| |
administrator | 20.03.2013 10:58:32 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wancerzów
Posty: 98 #1252777 Od: 2013-3-19
| Mleko po udoju,odcedzeniu(przelewamy mleko przez pieluchę tetrową zwiniętą na pół),wsadzamy do lodówki na kilkanaście godz. Gdy wytworzy się na wierzchu śmietana,wtedy ją zbieramy i wlewamy w słoik.Zbieramy tak śmietanę przez kilka dni. Po kilku dniach śmietana w słoiku jest gęsta i kwaśna. Wtedy zabieramy się za wytwarzanie masła.Słoikiem można potrząsać aż do uzyskania masła, zlewamy do osobnego naczynia maślankę. Wkładamy masło do osobnego naczynia i to na 2 godz do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy "mus maślany" i bierzmy albo zwykłą metalową łyżkę,albo drewnianą,nacieramy solą, żeby masło nie kleiło się do niej.Po tym zabiegu rozgarniam masło z jednej części miseczki na drugą,za każdym razem odlewam do kubeczka powstałą maślankę. Jeśli chce się mieć pewność,czy masełko jest już gotowe wystarczy je spróbować,jeśli jest kwaśne,to znaczy,że jeszcze jest dużo maślanki,więc trzeba dalej "pobawić się" z łyżką.
Jest puszyste i delikatne.Co najważniejsze po wyciągnięciu z lodówki po pół godz jest już miękkie,a nie tak jak krowie,że trzeba czekać pół dnia aż masło będzie nadawało się do smarowania.
|
| |
Electra | 22.12.2024 02:39:23 |
|
|
| |
LadyM. | 23.03.2013 23:54:41 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1258870 Od: 2013-3-22
| A nie płuczesz masła? Jak robiłam z kroweigo, to zawsze najpierw przerabiałam w wodzie, zmieniając ja parę razy, najlepiej zimnej dość, Dopiero potem przerabiałam w misce, zeby wygnieść wodę. |
| |
jola1979 | 24.03.2013 09:10:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1259100 Od: 2013-3-21
| Kiedyś płukałam(wykonianie masła podałam na Kozolinie,więc wpis został skopiowany),ale nie wychodziło coś.Z krowim jest trochę inaczej,bo po zrobieniu jest twardsze,a kozie lekkie jak puch(coś prawie jak bita śmietana).No i kozie bielutkie jest Po "ubiciu śmietany"wkładam do lodówki,bo jest takie puszyste,że ciężko wyrobić. Jest pyszne takie masełko.Jedyna wada,że nie ma go za dużo. No,ale jak dobrze pamiętam,to Ty masz sprzęt do oddzielania śmietany z mleka?Dlatego na pewno będziesz miała więcej masła niż zbierając śmietanę łyżką |
| |
LadyM. | 24.03.2013 09:19:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1259109 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | Ja robiłam krowie w mikserze, albo malakserze i też był taki puch. Czasem aż trudno było to zbić. Ja nie mam sprzętu. Kiedyś jak były krowy i bardzo duzo mleka, to coś tam było, chyba pożyczone. Ale wirowałam sporadycznie, raczej ze zbieranej śmietany robiłam. Lepiej śmietana wychodzi w zimnie, ale po zebraniu nie zostawiać w zimnie, bo zgorzknieje. Kozia chyba szybciej niż krowia. Na krowie też jest lekarstwo, żeby było smarowne - zimą dodawałam do śmietany trochę oleju. |
| |
jola1979 | 24.03.2013 18:46:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1259909 Od: 2013-3-21
| Niestety nie robię już masła z koziej śmietany,bo nie mam z czego Chodzi o to,że mam mało mleka obecnie,dlatego więcej zachodu byłoby ze zrobieniem masła niż pożytku. Może jak będzie więcej dojnych kóz(wykocą się i odchowają małe),to wtedy wrócę do produkcji masła. |
| |
monia8366 | 24.03.2013 19:52:06 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1260022 Od: 2013-3-21
| Ja ostatnio miałam nadmiary mleka choć już teraz koźlęta wypijają wszystko więc chciałam ubić masło i tak długo miksowałam i nic się nie ubiło chyba za stara śmietana bo z kilku dni zbierana . Musze poczekać jak wykarmią maluchy i będę miała więcej mleka. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 24.03.2013 20:18:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1260066 Od: 2013-3-22
| A może raczej za zimna? |
| |
monia8366 | 24.03.2013 20:23:56 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1260075 Od: 2013-3-21
| no była w lodówce, myślisz że za zimna ? To przed powinna postać w cieple ? _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 24.03.2013 20:49:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1260157 Od: 2013-3-22
| Zimna śmietana na bitą śmietane, optymalna temperatura śmietany na masło to 10-13 stopni. jak jest niższa to bardzo długo to trwa. Ja zima krowią smietanę nawet podgrzewałam trochę, masło robiło sie bardzo szybko, ale było jak pianka. trudno było je zbic i wypłukać. Dawałam do zimnej wody i ćwiczyłam do skutku. Ponieważ robiłam b. dużo masła na raz, to istotne było, żeby dobrze wypłukać, bo wtedy sie lepiej przechowuje i jest smaczniejsze. jak tego masła robi sie odrobinę i zarz zostanie zjedzone, to juz płukanie nie takie ważne. |
| |
monia8366 | 24.03.2013 21:16:17 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1260208 Od: 2013-3-21
| O proszę tego nie wiedziałam jednak człowiek całe życie się uczy _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 23.05.2013 13:55:27 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1459097 Od: 2013-3-21
| a z tym potrząsaniem słoika, ręce nie bolały? ja używam miksera mniej się człowiek na męczy _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 02:39:23 |
|
|
| |
myszata | 23.05.2013 18:33:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielkopolska
Posty: 15 #1459533 Od: 2013-5-11
Ilość edycji Admina: 1 | maselnica na słoik url]http://allegro.pl/maselnica-na-sloik-maselniczka-masniczka-gratis-i3200667383.html[/url] |
| |
monia8366 | 23.05.2013 19:18:44 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1459574 Od: 2013-3-21
| super sprawa !!! _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Krzysztof | 23.05.2013 21:48:14 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1459739 Od: 2013-3-20
| Słoik kładzie się na podłodze, siada się w fotelu, nogę na słoik.I nogi się masuje i masło się robi |
| |
monia8366 | 23.05.2013 22:15:54 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1459798 Od: 2013-3-21
| hahhahahah dobre _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 23.05.2013 22:48:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1459873 Od: 2013-3-21
| Ja się wcale nie męczyłam,gdy robiłam masełko,bo słoikiem potrząsał mąż Niech facet czuje,że jest potrzebny,no i że ma swój udział w produkcji |
| |
monia8366 | 23.05.2013 22:52:52 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1459883 Od: 2013-3-21
| jakbym mojemu kazała trząsać słoikiem wyśmiał by mnie heheheheh co ty nie każdy facet lubi się w takie rzeczy bawić. tak jak mój nigdy by nie wydoił mi kozy. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
fafroszek | 30.05.2013 20:47:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 28 #1469802 Od: 2013-3-24
| Ja w tym temacie, jak zbierałam ten kożuszek z wierzchu to on mi po prostu śmierdział, myślałam, że się wogóle nie da uzyskać śmietany. |
| |
jola1979 | 31.05.2013 08:47:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1470166 Od: 2013-3-21
| Najwidoczniej za stara już była ta śmietana,gdy była zbierana. |
| |
fafroszek | 31.05.2013 08:59:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 28 #1470191 Od: 2013-3-24
| Ale jak postała to wtedy śmierdziała. Była ładna w konsystencji ale do ust bym tego nie wzięła |
| |
Electra | 22.12.2024 02:39:23 |
|
|