Ser Feta
a ja teraz znalazłam przepis ze strony -wędliny domowe-

Składniki:
5 litrów mleka koziego (użyłam mleka niepasteryzowanego)
150 ml maślanki z żywymi kulturami bakterii
0,25 g podpuszczki (1:20 000)

Wykonanie:
- Podgrzać mleko do temperatury 30*C. Zdjąć z ognia. Do mleka wlać maślankę i dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
- W międzyczasie po 45 minutach rozpuścić podpuszczkę w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej i odstawić na 15 minut.
- Po godzinie dodać do mleka rozpuszczoną podpuszczkę i dobrze wymieszać (ok. 1 minuty). Zaszczepione podpuszczką mleko przykryć i pozostawić na 90 minut.
- Po 90 minutach mleko powinno być zżelowane. Skrzep powinien oddzielać się od brzegów garnka. Pociąć skrzep na kostki 1,5 cm, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż nieco się skurczy.
- Po pół godziny odcedzić serwatkę przez sitko z pieluchą, nalewając gęstwę do pieluchy. Zawiesić pieluchę na sznurku, aby ser ociekł pod własnym ciężarem przez 8 godzin. Zachować serwatkę, aby zrobić solankę (serwatkę pozostawić w temperaturze pokojowej). Ser ma się osączać do chwili, kiedy serwatka przestanie wypływać (2-4 godziny).
- Podzielić ser na 2 części. Na płaski talerz wysypać kilka łyżek soli i każdą cześć obtoczyć w soli ze wszystkich stron.
- Rozłożyć gazę, położyć ser na środku, zawinąć brzegi, włożyć do prostokątnych foremek (użyłam dwóch foremek o wymiarach 7 x 17 cm) i umieścić na tym ciężarek (np. słoiczki z wodą). Pozostawić na ok. 12 godzin. W międzyczasie obrócić 2-3 razy.
- Przygotować solankę o stężeniu 12% z serwatki i białej soli (120 g soli rozpuścić w 880 g serwatki). Wymieszać do rozpuszczenia. Solanka musi być kwaśna, w przeciwnym wypadku ser będzie miękł na powierzchni. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słonego sera myślę, że spokojnie można zrobić solankę 10%.
- Podzielić ser na zgrabne prostopadłościenne lub kwadratowe kawałki (ja pocięłam w poprzek na paski), włożyć do słoja o szerokiej szyjce. Nalać solankę w takiej ilości, aby cały ser był zakryty. Wstawić do lodówki do marynowania.


  PRZEJDŹ NA FORUM