| |
jolalora | 07.05.2013 22:27:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mierzęcice
Posty: 16 #1431477 Od: 2013-4-20
| Monia doczekać się nie mogę jak tam mydło |
| |
Electra | 11.03.2025 07:58:18 |

 |
|
| |
monia8366 | 07.05.2013 22:30:14 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1431487 Od: 2013-3-21
| ja też jestem ciekawa ale trochę trzeba poczekać, nowego nie robię bo jakoś mnie do niego nie ciągnie. Chyba mam dosyć prób póki nie zobaczę co z tego wyszło  _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
lussy | 10.05.2013 20:42:13 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 171 #1437692 Od: 2013-4-12
| eee nie wierzę,,,,,Monia Ty nieciekawa? |
| |
babajaga | 11.05.2013 08:47:45 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Będzin koło Katowic
Posty: 202 #1439526 Od: 2013-4-14
| I jak ??? Dopiero znalazłam ten wątek i umieram z ciekawości jaki rezultat prób  |
| |
monia8366 | 11.05.2013 09:03:32 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1439554 Od: 2013-3-21
| mam być szczera ???? Do dupy !! Nic nie wyszło zaczęło się kruszyć , ah licho niech weźmie . Ani cZasu ani samozaparcia na to dziadostwo ale może w chłodne dni...... Nie umiem odpuścić muszę znaleźć tylko motywacjiję _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
babajaga | 11.05.2013 09:36:02 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Będzin koło Katowic
Posty: 202 #1439612 Od: 2013-4-14
| chłodne dni powiadasz...,mówisz i masz  |
| |
monia8366 | 11.05.2013 10:32:24 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1439683 Od: 2013-3-21
| może trochę pomożecie ? w kwestii informacji ? to ja się odwdzięczę i podzielę przepisem jak wyjdzie  _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 11.05.2013 16:01:20 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1440196 Od: 2013-3-21
| Co chciałabyś wiedzieć?
|
| |
monia8366 | 11.05.2013 16:05:04 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1440198 Od: 2013-3-21
| jakie dobrać proporcje ? bo podanie mleka do wody i sody już dopracowałam by się nie krystalizowało i nie paliło. Proporcja taka by mydło było zwarte nie kruszyło się. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 11.05.2013 21:45:37 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1440572 Od: 2013-3-21
| To już wyższa szkoła jazdy No,ale jak dobrze myślę,to chyba za mało "tłuszczu"jest,że się kruszy.Chyba,że się mylę |
| |
seriouslyannoying | 21.05.2013 09:34:09 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: opolskie
Posty: 15 #1455270 Od: 2013-5-15
| robiłam narazie dewie porcje mydła, więc znawcą nie jestem, ale ludzie którzy z niego korzystają są zadowoleni. najważniejsze jest to, że nawet jesli się nie uda, to zawsze można ponownie masę podgrzać i pozmieniać proporcję - oczywiście związane jest to ze zmianą konsystencji (nie będzie już tak gładkie). teraz jest najlepszy okres do robienia mydełek, ponieważ wszedzie roi sie od ziół i pachnideł. olejków zapachowych na dwa kilo mydła trzeba zurzyć nieziemskie ilości i w tak poczatkowym stadium, mnie osobiście na to nie stać. oba mydełka były brązowawe - pierwsze waniliowe, drugie cynamonowo korzenne. trzeba pamiętać także, że każdy dodatek zapachowy czy przyprawowy zmienia tą bardzo delikatną reakcję - może trzeba zmiksować blenderem zamiast łyżką, bądź dłużej podgrzewać etc. niebawem biorę się za robienie mydła przezroczystego, acz jako, że nie mam okapu, to trochę boję się oparow alkoholowych  |
| |
Electra | 11.03.2025 07:58:18 |

 |
|
| |
monia8366 | 21.05.2013 09:43:29 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1455281 Od: 2013-3-21
| witaj, oo to może mi doradzisz. Stosujesz tez do mydła mleko kozie ? powiedz mi jak obliczasz odpowiednie proporcje składników? jakie używasz oliwy lub tłuszcze ? _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
seriouslyannoying | 21.05.2013 14:05:30 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: opolskie
Posty: 15 #1455760 Od: 2013-5-15
| jak najbardzie . mleko kozie było inspiracją całego pomysłu. w pierwszej partii (ponoć bardzo łatwej do wykonania i wybaczającej nieudolność początkujących) użyłam smalcu pół na pół z olejem rzepakowym. drugie mydełko zrobiłam, znacznie szlachetniejsze - głównie oliwa z oliwek, odrobina tłuszczu kokosowego i troche rzepaka. proporcje obliczam tutaj: https://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php jednostki można dostosować do systemu metrycznego, wyróżnia różnorodne płyny i od razu bierze pod uwagę różne właściwości fizyczne tłuszczy. jedyne problemy jakie mi się pojawiły, to gdy dodawałam olejków zapachowych zaburzyłam troche proces i po jakimś czasie część ługu mi się oddzieliła. musiałam jeszcze raz podgrzewać. Chciałabym też, żeby moje mydełko nie tylko pachniało jak ciasteczka lub karmelki, ale zostawiało taki zapach na skórze. prawdopodobnie jeszcze nie rozpracowałam proporcji substancji zapachowych i stąd wszystkie problemy. z tego co czytałam, to na 2 kg mydła może być potrzebne nawet 150 ml olejku zapachowego. |
| |
monia8366 | 21.05.2013 14:14:32 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1455772 Od: 2013-3-21
| o fajnie dzięki na ten kalkulator się nie natknęłam , reszta była dość skąpa ciekawa jestem czy z naturalnych produktów jest możliwość otrzymania dość intensywnego zapachu mydła.Np jaśminu czy płatków róży , próbowałaś? Czyli jeśli nie wyjdzie mydło np. jak mi było zbyt kruche mogłam je podgrzał i dodać np więcej oliwy? _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
seriouslyannoying | 21.05.2013 14:21:45 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: opolskie
Posty: 15 #1455780 Od: 2013-5-15
| ja bym spróbowała. mogłoby się okazać, że samo podgrzanie bez dodawania składników już by wystarczyło - tak było w moim przypadku, ale akurat jeżeli byłoby zbyt ługowe, to wtedy nie krępowałabym się z dodawaniem tłuszczu. właśnie się zbieram do wypróbowania ziółek, ale np. jaśmin został już w całości skonsumowany przez moje kozunie. . tym bardziej chcę pokombinować z mydłem przezroczystym, żeby mozna było zatopić w nim całe kwiatostany. masz jakieś specjalne formy na mydełka? czy korzystasz jak ja z blaszek i kroisz? i z jakich tłuszczy korzystałaś? |
| |
monia8366 | 21.05.2013 14:26:36 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1455796 Od: 2013-3-21
| ja dopiero początkująca jestem ale wlewałam mydło do dużej blachy (starej na ciasto) wcześniej wyłożonej pergaminem . Niestety w trakcie krojenia mydła zaczęło się kruszyć.Szkoda że to wyrzuciłam ehhh . Co do tłuszczy używałam oliwę z oliwek, gęsiego tłuszczu. Póki nie wejdę wprawę nie chciałam ponosić kosztów zakupy masła kakaowego czy oleju kokosowego. Prócz do tego dodawałam mleko kozie co już znalazłam sposób by nie wchodziło w reakcje z sodą. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
seriouslyannoying | 21.05.2013 14:45:28 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: opolskie
Posty: 15 #1455835 Od: 2013-5-15
| jakiś specjalny? bo wg. tego co wyczytałam w paru źródłach to dodaje się mleko już pod koniec po wymieszaniu ługu z tłuszczami, zaraz przed zapachem. tak samo do tego podchodzę. nie ma sensu na tym poziomie kupować olejów za 60 zł, skoro może wyjść coś niepewnego, co sprzedać to troche strach, a rozdać szkoda. nauczę się na rzepakowym, a potem w świat |
| |
monia8366 | 21.05.2013 15:22:26 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1455938 Od: 2013-3-21
| mleko mrożę w pojemniku na lód w kostkach. W trakcie jak dodaję sodę do wody po kostce wrzucam mleko w kostkach. Zmniejsza temperaturę i dobrze się rozpuszcza. Jak dotychczasowy czytałam to mleko miesza się z sodą ale mogę się mylić. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
seriouslyannoying | 21.05.2013 15:40:14 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: opolskie
Posty: 15 #1455954 Od: 2013-5-15
Ilość edycji wpisu: 1 | niezly pomysl. ja dziele płyny na część wody reagujucej z sodą i część mleka. muszę balansować z jak najmniejszą ilością wody, która przereaguje z ługiem a go nie skrystalizuje, ale zazwyczaj w przepisach może być koło 200 ml rozbieżności ilościowych w płynach, więc jeszcze nie mialam takich wypadków. wtedy mleko dodaję całkiem świeże i nie powinno się nic z nim dalej dziać. |
| |
patjo | 31.05.2013 21:38:13 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #1471116 Od: 2013-5-29
Ilość edycji wpisu: 1 | Do robienia mydła przymierzałem się jakiś rok temu, na razie temat odłożony "na potem". Fajny opis robienia mydła znalazłem na dość nietypowej stronce.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Electra | 11.03.2025 07:58:18 |

 |
|