NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » FORUM OGÓLNE » PASTERYZACJA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Pasteryzacja

  
Frene
08.07.2017 14:43:29
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2440856
Od: 2016-5-5
Czy ktoś może używa do mleka, elektrycznego garnka do pasteryzacji z regulowaną temperaturą, nie wiem czy on się sprawdza. Bo ja za często zapominam o mleku a zagotowane to się jedynie dla psa lub kotów nadaje.
  
Electra15.08.2018 23:06:56
poziom 5

oczka
  
buran
08.07.2017 17:39:17
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 145 #2440910
Od: 2015-10-9
A nie możesz pić surowego.
  
Frene
08.07.2017 18:36:01
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2440913
Od: 2016-5-5
Nie o picie chodzi a o ser
  
olawk1
09.07.2017 07:42:29
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 29 #2441035
Od: 2017-7-4
ja ciepłe mleko, takie prosto z dojenia, przelewam do szklanej butli i zakręcam. Jak się kapsel zassie, to mleko nawet po tygodniu wyjęte z lodówki i otwarte jest świeże. Ale przy pogodzie burzowej nawet w lodówce kapsel potrafi "odskoczyć" i mleko trzeba szybko wykorzystać. Natomiast plastikowe butle dobrze zakręcone"trzymają", ale niektóre plastiki nie nadają się do przechowywania mleka - wchodzą w jakąś reakcję i mleko ma dziwny smak. Najlepsze są butle po Żywiec gazowanej - sprawdziłam
  
Frene
09.07.2017 12:01:35
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2441081
Od: 2016-5-5
Ok, dziękuję, ale chodzi mi o garnek do pasteryzacji słoików z zaprawami, chciałbym go wykorzystać do pasteryzacji mleka (bo zawsze to robię przed zrobieniem sera)ponieważ w wyniku działania bakterii i enzymów rodzimych mleka występują wady zapachowe tzw.zapach kozi. Świeże mleko lub pasteryzowane w temperaturze 62-65 st. C oczywiście przerobione w ciągu 48 godzin nie ma tej wady. O garnku do pasteryzacji już się trochę dowiedziałem wydaje mi się, że się nie sprawdzi ponieważ skala wg której ustawia się temperaturę jest niedokładna i tak trzeba ją kontrolować dodatkowym termometrem a w garnku zamontować drugi do którego będziemy wlewać mleko i pasteryzować w tzw.łaźni wodnej. W związku ztymi wadami wystarczy pozprostu zwykła kuchenka i dwa duże garnki. Jeżeli ktoś z Was ma inne zdanie poproszę o komentarz.
  
buran
09.07.2017 16:37:28
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 145 #2441142
Od: 2015-10-9
Jeżeli nie chcesz mieć zapachów kozich to lepiej przejdź na mleko krowie
  
Frene
09.07.2017 20:19:23
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2441180
Od: 2016-5-5
A wiesz jakie pytanie zadałem?
  
LadyM.
10.07.2017 11:55:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #2441297
Od: 2013-3-22
No dobrze, Frene, ale co Ci da ta kombinacja, skoro problem tkwi w tym, że "przegapiasz" moment.
Więc chyba wszystko jedno w czym, skoro i tak wymaga to kontroli.
A jak chcesz bez kontroli to chyba są jakies pasteryzatory do mleka.
(AA no sa, za jedyne 2tysiące)
  
kozamalina
10.07.2017 13:04:13
Grupa: Użytkownik

Posty: 18 #2441308
Od: 2015-1-16
Może wykorzystaj zmywarkę do naczyń do pasteryzacji mleka. Mleko w zakręconych szczelnie słoikach do zmywarki na program z temp. 70 stopni bo z tego co ja kojarzę to pasteryzacja się odbywa w przedziale 72-75 stopni. I jak zmywarka zakończy cykl masz mleko pasteryzowane. Przynajmniej ja tak przetwory pasteryzuję.Mleka mam za dużo więc pilnuję gara. A z ciekawości,sery robisz twarde? Dodajesz do tego pasteryzowanego mleka jakiś stabilizator czy tylko podpuszczkę? Koziego mleka nie pasteryzuję chyba że do wyrobu jogurtów, a krowie pasteryzowane trzeba zaprawić chlorkiem wapnia-chyba tak to się nazywa- bo ser nie trzyma formy.
  
Frene
10.07.2017 14:20:47
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2441337
Od: 2016-5-5
Dzięki za odpowiedź w temacie, już myślałem, że się na taką nie doczekam.
Nie to za wysoka temperatura dla sera to dość duże znaczenie, ja pasteryzuje w garnku jak Ty no i pilnuję temperatury, ale że zajęć mam dość dużo to zdarza mi się zapomnieć o mleku, więc wymyślam jakby tu usprawnić tę operację. Do koziego mleka niestety też trzeba dać chlorek wapnia, poza nim daję bakterie startowe z jogurtu, serwatki lub kwaśnego mleka. Przeważnie daję tylko podpuszczkę, czasem jakieś dodatki: świeży koperek, bazylię,
oregano, czarnuszkę itp. Kilka razy zrobiłem ser twardy - taki parmezan, ale jeszcze w piwnicy leży i go nie próbowałem bo ma dopiero cztery miesiące więc nawet nie wiem czy mi się udał. Wracając do garnka do pasteryzacji, to przez te kilka dni doszedłem do wniosku, że najbardziej jednak odpowiadał by mi taki kociołek jaki pokazuje serowar.pl ma pojemność 15 litrów ale kosztuje 2000 więc chyba się jeszcze pomęczę z garnkami.
  
LadyM.
10.07.2017 14:39:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #2441350
Od: 2013-3-22
A ja znalazłam na alledrogo cos takiego. Może toto by dało radę:



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Electra15.08.2018 23:06:56
poziom 5

oczka
  
Frene
10.07.2017 16:10:37
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2441367
Od: 2016-5-5
Dzięki, no właśnie o taki na początku pytałem. Jeżeli ktoś taki używa to czy wlewa mleko bezpośrednio do tego garnka czy wkłada do niego drugi i pasteryzuje w łaźni wodnej? Czy można w nim ustawić dokładną temperaturę?
Jak długo rozgrzewa się do właściwej temperatury? Czy czas mierzy od uzyskania właściwej temperatury?
  
LadyM.
10.07.2017 16:29:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #2441374
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Ja myślę, że może by zapytać sprzedającego na tym alle.. z czego jest wnętrze i czy płyn styka się z grzałką. Bo jak się styka z grzałką, to bym bezposrednio nie lała, a jak wnętrze jest np ze stali nierdzewnej i grzałki pod spodem, to można by spróbować. Chociaż istnieje obawa przypalenia mleka od grzałki.

Ale mysle, że jak tam reklamuje ten podgrzewacz do pasteryzowania słoików, to grzałka musi być pod spodem, bo przeciez nie można stawiać słoików na grzałce. Byle wnętrze nie było z aluminium.

O, a tu masz drugi, ten Hjundaj. I tu już pisza, że wnętrze ze stali nierdzewnej i grzałka pod dnem.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Frene
10.07.2017 17:00:24
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2441383
Od: 2016-5-5
Tego sprzedąjący raczej nie powie, czy się nie przypala bo grzałka jest pod dnem. On raczej chce sprzedać i odpowie mi to co ja chcę usłyszeć. Właśnie, czy może ktoś pasteryzował mleko w takim garnku?
  
CheNelly
11.07.2017 21:05:42
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 268 #2441663
Od: 2015-5-28
A może slowcooker/wolnowar? Tylko on na niższym programie trzyma coś około 80 stopni, ale są też takie bajeranckie, gdzie można temperaturę samemu ustawić. Poczytaj sobie trochę o tych urządzeniach, ja mam, bo używam do gotowania, mleka nie pasteryzuję.
  
seli
11.07.2017 21:35:57


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolska

Posty: 6 #2441676
Od: 2014-5-13
Witam ,osobiście odradzam wszelkiego rodzaju podgrzewacze gdyż temperatura w dolnej partii (jeżeli grzałka jest umieszczona u dołu) jest wyższa niż w górnej. W tych pięknych pasteryzatorach za dwójkę jest płaszcz wodny chroniący przed tym właśnie. Mam piec wiec utrzymanie temperatury przez tych parę minut nie jest problemem a Ty możesz wykorzystać gruby kawałek takiej "blachy"położyć na gazie i w ten sposób spowolnić proces skoku temperatury ps mój tato tak piekł placki ziemniaczane 😁 pozdrawiam
  
LadyM.
12.07.2017 09:23:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #2442745
Od: 2013-3-22
Tylko, że Frene nie ma problemu ze "skokiem temperatury" a z dopilnowaniem momentu osiagnięcia właściwej temperatury. Więc mu blacha sprawy nie załatwi.
  
Frene
12.07.2017 11:14:24
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2442783
Od: 2016-5-5
Tak, dziękuję wesoły,chciałbym trochę zautomatyzować pasteryzację, no i moim (na razie) marzeniem, a i pewnie rozwiązaniem problemów byłby kociołek z serowara.
A teraz pytanie z innej beczki: czy dojrzewacie sery pakowane próżniowo?
  
Teodozja
22.07.2017 11:36:38
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 61 #2445864
Od: 2013-10-26
Jak długo ma być utrzymywana żądana temperatura? Bo po mojemu wystarczy jakiś czujnik z termostatem - wyłączający maszynkę podgrzewającą i/lub sygnalizujący dźwiękiem osiągniętą temperaturę. Zapytam męża, bo on takie rzeczy robi.
  
Frene
22.07.2017 11:49:18
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 43 #2445870
Od: 2016-5-5
pół godziny 62-65 st.C
  
Electra15.08.2018 23:06:56
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » FORUM OGÓLNE » PASTERYZACJA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta