Pasteryzacja
Ok, dziękuję, ale chodzi mi o garnek do pasteryzacji słoików z zaprawami, chciałbym go wykorzystać do pasteryzacji mleka (bo zawsze to robię przed zrobieniem sera)ponieważ w wyniku działania bakterii i enzymów rodzimych mleka występują wady zapachowe tzw.zapach kozi. Świeże mleko lub pasteryzowane w temperaturze 62-65 st. C oczywiście przerobione w ciągu 48 godzin nie ma tej wady. O garnku do pasteryzacji już się trochę dowiedziałem wydaje mi się, że się nie sprawdzi ponieważ skala wg której ustawia się temperaturę jest niedokładna i tak trzeba ją kontrolować dodatkowym termometrem a w garnku zamontować drugi do którego będziemy wlewać mleko i pasteryzować w tzw.łaźni wodnej. W związku ztymi wadami wystarczy pozprostu zwykła kuchenka i dwa duże garnki. Jeżeli ktoś z Was ma inne zdanie poproszę o komentarz.


  PRZEJDŹ NA FORUM