy, płuczemy i gotujemy najlepiej dorzucić cebuli i czosnku do gotowania. Można po zagotowaniu odlać wodę i nalać świeżej najlepiej gorącej i gotować do miękkości. Ostudzić pokroić i gotowe. Jak dla mnie flaczki z koźlęcych żołądków są najlepsze. WAŻNE żołądki należy szybko oczyścić, dobrze jest wyciągnąć je ze zwierza i zaraz wypłukać ponoć takie zaziębione źle się czyszczą (tak MAMA mówi) |
| |
rawena | 29.09.2015 22:46:50 |

Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: kuj-pom.
Posty: 82 #2181281 Od: 2015-5-19
| biogrod pisze: Koźlęce żołądki należy .................... (tak MAMA mówi)
Wielkie dzięki, takiego opisu mi brakowało, a że mamy należy słuchać, więc jutro od żołądka wszystko się zacznie  |
| |
piobuk1 | 19.10.2015 12:15:59 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpacie
Posty: 26 #2190754 Od: 2014-7-1
| Witam serdecznie i chcę o coś zapytać. Otóż musiałem niestety ubić koziołka, prawie dwuroczny i nie kastrowany w dodatku w trakcie sezony rozpłodowego. Tyszkę rozebrałem, po porcjowałem i naszły mnie wątpliwości czy nie będzie jednak mięsa czuć. Czy są jakieś "tajemne" sposoby marynowania, przyrządzania żeby to wyeliminować? |
| |
Electra | 11.03.2025 07:57:39 |

 |
|
| |
LadyM. | 19.10.2015 13:26:07 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2190769 Od: 2013-3-22
| Pamięętam z dzieciństwa, że dziczyznę u mnie w domu "marynowało się" w wodzie z dodatkiem octu. Żeby nie było "wiatrem" czuć.Myślę, że sól tam tez była. Ogólnie ocet usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy, więc i tu może zadziałać. W dodatku mięso w kwasie kruszeje. |
| |
piobuk1 | 19.10.2015 13:58:10 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpacie
Posty: 26 #2190775 Od: 2014-7-1
| No tak, ocet, wino, maślanka to na pewno, z ziół tymianek rozmaryn czosnek. Ale czy to wystarczy? No nic, upiekę udziec i powiem jak wyszło. |
| |
romaszka | 21.10.2015 18:10:16 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #2191715 Od: 2013-4-25
| Spróbujcie do marynowania do tych ziół podstawowych ... kozich :-) dodać mielonej kolendry i suszonych pomidorów, jak na moje podniebienie bardzo pasuję do mięsa koziego.
Robię również kotlety mielone, z tym, że mięso trzeba przepuścić przez maszynkę parę razy bo będą takie jakby grudki nie usmażone. Do farszu dodaje oczywiście cebule, czosnek, jajko, bułkę, sól, pieprz i duuużooo ziół świeżych posiekanych lub w okresie zimowym mrożonych.
_________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
Maniek43 | 17.09.2018 16:54:07 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3 #2585828 Od: 2018-8-25
| A czy ktoś z Was peklował i wedził mięso kozie |
| |
Maniek43 | 17.09.2018 16:54:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3 #2585829 Od: 2018-8-25
| A czy ktoś z Was peklował i wedził mięso kozie |
| |
koziebrody | 18.09.2018 19:23:41 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kalwaria Zebrzydowska
Posty: 615 #2586090 Od: 2014-1-12
| Ja robię szynki, kiełbasy, kabanosy. |
| |
agnieszka1975 | 27.09.2018 08:56:15 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 41 #2588846 Od: 2015-6-16
| romaszka pisze:
Spróbujcie do marynowania do tych ziół podstawowych ... kozich :-) dodać mielonej kolendry i suszonych pomidorów, jak na moje podniebienie bardzo pasuję do mięsa koziego.
Robię również kotlety mielone, z tym, że mięso trzeba przepuścić przez maszynkę parę razy bo będą takie jakby grudki nie usmażone. Do farszu dodaje oczywiście cebule, czosnek, jajko, bułkę, sól, pieprz i duuużooo ziół świeżych posiekanych lub w okresie zimowym mrożonych.
Tak, ja również głównie na mielone koźlinę przerabiam. Tylko zawsze w proporcji 2 x koźlina + 1 x tłusta wieprzowina, bo inaczej to strasznie suche te kotlety wychodzą. |
| |
Electra | 11.03.2025 07:57:39 |

 |
|