NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ŻYWIENIE » KISZONKI

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

Kiszonki

  
PatiB
14.03.2015 21:27:50
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #2067666
Od: 2014-6-23
ok dzięki mam zamiar spróbować.
  
Electra18.10.2018 14:14:38
poziom 5

oczka
  
EcoGypsy
14.03.2015 22:12:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Cambridgeshire/Podlasie

Posty: 276 #2067704
Od: 2013-11-25
My nie podajemy kiszonek wogóle ponieważ to wpływa bardzo negatywnie na jakość mleka. Raz skarmiana kiszonką krowa, koza już nigdy nie wróci do poprzedniej jakości mleka.

Kiszonek wogóle nie wykorzystuje się w produkcji tradycyjnej i ekologicznej.
_________________
Zapraszam:

Hodowla koni cygańskich EcoGypsy

Hodowla rodowodowych kóz brytyjskich (nowa strona)

Hodowla kóz brytyjskich - fanpage na facebooku

Ecogypsy Herd of British Diary Goats

Blog Moje Podlasie
  
PatiB
14.03.2015 22:19:42
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #2067708
Od: 2014-6-23
EcoGypsy nawet taka kiszonką jak podaje WildBirdPark?
  
LadyM.
14.03.2015 23:29:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #2067752
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
I tu się z Tobą Aldona nie zgodzę. W kwestii krów mam pewne doświadczenie, bo u nas były krowy i w okresie zimowym kiszonka byłą główna karmą. Była to kiszonka z liści buraczanych i wysłodków buraczanych świeżych,
"Zapach" tej kiszonki był wyjatkowy! Mleko było jak to mleko zimowe - zawsze ma inne parametry, inne masło sie z niego robiło np. Ale po powrocie do zielonki mleko wracało do normy - w sensie, że masło było wspaniałe. Smak mleka się niespecjalnie zmieniał, twaróg był jednakowo dobry.

W dodatku to była w tamtym czasie produkcja tradycyjna. Nie jakieś fermy mleczne z wielką ilością krów, ale nieduże gospodarstwa z kilkoma krowami mlecznymi, "produkujące" mleko. Wszyscy wokół tak karmili.
  
WildBirdPark
15.03.2015 11:46:52
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warszawa

Posty: 356 #2068017
Od: 2013-7-31
Nigdy ani ja ani osoby kupujące ode mnie mleko czy sery nie zauważyliśmy zmiany w smaku mleka od podawania kiszonki.
Nie wiem co EcoGypsy rozumie przez "jakość mleka" - czy chodzi o skład chemiczny czy tez o walory smakowe.
Krowa czy koza to nie robot który raz zaprogramowany na podanie kiszonki zmienia skład mleka na zawsze. Nie bardzo wiec rozumiem o co chodzi z tym ze raz podana kiszonka zmienia jakość na zawsze?
A co do tradycji i ekologii - w kwesti ekologicznego chowu sie nie znam bo dla mnie ta cała ekologia to jedna wielka ściema ale jeśli chodzi o tradycyjny chów to doskonale pamietam jak moi dziadkowie trzymali krowy na mleko a niedaleko obory stał betonowy zbiornik na kiszonkę i ta kiszonka skarmiali. To była zupełnie inna kiszonka niż ta teraz - z pryzm czy balotow.
Kiszonka kiszonce nierówna - dla mnie to coś z pryzm to jakaś śmierdząca breja której bym nigdy kozom nie podał. Jeśli o takiej kiszonce mowa to ona faktycznie może wpływać na smak mleka - sam jej smród jest tak silny ze gdzieś po zjedzeniu przez kozę musi sie odłożyć.
Proponuje aby każdy sam zrobił taka kiszonkę w beczce i jeśli wyjdzie dobra - powąchał ją. Zobaczycie różnice.
  
gawron
16.03.2015 04:27:44
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Południowo-wschodnie Mazo

Posty: 321 #2068766
Od: 2013-11-5
Doświadczeń z kiszonkami nie mam a to ze względu na właśnie pozostałości nie tylko w mleku ale i w mięsie. Zgadzam się z WBP, że przepis podany przez niego jest o niebo lepszy od popularnych dziś balotów z kukurydzy owijanych folią. Niestety nie wiem jakie skutki powoduje karmienie taką kiszonką. Dziś sprzedawanej wołowiny nie zjem za żadne skarby bo nie jestem w stanie znieść tego zapachu w domu. Oczywiście nie chcę nikogo urazić ale ja to czuję a nie wspomnę już o walorach „nowej” wieprzowiny !!! Do drobiu już nie mam zastrzeżeń bo od lat gierkowskich omijam te wspaniałe brojlerki.
  
WildBirdPark
16.03.2015 11:08:33
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warszawa

Posty: 356 #2068887
Od: 2013-7-31
Gawron zapach i smak mięsa o którym mówisz to efekt kwasu mlekowego - tego samego który powstaje przy fermentacji kiszonek - to fakt. Tylko ze kwas mlekowy w mięsie powstaje nie w skutek skarmiania kieszonkami a w skutek stresu.. Zwierzęta wiezione do rzeźni, czekające w kolejce na ubój, często widzące jak zabijane są ich "towarzysze", stresują sie wytwarzając adrenalinę i napinając mięśnie. dochodzi do zmniejszonego natlenienia tkanek (tak samo jak u człowieka podczas treningu na siłowni czy biegania), a w mięśniach pozbawionych tlenu wytwarza sie kwas mlekowy (popularnie mówimy ze mamy "zakwasy po treningu"). I to właśnie kwas mlekowy po ubiciu zwierzęcia pozostaje w mięsie czego efektem jest kwaskowy zapach i smak mięsa. Kiedyś tego nie było bo zwierzęta nie były ubijane masowo. Teraz w rzeźniach jest taśmociąg, nie przestrzega sie tak zasad humanitarnego uboju. Poza tym warto wspomnieć ze około 60-70% mięsa w sklepach, głownie wołowiny, to "odrzut" z uboju rytualnego (wiary praktykujące ubój rytualny nie zjadają części zadnich), a mięso z uboju rytualnego ma znacznie podwyższony poziom kwasu mlekowego wynikający ze stresu jakie przezywa zwierze w czasie świadomej śmierci...
  
EcoGypsy
20.03.2015 18:56:13
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Cambridgeshire/Podlasie

Posty: 276 #2072808
Od: 2013-11-25
    WildBirdPark pisze:

    Nigdy ani ja ani osoby kupujące ode mnie mleko czy sery nie zauważyliśmy zmiany w smaku mleka od podawania kiszonki.
    Nie wiem co EcoGypsy rozumie przez "jakość mleka" - czy chodzi o skład chemiczny czy tez o walory smakowe.
    Krowa czy koza to nie robot który raz zaprogramowany na podanie kiszonki zmienia skład mleka na zawsze. Nie bardzo wiec rozumiem o co chodzi z tym ze raz podana kiszonka zmienia jakość na zawsze?


Kiszonka to sfermentowana pasza. Żywienie zwierzęcia mlecznego ma zawsze wpływ na smak, zapach, zawartość tłuszczu i witamin w owym mleku. Niejedna praca naukowa powstała na ten temat oczko
_________________
Zapraszam:

Hodowla koni cygańskich EcoGypsy

Hodowla rodowodowych kóz brytyjskich (nowa strona)

Hodowla kóz brytyjskich - fanpage na facebooku

Ecogypsy Herd of British Diary Goats

Blog Moje Podlasie
  
LadyM.
21.03.2015 07:38:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #2073142
Od: 2013-3-22
Ma, ale doraźnie. Nie na zawsze.
  
Gonzowka
17.04.2015 11:15:50
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #2091306
Od: 2014-4-8
Mam pytanie do Was. Czy jest możliwe żeby koza dostała kwasicy z powodu jedzenie wyłącznie sianokiszonki przez dwa tygodnie? Tak karmiona była około 3-4 tygodni temu.
Koza jest sąsiada, parę dni temu przestała jeść i bardzo mało pije. Biegunki nie ma. Sąsiad oczywiście nie ma zamiaru wołać weta. Koza jest ciężarna. Chciałabym pomóc ale nie wiem jak?
  
katolik
17.04.2015 11:53:31
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2091315
Od: 2015-2-20
Może dostać.A skąd wiadomo że to kwasicą skoro nie ma biegunki
  
Electra18.10.2018 14:14:38
poziom 5

oczka
  
Gonzowka
17.04.2015 11:56:18
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #2091316
Od: 2014-4-8
Nie wiem czy to kwasica. Ja pytam czy to jest możliwe.
  
Gonzowka
21.04.2015 16:00:10
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #2093626
Od: 2014-4-8
No cóż, dzisiaj już o nic nie pytam... koza zdechłasmutny
  
annaka
17.07.2017 19:07:56
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 53 #2444935
Od: 2017-6-11
Witam. Czy ktoś karmił kiszonką z młodego żyta?
  
maszka
19.07.2017 08:18:36
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 125 #2445262
Od: 2015-4-14
Pijam mleko prosto od krowy karmionej sianem. Pyszne.Kiedy gospodyni dała krowie kiszonkę -nie dało sie wypić. Ochydny smak. Nikt mi nie wmówi, ze kiszonka nie ma wpływu na smak mleka. Wszystko, co koza/krowa je -przechodzi do mleka. W sklepowym mleku tego nie czuć, bo to nie jest mleko.
  
annaka
21.07.2017 16:17:58
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 53 #2445706
Od: 2017-6-11
maszka, nie chodzi mi o wpływ zjedzonej kiszonki na smak mleka. Czy ktoś w ogóle podawał kozom kiszonkę z żyta? Raczej jako dodatek do siana w porze zimowej.
  
Mati10
21.07.2017 22:53:40
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie

Posty: 341 #2445810
Od: 2013-12-7
Kiedyś, jakieś 3 lata temu moje chyba kosztowały, ale i tak zawsze wracały do wysłodki.
  
Electra18.10.2018 14:14:38
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ŻYWIENIE » KISZONKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta