NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » DANIA Z KOZINY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Dania z koziny

Potrawy i przepisy
  
monia8366
29.03.2013 22:42:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1290588
Od: 2013-3-21
    Nubirek pisze:

    wyciągnełem z zamrażarki 2 nogi koźlece, myślałem że tylnie , chciałem zrobić szynke pieczoną do kanapek a okazało się że to przednie nogi z łopatką , po oddzieleniu od kości jest 1,8 kg mięsa, czy ma ktoś pomysł co z tego można zrobić oprócz gulaszu ? coś na obiad ma być

    LadyM. pisze:

    Umamlać ziołami, czosnek przede wszystkim, resztę nie wiem, niech trochę poleży, żeby się przeżarło. Potem dać na brytfannę, trochę tłuszczem polać (np olejem)i upiec. W trakcie pieczenia podlewać wodą, a potem już tym sosikiem co sie zrobi. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki, podać z tym sosem. Pycha. Jadłam coś takiego u brata, nie wiem jakie zioła dawał, ale czosnek był na pewno.

    monia8366 pisze:

    ja bym polewała w trakcie pieczenia czerwonym winem półwytrawnym , kozi to lubi wesoły


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra23.04.2024 13:04:11
poziom 5

oczka
  
LadyM.
29.03.2013 23:18:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1290624
Od: 2013-3-22
o, to to, pozatem od wina mięso kruszeje. Wytrawnego, oczywiście, ale gronowego.
  
monia8366
29.03.2013 23:19:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1290625
Od: 2013-3-21
dokładnie bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
PatiB
03.07.2014 22:17:45
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #1880191
Od: 2014-6-23
ma ktoś jeszcze jakieś przepisy? swoje sprawdzone?
  
kozahela
10.07.2014 11:36:24
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 36 #1885235
Od: 2014-2-9
Mięso nacieram dużą ilością czosnku dodaje sól i zioła prowansalskie. Zalewam maślanką i dorzucam jeszcze świeżą gałązkę rozmarynu. Na drugi dzień ( minimum 24 h) idzie na grilla lub do rondla i piekarnika. Dobrze jest dołożyć trochę smalcu i podlać wodą. Pycha!!!
  
Kusy
15.07.2014 23:32:32
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1890965
Od: 2013-3-22
Kozahela czy maślankę można zastąpić czymś innym? np. serwatką?
  
kozahela
16.07.2014 15:01:31
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 36 #1891655
Od: 2014-2-9
    Kusy pisze:

    Kozahela czy maślankę można zastąpić czymś innym? np. serwatką?


Serwatką możliwe, ale tylko taką z kwaszenia a nie ze słodkiego mleka po dodaniu podpuszczki. Na pewno może być też kefir. 2dni temu piekłam tak mięsko....pyszne było jak zwykle....oczko
  
kozahela
16.07.2014 15:03:59
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 36 #1891667
Od: 2014-2-9
    kozahela pisze:

      Kusy pisze:

      Kozahela czy maślankę można zastąpić czymś innym? np. serwatką?


    Serwatką możliwe, ale tylko taką z kwaszenia a nie ze słodkiego mleka po dodaniu podpuszczki. Na pewno może być też kefir. 2dni temu piekłam tak mięsko....pyszne było jak zwykle....oczko
Dodam jeszcze, że maślanki absolutnie nie wylewamy!!! Pod koniec pieczenia kozine wyjmujemy z rądla, a maślankę wlewamy i dodajemy łyżkę mąki. Do tak przygotowanego sosu wkładamy mięso i jeszcze chwilkę dusimy razem.
  
biogrod
29.09.2015 09:48:30
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Posty: 74 #2180947
Od: 2014-7-23
Koźlęce żołądki należy wypłukać dobrze, oczyścić odkroić tłuszcz i zalać wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Postawić w chłodnym miejscu, choć lodówka byłaby idealna to zapach będzie pewnie odczuwalny. U mnie stoją zazwyczaj w komorze. Po 24 godzinach należy uszczypnąć i podnieść taki żołądek ta ciemna skórka powinna się bez problemu odkleić. Czyścimy, płuczemy i gotujemy najlepiej dorzucić cebuli i czosnku do gotowania. Można po zagotowaniu odlać wodę i nalać świeżej najlepiej gorącej i gotować do miękkości. Ostudzić pokroić i gotowe. Jak dla mnie flaczki z koźlęcych żołądków są najlepsze.
WAŻNE żołądki należy szybko oczyścić, dobrze jest wyciągnąć je ze zwierza i zaraz wypłukać ponoć takie zaziębione źle się czyszczą (tak MAMA mówi)bardzo szczęśliwy
  
rawena
29.09.2015 22:46:50
poziom 2

Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: kuj-pom.

Posty: 82 #2181281
Od: 2015-5-19
    biogrod pisze:

    Koźlęce żołądki należy .................... (tak MAMA mówi)bardzo szczęśliwy


Wielkie dzięki, takiego opisu mi brakowało, a że mamy należy słuchać, więc jutro od żołądka wszystko się zacznie wesoły
  
piobuk1
19.10.2015 12:15:59
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpacie

Posty: 26 #2190754
Od: 2014-7-1
Witam serdecznie i chcę o coś zapytać. Otóż musiałem niestety ubić koziołka, prawie dwuroczny i nie kastrowany w dodatku w trakcie sezony rozpłodowego. Tyszkę rozebrałem, po porcjowałem i naszły mnie wątpliwości czy nie będzie jednak mięsa czuć. Czy są jakieś "tajemne" sposoby marynowania, przyrządzania żeby to wyeliminować?
  
Electra23.04.2024 13:04:11
poziom 5

oczka
  
LadyM.
19.10.2015 13:26:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2190769
Od: 2013-3-22
Pamięętam z dzieciństwa, że dziczyznę u mnie w domu "marynowało się" w wodzie z dodatkiem octu. Żeby nie było "wiatrem" czuć.Myślę, że sól tam tez była.
Ogólnie ocet usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy, więc i tu może zadziałać.
W dodatku mięso w kwasie kruszeje.
  
piobuk1
19.10.2015 13:58:10
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpacie

Posty: 26 #2190775
Od: 2014-7-1
No tak, ocet, wino, maślanka to na pewno, z ziół tymianek rozmaryn czosnek. Ale czy to wystarczy? No nic, upiekę udziec i powiem jak wyszło.
  
romaszka
21.10.2015 18:10:16
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #2191715
Od: 2013-4-25
Spróbujcie do marynowania do tych ziół podstawowych ... kozich :-) dodać mielonej kolendry i suszonych pomidorów, jak na moje podniebienie bardzo pasuję do mięsa koziego.

Robię również kotlety mielone, z tym, że mięso trzeba przepuścić przez maszynkę parę razy bo będą takie jakby grudki nie usmażone. Do farszu dodaje oczywiście cebule, czosnek, jajko, bułkę, sól, pieprz i duuużooo ziół świeżych posiekanych lub w okresie zimowym mrożonych.


_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
Maniek43
17.09.2018 16:54:07
Grupa: Użytkownik

Posty: 3 #2585828
Od: 2018-8-25
A czy ktoś z Was peklował i wedził mięso kozie
  
Maniek43
17.09.2018 16:54:37
Grupa: Użytkownik

Posty: 3 #2585829
Od: 2018-8-25
A czy ktoś z Was peklował i wedził mięso kozie
  
koziebrody
18.09.2018 19:23:41
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kalwaria Zebrzydowska

Posty: 615 #2586090
Od: 2014-1-12
Ja robię szynki, kiełbasy, kabanosy.
  
agnieszka1975
27.09.2018 08:56:15
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 41 #2588846
Od: 2015-6-16
    romaszka pisze:

    Spróbujcie do marynowania do tych ziół podstawowych ... kozich :-) dodać mielonej kolendry i suszonych pomidorów, jak na moje podniebienie bardzo pasuję do mięsa koziego.

    Robię również kotlety mielone, z tym, że mięso trzeba przepuścić przez maszynkę parę razy bo będą takie jakby grudki nie usmażone. Do farszu dodaje oczywiście cebule, czosnek, jajko, bułkę, sól, pieprz i duuużooo ziół świeżych posiekanych lub w okresie zimowym mrożonych.



Tak, ja również głównie na mielone koźlinę przerabiam. Tylko zawsze w proporcji 2 x koźlina + 1 x tłusta wieprzowina, bo inaczej to strasznie suche te kotlety wychodzą.
  
Electra23.04.2024 13:04:11
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » DANIA Z KOZINY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny