| |
monia8366 | 21.05.2013 07:52:23 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1455192 Od: 2013-3-21
| weszynoska pisze:
Czy ktoś może mi pomóc ustalić wykonanie sera sałatkowego typu feta?? Z krowiego mleka wprawdzie...ale może ktos wie?? Jak go przechowywać? W oliwie czy w solance? Jakie zioła? Ma być prasowany czy tylko ocieknięty?
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:58 |
|
|
| |
monia8366 | 21.05.2013 07:53:19 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1455197 Od: 2013-3-21
| napiszę ci wszystko za dwie godzinki jak znajdę chwilę. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 21.05.2013 09:38:02 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1455275 Od: 2013-3-21
| Ser feta powinno się robić z termizowanego mleka podgrzanego przez 30 sekund do 68 stopni C. W temperaturze 28-33 stopni do mleka dodajemy 5% zakwasu (maślanki), a następnie w temperaturze 32 stopni C 2 krople podpuszczki na 1 litr ( nie więcej bo będzie za twarde). Kroimy skrzep w kostkę wielkości 2,5 cm. Skrzep rozlewamy w chusty lub prostokątne formy i pozostawiamy do do ocieknięcia na dwie godziny bez prasowania. Ser prasujemy przez kolejne około 4 godziny naciskiem odpowiadającym jego ciężarowi. Po około 24 godzinach ( w chłodnym pomieszczeniu) wykładamy go z formy na deskę, kroimy w bloki. Obtaczamy je w soli, lub w soli z ziołami.Takie kawałki fety układamy jeden na drugim w słoiku, zalewamy świeżą maślanką i szczelnie zamykamy. Ser pozostawiamy w temperaturze 15-18 stopni przez 10-14 dni. Następnie otwieramy słoik by uszły gazy które powstały, zamykamy ponownie uszczelniając i przechowując ser w temperaturze 8 stopni. Ser solankowy przed użyciem wykładamy na dzień, dwa do wody i codziennie ją zmieniamy, aby nadmiar soli przeszedł do wody. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 21.05.2013 17:51:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1456159 Od: 2013-3-24
| Dzięki...ale mnie się marzył taki skromny jeden...a nie produkcja na skalę światową
chciałam spróbować zrobić sobie ser do sałatki greckiej... |
| |
monia8366 | 21.05.2013 17:54:07 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456161 Od: 2013-3-21
| bardzo proste przepisy znajdziesz przez Google wpisz przepis na ser feta i wyjdą ci proste wykonania. Szybkie i łatwe _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 21.05.2013 19:24:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1456263 Od: 2013-3-24
| monia8366 pisze:
bardzo proste przepisy znajdziesz przez Google wpisz przepis na ser feta i wyjdą ci proste wykonania. Szybkie i łatwe
ha....no zanim zadałam to pytanie to wrzuciłam w wujka Googla
niestety odpowiedzi są tak rózniaste, że z tego nic...a najwięcej jest podpowiedzi : weź kostkę twarogu ze sklepu- wymocz w soli i już feta.."
a chciałam sama zrobić ser sałatkowy |
| |
monia8366 | 21.05.2013 19:35:39 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456271 Od: 2013-3-21
|
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 21.05.2013 23:00:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1456659 Od: 2013-3-24
| super...łopatologicznie i docierająco
dziękuje bardzo....
tą solanką to się troszke przestraszyłam ale reszta spoko |
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:11:27 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456678 Od: 2013-3-21
| taka solanka zniszczy ser, będzie nie jadalny. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:14:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456682 Od: 2013-3-21
| ok ! zrób taka solnakę Powodzenia!! I takie typu komentarze zostaw dla siebie. Gdybyś miała choć trochę doświadczenia w robieniu serów wiedziałabyś że taka solanka to mega przesada. Solankę robi się w konsystencji 1:5 !! _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 21.05.2013 23:19:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1456690 Od: 2013-3-24
| No też mam wrażenie, że szklanka soli na litr wody...to wyjdzie beton Feta jest słona..ale chyba aż tak nie |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:58 |
|
|
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:23:24 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456692 Od: 2013-3-21
| Feta wychodzi dobrze jak jest moczona w maślance, musi mieć swoja konsystencje i dojrzewać, jeśli chcesz zrobić na szybko to osól na sucho. Solanka zrobi ze ser będzie rozlazły i mokry.Feta to ser dojrzewający mimo wszystko więc nawet jeśli przeraża cię długość oczekiwania to skróć go ale niech poleży choć dobę w maślance. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 21.05.2013 23:23:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1456693 Od: 2013-3-25
| no to i fakt, ale ja znalazłam ten przepis jakieś 10 minut temu wiec go usunę bo z weszynoską będziemy po 8 litrów mleka w plecy sorry Monika nie ukrywam, że podejrzewałam Cie o czepialstwo a tu masz rację
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 21.05.2013 23:25:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1456694 Od: 2013-3-25
Ilość edycji wpisu: 1 | no a taką fete z maślanki można wrzucić do oliwy z oliwek ? i skąd mam wziąć maślankę bo przecież nie ze sklepu _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
weszynoska | 21.05.2013 23:27:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1456697 Od: 2013-3-24
| a ja teraz znalazłam przepis ze strony -wędliny domowe-
Składniki: 5 litrów mleka koziego (użyłam mleka niepasteryzowanego) 150 ml maślanki z żywymi kulturami bakterii 0,25 g podpuszczki (1:20 000)
Wykonanie: - Podgrzać mleko do temperatury 30*C. Zdjąć z ognia. Do mleka wlać maślankę i dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. - W międzyczasie po 45 minutach rozpuścić podpuszczkę w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej i odstawić na 15 minut. - Po godzinie dodać do mleka rozpuszczoną podpuszczkę i dobrze wymieszać (ok. 1 minuty). Zaszczepione podpuszczką mleko przykryć i pozostawić na 90 minut. - Po 90 minutach mleko powinno być zżelowane. Skrzep powinien oddzielać się od brzegów garnka. Pociąć skrzep na kostki 1,5 cm, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż nieco się skurczy. - Po pół godziny odcedzić serwatkę przez sitko z pieluchą, nalewając gęstwę do pieluchy. Zawiesić pieluchę na sznurku, aby ser ociekł pod własnym ciężarem przez 8 godzin. Zachować serwatkę, aby zrobić solankę (serwatkę pozostawić w temperaturze pokojowej). Ser ma się osączać do chwili, kiedy serwatka przestanie wypływać (2-4 godziny). - Podzielić ser na 2 części. Na płaski talerz wysypać kilka łyżek soli i każdą cześć obtoczyć w soli ze wszystkich stron. - Rozłożyć gazę, położyć ser na środku, zawinąć brzegi, włożyć do prostokątnych foremek (użyłam dwóch foremek o wymiarach 7 x 17 cm) i umieścić na tym ciężarek (np. słoiczki z wodą). Pozostawić na ok. 12 godzin. W międzyczasie obrócić 2-3 razy. - Przygotować solankę o stężeniu 12% z serwatki i białej soli (120 g soli rozpuścić w 880 g serwatki). Wymieszać do rozpuszczenia. Solanka musi być kwaśna, w przeciwnym wypadku ser będzie miękł na powierzchni. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słonego sera myślę, że spokojnie można zrobić solankę 10%. - Podzielić ser na zgrabne prostopadłościenne lub kwadratowe kawałki (ja pocięłam w poprzek na paski), włożyć do słoja o szerokiej szyjce. Nalać solankę w takiej ilości, aby cały ser był zakryty. Wstawić do lodówki do marynowania.
|
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:28:06 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456698 Od: 2013-3-21
| tu masz absolutną rację! czepiam się nałogowo, błędnych przepisów.Feta to ser na który wpływa rozwój bakterii w maślance, ten przepis który podałaś z netu to zwykły ser podpuszczkowy bardziej zwarty moooooooccccnoooo osolony.W necie jest moc przepisów nie zawsze dających dobry skutek. ja podaję przepisy trudne ale takie na które warto czekać. Sama robię fetę i to absolutny rarytas. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:30:14 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456701 Od: 2013-3-21
| Maślankę z żywymi kulturami bakterii znajdziesz w każdym dobrym sklepie np Alma. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 21.05.2013 23:30:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1456703 Od: 2013-3-25
Ilość edycji wpisu: 1 | no taka upierdliwa jesteś - żartuje usuwam ten przepis :0 No, ze w sklepach jest to wiem, bo mój mąż ją często popija, ale czy może byc taka ze sklepu - nawet jeśli ma bakterie ? _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:32:55 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456706 Od: 2013-3-21
Ilość edycji wpisu: 1 | ser jak wyciągniesz z maślanki dajesz do wody by nadmiar soli odszedł. Możesz wtedy dać do oliwy. Oliwa psuje się wraz z serem gdy w serze jest nadal serwatka lub maślanka.Niech obcieknie z wody w lodówce i spokojnie do oliwy można dać.Oczywiście może być taka ze sklepu jeśli nie masz dostępu do własnego wyrobu. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 21.05.2013 23:38:35 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456709 Od: 2013-3-21
| Normalnie oryginalna feta dojrzewa minimum 3 miesiące w maślance wiec i ja toczę się w skróconym czasie _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:58 |
|
|