NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » FORUM OGÓLNE » JAK POZNAĆ DOBRE JAKOŚCIOWO ZWIERZE (MLECZNOŚĆ)

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Jak poznać DOBRE jakościowo zwierze (mleczność)

Jak poznać DOBRE jakościowo zwierze (mleczność)
  
Agulka123
28.05.2019 19:16:17
Grupa: Użytkownik

Posty: 13 #3618738
Od: 2019-5-5
Witam was gorąco!

Z góry przepraszam jeśli ten temat się powtarza, jednak nie potrafiłam znaleźć odpowiedniego wątku ( z góry mówię, że nie będzie mi chodziło o wzorce rasy).

Chciałabym wiedzieć, po czym można poznać "dobrą" kozę, głownie chciałabym się skupić na kozach anglonubijskich.

Na zagraniczych forach (USA) udało mi się znaleźć informacje jak tamtejsi hodowcy wyszukują dobre jakościowo kózki na mleko. Opisywali różne cechy na które trzeba zwracać uwagę, jak na przykład ilość skóry na dorosłej kozie, jesli po bokach można chwycic koze za skóre i jest ona "luźna" ( np podobna jak na karku u psa)to jest uznawana za dobrą cechę u kozy. Byly tez informacje na temat "wysokosci" wymienia, jesli jest usadowione za wysoko to w poźniejszym czasie moze za bardzo "zwisac" co się odbije na mlecznosci tej kozy oraz na jej zdrowiu bo łatwiej o problemy zwiazane z wymionami. Według nich dobra mleczna koza powinna tez byc "szeroka" (chodzi o szeroko rozstawione żebra).




Nie wiem na ile te informacje są prawdziwe czy totalne bzdury, więc chciałabym poznać waszą opinie. Ile w tym prawdy? Może są jakieś inne cechy na które trzeba zwracac uwage? Przeglądalam zdjecia kóz ( małych i dorosłych anglonubijek) i nie wiem czy można sie nimi posiłkować, jak wiadomo ze hodowca dobrej kozy nie bedzie sprzedawał tylko sobie zostawi?


Z góry dziękuję za odpowiedzi! Jestem bardzo ciekawa waszej opinii na ten temat aniołek
  
Electra21.10.2021 14:29:27
poziom 5

oczka
  
monia8366
28.05.2019 21:40:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4479 #3622597
Od: 2013-3-21
Witaj
nie będę duskutowac z opiniami hodowców amerykańskimi ale wiem na co ja zwracam uwagę i jeszcze mnie to nie zawiodło. A kilka lat kupuje kozy i sprzedaję więc wiem co mogę się spodziewać lub szczerze mogę powiedziec ile mniej więcej koza będzie dawać mleka ( mowa tu o sprzedaży już co najmniej półrocznych). Nasłuchałam się już wielu zabobonów ,) Co do kozy która już była co najmniej raz kotna. Oczywiście jej wymię jest jeszcze nie wykształcone na tyle by móc oszacować ile będzie dawała mleka w drugiej laktacji ale są pewne cechy które mówią wiele : po pierwsze prawidłowo wykształcone wymię sygnalizujące dobrą mleczność to wymię budowy miskowatej z ładnymi lecz nie za długimi strzykami. Nie mogą być grube najlepiej grubości na 1-2 palce ( mówię tu o grubości palców kobiety) druga sprawa to średnie podwiązanie, jeśli koza ma bardzo wysokie podwiązanie to ilość mleka jest mało prawdopodobna duża, za niskie podwiązanie jest uciążliwe i tak naprawdę powinno być eliminowane. Więzadła zbyt długie często ulegają pęknięciu. Im dłuższe więzadło tym cieńsze. Nie powinno mieć wymię żadnych zmian skórnych wybroczyn narostów i co ważne zwrócić uwagę czy nie ma trzeciego sutka. Kozy grube przetłuszczone mają większą tendencyjność do przybierania na masie jak na zwiększonej produkcji mleka. Smukła ( nie chuda). Oczywiście dużą rolę spełniają racice jak od młodego są zadbane i regularnie przycinane nie ma zmian jej układ kostny tylnych nóg jest prawidłowo ułożony bez ucisków na stawy i miednica prawidłowo ułożona - to ważne do ilości produkowanego mleka. Oczywiście pochodzenie kozy, nie tylko kwestia rasowości ale i mleczności matki oraz czy kozioł jest z linii mlecznej. Dobrze mleczna koza to zadbana koza więc jej stan fizyczny jest ważny ( sierść, skóra, uszy - czy nie ma pasożytów świerzba itd). Jeśi będziesz kupiwać kozę np. po 2 wykotach a jej wymię będzie małe a strzyki ktrótkie od razu sobie odpuść. Kozy An mają już po drugim wykocie piękne miskowate duże wymiona gdyż produkują dużo mleka jesli jest małe wątłe jak u pierwiastki tzn że sprzedający chce się pozbyć problemu. Ogólnie jest taka zasada że hodowca nie sprzeda dobrej kozy więc jeśli nie jest to likwidacja stada całkowita tzn że chce sprzedać kota w worku. Często stada są odmładzane tak jak ja robię że zostawiam młode a kozę 6 letnią sprzedaję komuś bo jeśli rozpoczyna swoją przygodę dobrze mieć kozę nauczoną dojenia i obejścia człowieka. Sprzedałam dwie kozy w zeszłym roku dorosłe gdzie po prostu szczerze powiedziałam że są po drugim wykocie i dają mi tylko 2 litry dlatego sprzedaję bo dla mnie za mało. Żywienie także spełnia istotną rolę , może komuś dawać litr na dzień ty wprowadzisz jej żywienie odpowiednie i da ci 3 litry w następnej laktacji. Na laktację ma ogromny wpływ zasuszanie jakie odbyło się przed wykotem. Mimo, że to kwestia kilku miesięcy nawet to nieprawidłowe zasuszenie kozy odbija się piętnem na laktacji obecnej.Więc jeśli kupisz kozę która nie spełni oczekiwań nie załamuj się dopuść ją odpowiednio zasusz i czekaj na kolejną laktację.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
greg89
29.05.2019 09:26:26
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kiersnówek

Posty: 16 #3639386
Od: 2018-6-15
No to już wiem czym się sugerować przy kolejnym kupnie wesoły
  
Agulka123
30.05.2019 04:53:14
Grupa: Użytkownik

Posty: 13 #3667980
Od: 2019-5-5
@monia8366 Dziekuje bardzo za odpowiedz! Mam jeszcze pytanie, czy opłaca sie kupować młode kózki np. półroczne? Czy jest sie wtedy w stanie ocenic czy koza jest "dobrym" zwierzeciem czy sa za młode?


W jakime "wieku" najlepiej kupować kozy?
  
monia8366
30.05.2019 10:58:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4479 #3676304
Od: 2013-3-21
Młode kózki kupuje się najlepiej z hodowli z udokumentowanym pochodzeniem. Wtedy wiesz dokładnie po rodowodzie że kozioł pochodzi z linii mlecznej, a jak jeszcze jest kontrola mleczności to już w ogóle super. Chociaż sama obserwacja zwierząt u hodowcy jest ważna. Jeśli nie ma rodowodów to oglądasz matki jaką mają budowę wymienia, jeśli hodowce znasz i możesz mu zaufać to dowiesz się lub wiesz jaką ma mleczność w stadzie. Jeśli hodowcy nie znasz to możesz popytać użytkowników forum lub na priv , z mapy kto najbliżej mieszka. Zasięgnąć po prostu opinii. Kozami dorosłymi jest na tyle dobrze, że widzisz jak ukształtowane jest wymię jaką ma mleczność. Możesz jechać zobaczyć jak ją właściciel doi czy nie ma z nią akcji ile mleka daje ( choć nie raz hodowcy przetrzymują dojenie by pokazać że koza daje więcej niż w rzeczywistości). Tylko że naprawdę rzadko się zdarza by ktoś sprzedawał dobrą kozę mleczną. Koźlęta jest łatwiej do siebie przekonać przyzwyczaić niż dorosłą kozę. Zależy też od temperamentu.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Weronika193
12.03.2021 22:57:09
Grupa: Użytkownik

Posty: 3 #7467490
Od: 2021-3-1
    monia8366 pisze:

    Nie powinno mieć wymię żadnych zmian skórnych wybroczyn narostów i co ważne zwrócić uwagę czy nie ma trzeciego sutka.


Bardzo proszę powiedzieć dlaczego tego trzeciego sutka być nie może? Moja kosa po pierwszym wykocie właśnie ma trzeci
  
monia8366
12.03.2021 23:39:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4479 #7467879
Od: 2013-3-21
Jest to wada genetyczna która powinna być eliminowana czyli najczęściej po matce jest to dziedziczne. Taki sutek częściej jest nie drożny ale bywają sytuację gdy rozwidla się kanał strzykowy i może powodować to częściej zapalenia wymienia. Jest to anomalia więc nie powinna być ona uznawana w stadzie. Kupując kozę czy młodą kózkę powinno się zwracać na to uwagę tak samo czy kozioł - koziołek ma dwa jądra bo czasem występuje wnętrostwo.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Weronika193
13.03.2021 00:23:01
Grupa: Użytkownik

Posty: 3 #7468266
Od: 2021-3-1
    monia8366 pisze:

    Jest to wada genetyczna która powinna być eliminowana czyli najczęściej po matce jest to dziedziczne. Taki sutek częściej jest nie drożny ale bywają sytuację gdy rozwidla się kanał strzykowy i może powodować to częściej zapalenia wymienia. Jest to anomalia więc nie powinna być ona uznawana w stadzie. Kupując kozę czy młodą kózkę powinno się zwracać na to uwagę tak samo czy kozioł - koziołek ma dwa jądra bo czasem występuje wnętrostwo.

Ale jeśli taka mam i będzie wszystko ok to może z nami zostać?
  
piotrzbialorusi
13.03.2021 08:18:24
Grupa: Użytkownik

Posty: 10 #7471324
Od: 2021-3-12
Nie studiuj prywatnych opinii na forach. Warto zapoznać się ze statystykami i opiniami profesjonalistów. Kilka faktów. Według ADGA, grupy ras mlecznych w porządku malejącym to Saanen, Alpine i nie tylko. Grupa ras nubijskich zajmuje czwarte - piąte miejsce pod względem wydajności mlecznej, odchylając się od zaanenu o 15–25%. W grupach ras zwierzęta różnych ras tego samego pochodzenia są zjednoczone - od czystej krwi po metysów. Fakt drugi - Francja ma najbardziej udane doświadczenie w hodowli kóz mlecznych na świecie. Francja jest wiodącym na świecie producentem produktów mleczarskich. Od 60 lat istnieje krajowy program hodowlany dotyczący produkcji mleka koziego do serów - w programie są dwie rasy - PB Saanen i French Alpine. Zatrzymam się krótko nad pojęciem mleczności. Zwykle w warunkach mleczności zwykli ludzie rozumieją przemieszczenie.
  
piotrzbialorusi
13.03.2021 08:19:53
Grupa: Użytkownik

Posty: 10 #7471325
Od: 2021-3-12
W technologii przetwarzania mleka przemieszczenie odnosi się do znormalizowanego przemieszczenia (związanego z określoną zawartością tłuszczu i białka - przemieszczenie to jest wykorzystywane w danych amerykańskiego ADGA). Ale jest też rodzaj mleczności zwany wydajnością sera. Wydajność mleczna sera zależy od rozmieszczenia frakcji białek w mleku i jest zawsze wyższa u ras czystorasowych oraz ras przemysłowych powstałych w wyniku krzyżowania chłonnego. mleczność sera jest wyjątkowo niska przy wysokiej mleczności. Przykłady według grup ras. Grupa rasy Saanen: wysoka mleczność serów - PB Saanen. Niska mleczność serów ras - amerykańska saanen, brytyjska saanen, australijska saanen, holenderska biała, polska biała. u ras alpejskich - wysoka serowalność - Swiss Alpine (Oberhazli), French Alpine. niska serowość - amerykańska i brytyjska alpejska, niemiecka różnorodna, czeska różnobarwna. grupa rasy nubijskiej ma wysoką przydatność sera do rasy anglonubskiej. Rasy charakteryzują się niższą serowością - nubijskie holenderskie, nubijskie amerykańskie i australijskie.
  
piotrzbialorusi
13.03.2021 08:25:44
Grupa: Użytkownik

Posty: 10 #7471330
Od: 2021-3-12
Jeśli chodzi o zdolność do serowania mleka (wydajność mleka w serze). Serowość mleka koziego jest czynnikiem genetycznym. Nie ma bezpośredniego związku z całkowitym poziomem białka w mleku. Jeśli weźmiesz dwie kozy różnych ras, na przykład czystorasową Saanena i holenderską alpejkę, to z taką samą ilością białka w mleku. wydajność sera z litra mleka będzie wyższa w czystej krwi Saanen (PB Saanen). U ras anglonubskich i PB Saanen uzysk sera z mleka po naturalnej fermentacji do twarogu lub po fermentacji przy użyciu naturalnej chymozyny z litra mleka będzie taki sam.
  
Electra21.10.2021 14:29:27
poziom 5

oczka
  
piotrzbialorusi
13.03.2021 08:32:19
Grupa: Użytkownik

Posty: 10 #7471392
Od: 2021-3-12
w rasach o wysokiej przydatności sera wydajność sera na przykładzie moich kóz (pb saanen) wynosi 3,5-7 litrów mleka na 1 kg sera (czyli 12 samo tłoczonych). U kóz ras przemysłowych (uzyskanych przez krzyżowanie chłonne) - 8-12 litrów na 1 kg sera (twarożek). U kóz czystorasowych pochodzenia szwajcarskiego głównym wyborem jest obecnie zachowanie cech wypasu (wymię wysoko i szeroko przylegające, kazeina s-1, szerokie beczkowate i długie tułów, krótkie nogi (w stosunku do długości ciała), ograniczenie wzrost w kłębie). U ras przemysłowych kształt wymienia jest mniej znaczący, nogi są dłuższe, tułów jest węższy i bardziej umięśniony, waga jest większa, a wydajność kazeiny s-1 jest niższa.
  
piotrzbialorusi
13.03.2021 08:41:32
Grupa: Użytkownik

Posty: 10 #7471461
Od: 2021-3-12


Ilość edycji Admina: 1


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

moja koza jest na wystawie. Jadłem siano przez pięć dni. 600-800 gramów jęczmienia dziennie, woda. Dała 7-8 litrów dziennie (była tam jeszcze jedna koza o tych samych parametrach). Poranne dojenie na wideo - 4 litry, w porze obiadowej - 1 litr, wieczorem - 2-2,5 litra.
  
piotrzbialorusi
13.03.2021 08:48:33
Grupa: Użytkownik

Posty: 10 #7471479
Od: 2021-3-12


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

. Jestem z tą kozą na ringu na wystawie
  
EcoGypsy1
08.07.2021 00:54:25
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Cambridgeshire/Podlasie

Posty: 8 #7839718
Od: 2021-2-23
To Saanen czy krzyżówka? Jesli Saanen to jest bardzo mała. Chyba ze masz ponad 2 merry wzrostu?...

Generalnie ważniejszy jest pomiar mleka w kilogramach a nie litrach, moze byc 8 litrów ale niskobiałkowego I niskotłuszczowego mleka. Od 8 litrów lepsze jest 8 kg mleka. Mam w stadzie kozę, której zarówno matka I babka dały po ponad 8 kg w dziennym udoju.
_________________
British Toggenburg

http://serykoziezpodlasia.pl
  
Electra21.10.2021 14:29:27
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » FORUM OGÓLNE » JAK POZNAĆ DOBRE JAKOŚCIOWO ZWIERZE (MLECZNOŚĆ)

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe forum | sklepy | opinie, testy, oceny