| |
tanakakt | 17.03.2014 22:55:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 207 #1781995 Od: 2013-4-19
| Robił ktoś? Ja dzisiaj próbowałam i nie wyszło zresztą drugi już raz w tym temacie poniosłam klęskę.Miałam 5L serwatki dodałam sok z 3 cytryn i 3 łyżki octu winnego podgrzewałam i nic |
| |
Electra | 22.12.2024 02:17:20 |
|
|
| |
monia8366 | 18.03.2014 00:20:15 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1782055 Od: 2013-3-21
| Ja bardzo często robię i zawsze się udaje ale nie dodaje ani soku z cytryny ani winnego octu. Naturalnie zrobiona ricotta to : Do serwatki dodajemy do 50% mleka i czekamy aż mleko ulegnie fermentacji. Następnie ostrożnie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia , a w końcu schładzamy. Całość cedzimy przez gęsta chustę,dzieki czemu odpływa sklarowana serwatka. Gotowy ser ricotta solimy,ugniatamy w formie lub formujemy w kulki. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Esti | 18.03.2014 07:27:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1782147 Od: 2013-3-22
| Ja robię ricottę według innego przepisu. Nie dodaję wcale mleka, tylko serwatkę podgrzewam bardzo mocno, do stanu tuż przed wrzeniem, dodaję octu proporcjonalnie do ilości serwatki, zamieszam i odstawiam na noc. Rano zlać przez pieluchę i gotowe. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 18.03.2014 08:02:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1782158 Od: 2013-3-25
| to ja jeszcze inaczej Do 5 litrów serwatki dodaje 4 łyżeczki soku z cytryny a nie z 3 cytryn Sposób Moniki jest najbliższy prawdziwej ricotcie, ale to dłuższy proces a mi się zawsze spieszy _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Esti | 18.03.2014 10:08:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1782254 Od: 2013-3-22
| Nie zgodzę się. Ekspertem nie jestem ale wyczytałam, że prawdziwa ricotta to ser zwarowy robiony wyłącznie z gotowanej serwatki. Mleko zaczęto dodawać aby zwiększyć ilość sera gdyż z samej serwatki wychodzi go malutko. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 18.03.2014 11:34:42 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1782378 Od: 2013-3-21
| Esti gdybyś chciała zrobić na prawdę 100% ricottę musiałabyś grzać serwatkę trzy dni non stop. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Esti | 18.03.2014 12:22:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1782415 Od: 2013-3-22
| Być może. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
szoszona | 18.03.2014 12:32:16 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 22 #1782423 Od: 2013-12-19
| za mało octu, o dziwo im więcej octu się doda tym słodsza rikotta |
| |
monia8366 | 18.03.2014 13:30:09 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1782480 Od: 2013-3-21
| nie no teraz to wyjdzie octowy ser a nie ser ricotta. Jeśli używa się już kwasu do ścięcia skrzepu to nie lać tego by lać tylko z umiarem. Tak jak pisze artambrozja 3 łyżeczki soku z cytryny nie z 3 cytryn no ale jak lać octu więcej to lej Może coś wyjdzie _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Esti | 18.03.2014 13:51:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1782507 Od: 2013-3-22
| Nie pamiętam dokładnie ale chyba robiłam na 10l niecałe ćwierć szklanki octu. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
tanakakt | 18.03.2014 20:57:42 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 207 #1783064 Od: 2013-4-19
| Z octem przepis znalazłam na wujku Google, spróbuje metody naturalnej od moni, jak długo kwasi się taka serwatka? Jak robię twaróg to do mleka dodaję troszkę cukru, szybciej mi wtedy kwaśnieje, do serwatki też dodać? |
| |
Electra | 22.12.2024 02:17:20 |
|
|
| |
monia8366 | 18.03.2014 22:41:17 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1783198 Od: 2013-3-21
| wystarczy zostawić w ciepłym pomieszczeniu na 24 godziny. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 19.03.2014 09:39:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1783439 Od: 2013-3-21
| Ok serwatka,ale jaka? Czy to ma być serwatka po twarogu,czy po serkach podpuszczkowych? Raz próbowałam zrobić Ricottę,podgrzewałam serwatkę,potem na pieluszkę i..........serwatka przeleciała,a nic na pieluszce nie zostało |
| |
Esti | 19.03.2014 10:02:15 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1783451 Od: 2013-3-22
| Serwatka musi być zimna. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 19.03.2014 10:12:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1783465 Od: 2013-3-25
| Jola ja robię z serwatki po serkach podpuszczkowych. Podgrzewam i dodaje sok z cytryny , mieszam chwile , dosłownie kilka minut ( podobno im dłużej się podgrzewa to ser ma posmak orzechowy, ale sama tego nie próbowałam ) potem zostawiam w spokoju na około 15 minut i dopiero na siteczko z gazą. Nie ma tego wiele ale jest pyszny wiec warto spróbować _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jola1979 | 19.03.2014 10:50:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1783512 Od: 2013-3-21
| Nie,no poczekałam aż serwatka ostygnie Robiłam właśnie z serwatki po serku podpuszczkowym Muszę spróbować jeszcze raz,ale to dopiero wtedy,gdy będzie po odchowaniu koźląt,bo teraz to nie nadążam z robieniem serków z powodu "braku surowca",więc serwatki też jest mało |
| |
monia8366 | 19.03.2014 11:35:40 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1783585 Od: 2013-3-21
| serwatka nadaje się po każdym rodzaju sera. tylko ta po twarogu ( sposobem który ja wykonuje) zakwasza się szybciej, serwatka z podpuszczkowego potrzebuje więcej czasu. Inaczej po dojrzewających bo serwatka ma już w sobie bakterie więc szybko pracuje. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Bucia | 20.03.2014 11:27:36 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1785138 Od: 2014-3-10
| A co robicie z serwatka pozostałą po riikottcie? |
| |
monia8366 | 20.03.2014 13:31:52 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1785266 Od: 2013-3-21
| dajemy kurom ja osobiście serwatkę po serach daje kozom do wody, kurom kaczkom królikom psom kotom itp. To naturalne bakterie kwasów mlekowych czyli probiotyk. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Bucia | 23.03.2014 19:44:21 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1788701 Od: 2014-3-10
| kiedys sprzedawano serwatke ale to bylo dawno temu i pamietam ze byl to smaczny orzezwiajacy napoj |
| |
Electra | 22.12.2024 02:17:20 |
|
|