NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER FETA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Ser Feta

  
monia8366
21.05.2013 07:52:23
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1455192
Od: 2013-3-21
    weszynoska pisze:

    Czy ktoś może mi pomóc ustalić wykonanie sera sałatkowego typu feta?? Z krowiego mleka wprawdzie...ale może ktos wie?? Jak go przechowywać? W oliwie czy w solance? Jakie zioła? Ma być prasowany czy tylko ocieknięty?

_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra25.04.2024 23:20:28
poziom 5

oczka
  
monia8366
21.05.2013 07:53:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1455197
Od: 2013-3-21
napiszę ci wszystko za dwie godzinki jak znajdę chwilę.wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
21.05.2013 09:38:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1455275
Od: 2013-3-21
Ser feta powinno się robić z termizowanego mleka podgrzanego przez 30 sekund do 68 stopni C. W temperaturze 28-33 stopni do mleka dodajemy 5% zakwasu (maślanki), a następnie w temperaturze 32 stopni C 2 krople podpuszczki na 1 litr ( nie więcej bo będzie za twarde). Kroimy skrzep w kostkę wielkości 2,5 cm. Skrzep rozlewamy w chusty lub prostokątne formy i pozostawiamy do do ocieknięcia na dwie godziny bez prasowania. Ser prasujemy przez kolejne około 4 godziny naciskiem odpowiadającym jego ciężarowi. Po około 24 godzinach ( w chłodnym pomieszczeniu) wykładamy go z formy na deskę, kroimy w bloki. Obtaczamy je w soli, lub w soli z ziołami.Takie kawałki fety układamy jeden na drugim w słoiku, zalewamy świeżą maślanką i szczelnie zamykamy. Ser pozostawiamy w temperaturze 15-18 stopni przez 10-14 dni. Następnie otwieramy słoik by uszły gazy które powstały, zamykamy ponownie uszczelniając i przechowując ser w temperaturze 8 stopni. Ser solankowy przed użyciem wykładamy na dzień, dwa do wody i codziennie ją zmieniamy, aby nadmiar soli przeszedł do wody.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
21.05.2013 17:51:57
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1456159
Od: 2013-3-24
Dzięki...ale mnie się marzył taki skromny jeden...a nie produkcja na skalę światową lol

chciałam spróbować zrobić sobie ser do sałatki greckiej...
  
monia8366
21.05.2013 17:54:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456161
Od: 2013-3-21
bardzo proste przepisy znajdziesz przez Google wpisz przepis na ser feta i wyjdą ci proste wykonania. Szybkie i łatwe
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
21.05.2013 19:24:29
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1456263
Od: 2013-3-24
    monia8366 pisze:

    bardzo proste przepisy znajdziesz przez Google wpisz przepis na ser feta i wyjdą ci proste wykonania. Szybkie i łatwe


ha....no zanim zadałam to pytanie to wrzuciłam w wujka Googla oczko

niestety odpowiedzi są tak rózniaste, że z tego nic...a najwięcej jest podpowiedzi : weź kostkę twarogu ze sklepu- wymocz w soli i już feta.."

a chciałam sama zrobić ser sałatkowy zawstydzony
  
monia8366
21.05.2013 19:35:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456271
Od: 2013-3-21


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
21.05.2013 23:00:01
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1456659
Od: 2013-3-24
super...łopatologicznie i docierająco lol

dziękuje bardzo....

tą solanką to się troszke przestraszyłam ale reszta spoko wesoły
  
monia8366
21.05.2013 23:11:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456678
Od: 2013-3-21
taka solanka zniszczy ser, będzie nie jadalny.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
21.05.2013 23:14:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456682
Od: 2013-3-21
ok ! zrób taka solnakę Powodzenia!! I takie typu komentarze zostaw dla siebie. Gdybyś miała choć trochę doświadczenia w robieniu serów wiedziałabyś że taka solanka to mega przesada. Solankę robi się w konsystencji 1:5 !!
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
21.05.2013 23:19:49
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1456690
Od: 2013-3-24
No też mam wrażenie, że szklanka soli na litr wody...to wyjdzie beton oczko Feta jest słona..ale chyba aż tak nie oczko
  
Electra25.04.2024 23:20:28
poziom 5

oczka
  
monia8366
21.05.2013 23:23:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456692
Od: 2013-3-21
Feta wychodzi dobrze jak jest moczona w maślance, musi mieć swoja konsystencje i dojrzewać, jeśli chcesz zrobić na szybko to osól na sucho. Solanka zrobi ze ser będzie rozlazły i mokry.Feta to ser dojrzewający mimo wszystko więc nawet jeśli przeraża cię długość oczekiwania to skróć go ale niech poleży choć dobę w maślance.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
21.05.2013 23:23:24
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1456693
Od: 2013-3-25
no to i fakt, ale ja znalazłam ten przepis jakieś 10 minut temu wiec go usunę bo z weszynoską będziemy po 8 litrów mleka w plecywesoły
sorry Monikawesoły nie ukrywam, że podejrzewałam Cie o czepialstwo taki dziwny a tu masz rację wesoły

_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
21.05.2013 23:25:06
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1456694
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
no a taką fete z maślanki można wrzucić do oliwy z oliwek ? i skąd mam wziąć maślankę bo przecież nie ze sklepu smutny
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
weszynoska
21.05.2013 23:27:23
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1456697
Od: 2013-3-24
a ja teraz znalazłam przepis ze strony -wędliny domowe-

Składniki:
5 litrów mleka koziego (użyłam mleka niepasteryzowanego)
150 ml maślanki z żywymi kulturami bakterii
0,25 g podpuszczki (1:20 000)

Wykonanie:
- Podgrzać mleko do temperatury 30*C. Zdjąć z ognia. Do mleka wlać maślankę i dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
- W międzyczasie po 45 minutach rozpuścić podpuszczkę w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej i odstawić na 15 minut.
- Po godzinie dodać do mleka rozpuszczoną podpuszczkę i dobrze wymieszać (ok. 1 minuty). Zaszczepione podpuszczką mleko przykryć i pozostawić na 90 minut.
- Po 90 minutach mleko powinno być zżelowane. Skrzep powinien oddzielać się od brzegów garnka. Pociąć skrzep na kostki 1,5 cm, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż nieco się skurczy.
- Po pół godziny odcedzić serwatkę przez sitko z pieluchą, nalewając gęstwę do pieluchy. Zawiesić pieluchę na sznurku, aby ser ociekł pod własnym ciężarem przez 8 godzin. Zachować serwatkę, aby zrobić solankę (serwatkę pozostawić w temperaturze pokojowej). Ser ma się osączać do chwili, kiedy serwatka przestanie wypływać (2-4 godziny).
- Podzielić ser na 2 części. Na płaski talerz wysypać kilka łyżek soli i każdą cześć obtoczyć w soli ze wszystkich stron.
- Rozłożyć gazę, położyć ser na środku, zawinąć brzegi, włożyć do prostokątnych foremek (użyłam dwóch foremek o wymiarach 7 x 17 cm) i umieścić na tym ciężarek (np. słoiczki z wodą). Pozostawić na ok. 12 godzin. W międzyczasie obrócić 2-3 razy.
- Przygotować solankę o stężeniu 12% z serwatki i białej soli (120 g soli rozpuścić w 880 g serwatki). Wymieszać do rozpuszczenia. Solanka musi być kwaśna, w przeciwnym wypadku ser będzie miękł na powierzchni. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słonego sera myślę, że spokojnie można zrobić solankę 10%.
- Podzielić ser na zgrabne prostopadłościenne lub kwadratowe kawałki (ja pocięłam w poprzek na paski), włożyć do słoja o szerokiej szyjce. Nalać solankę w takiej ilości, aby cały ser był zakryty. Wstawić do lodówki do marynowania.
  
monia8366
21.05.2013 23:28:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456698
Od: 2013-3-21
tu masz absolutną rację! czepiam się nałogowo, błędnych przepisów.Feta to ser na który wpływa rozwój bakterii w maślance, ten przepis który podałaś z netu to zwykły ser podpuszczkowy bardziej zwarty moooooooccccnoooo osolony.W necie jest moc przepisów nie zawsze dających dobry skutek. ja podaję przepisy trudne ale takie na które warto czekać. Sama robię fetę i to absolutny rarytas.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
21.05.2013 23:30:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456701
Od: 2013-3-21
Maślankę z żywymi kulturami bakterii znajdziesz w każdym dobrym sklepie np Alma.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
21.05.2013 23:30:45
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1456703
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
no taka upierdliwa jesteś oczkozaskoczony - żartuje wesoły usuwam ten przepis :0
No, ze w sklepach jest to wiem, bo mój mąż ją często popija, ale czy może byc taka ze sklepu - nawet jeśli ma bakterie ?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
21.05.2013 23:32:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456706
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
ser jak wyciągniesz z maślanki dajesz do wody by nadmiar soli odszedł. Możesz wtedy dać do oliwy. Oliwa psuje się wraz z serem gdy w serze jest nadal serwatka lub maślanka.Niech obcieknie z wody w lodówce i spokojnie do oliwy można dać.Oczywiście może być taka ze sklepu jeśli nie masz dostępu do własnego wyrobu.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
21.05.2013 23:38:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456709
Od: 2013-3-21
Normalnie oryginalna feta dojrzewa minimum 3 miesiące w maślance wiec i ja toczę się w skróconym czasie oczko
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra25.04.2024 23:20:28
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER FETA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny