| |
artambrozja | 21.04.2016 21:06:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2273075 Od: 2013-3-25
| Temat na chwilę, potem będzie usunięty Chciałam kupić podpuszczkę prawdziwą - wyciąg z żołądków koźląt
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Dla mnie to zbyt duże opakowanie. Może jest ktoś chętny, to mogłabym kupić litrowy pojemnik a potem komuś podesłać połowę ( oczywiście odpłatnie ), bo tyle to niestety nie zużyję za szybko. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 22.12.2024 13:17:54 |
|
|
| |
jurand | 21.04.2016 21:43:57 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #2273088 Od: 2014-3-31
| w SEROWAŻE kupowałem w płynie 50 ml,chyba po około 20 zł.Wychodzi drożej nie wiem czy ci się opłaci.Sprawdzałem przed chwilą , dokładnie kosztuje 29zł . |
| |
maaaaam | 21.04.2016 21:55:33 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 89 #2273098 Od: 2013-4-7
| Ja bym bardzo chętnie odkupiła trochę tej podpuszczki Może nawet i połowę. Kiedy będziesz zamawiać? |
| |
LadyM. | 22.04.2016 07:09:02 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2273193 Od: 2013-3-22
| Przecież cielęca podpuszczkę można w małych opakowaniach kupić! Po co litr? Na alllegro jest i mikrobiologiczna w płynie w małych i cielęca. |
| |
artambrozja | 22.04.2016 08:48:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2273238 Od: 2013-3-25
| Iwona, ja nie chcę cielęcej tylko koźlęcą a co do podpuszczki z allegro, to mam właśnie butelkę takiej trefnej - syf, mleka nie zetnie, śmierdzi jak gó... i tyle w tym temacie. Chce mieć podpuszczkę z pewnego źródła, a agrovis jest dla mnie pewnym źródłem
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 22.04.2016 08:48:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2273240 Od: 2013-3-25
| maaaaam pisze: Ja bym bardzo chętnie odkupiła trochę tej podpuszczki Może nawet i połowę. Kiedy będziesz zamawiać?
Myślę że w przyszłym tygodniu, bo zależy mi na czasie. Odezwę się wieczorkiem na maila Twojego bo teraz spadam to roboty _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 22.04.2016 08:51:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2273242 Od: 2013-3-22
| A na serowarze patrzyłaś? |
| |
artambrozja | 22.04.2016 10:12:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2273293 Od: 2013-3-25
| właśnie lukam, jest na serowarze ale jagnięca, cielęca i mikrobiologiczna. no chyba, że na ta jagnięcą się skuszę.Chciałabym spróbować z koźlęcej, tylko ta ilość, szkoda żeby sie zmarnowała. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Bucia | 22.04.2016 14:01:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #2273433 Od: 2014-3-10
| Zapytaj w sklepie czy mozna polowe zamrozić? |
| |
artambrozja | 24.04.2016 20:29:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2274461 Od: 2013-3-25
| No to jednak kupiłam podpuszczkę jagnięcą na Serowarze. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
koziebrody | 24.04.2016 21:19:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kalwaria Zebrzydowska
Posty: 615 #2274492 Od: 2014-1-12
| Napisz jak popróbujesz ,jakie dawki i jak jet wydajna.My używamy z firmy zdrowodomowo ale to sztuczna.Jak już zrobisz ser to daj znać to przyjedziemy na degustację ,zrobimy zlot koziarzy. |
| |
Electra | 22.12.2024 13:17:54 |
|
|
| |
LadyM. | 24.04.2016 21:32:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2274502 Od: 2013-3-22
| A czemu Ci tak zależało na tej koziej, czy jagnięcej? Czy to ma jakieś znaczenie? |
| |
gawron | 25.04.2016 05:59:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Południowo-wschodnie Mazo
Posty: 320 #2274558 Od: 2013-11-5
| Moim zdaniem jest różnica w smaku sera. Koźlęcej nie używałem ale pomiędzy cielęcą a sztuczną odczuwam różnicę. |
| |
artambrozja | 25.04.2016 13:26:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2274731 Od: 2013-3-25
| No właśnie Iwona, już Gawron odpowiedział jest różnica w smaku. Koźlęcej nie kupiłam bo nie zużyję, a zamrażanie raczej nie ma sensu. Dla mnie mikrobiologiczna dziwnie pachnie, a właściwie śmierdzi. Przetestuje jagnięcą i dam znać czy widać różnicę. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 25.04.2016 15:09:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2274775 Od: 2013-3-22
| A ja jakoś nigdy nie wąchałam specjalnie. A przy odmierzaniu mi nie cuchnęło, więc nie widziałam problemu. Pewnie masz rację. Powiedz potem jaka moc w porównaniu z mikrobiologiczną. |
| |
romaszka | 25.04.2016 15:29:41 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #2274784 Od: 2013-4-25
| Też używam mikrobiologicznej, kupuję w zdrowo domowo, tylko jeden raz zdarzyło się że podpuszczka była trefna ( nie wiązała skrzepu), zadzwoniłam, powiedziałam, pan przeprosił i wysłał inną. A co do zapachu chm... mi akurat cielęcia śmierdzi no i trzeba bardzo pilnować terminu ważności bo po przekroczeniu a czasami nawet wcześniej, sery wychodzą gorzkie ale to oczywiście tylko moje zdanie, ktoś może mieć inne. Jeszcze powiem że podp. mikro zaczęłam używać również ze względu na klientów wegetarianów bo wiadomo, że inna im nie odpowiada. Tak że jeśli robisz sery na sprzedaż, to się zastanów, bo kiedyś któryś z potencjalnych klientów może o to zapytać _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
jurand | 25.04.2016 16:41:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #2274818 Od: 2014-3-31
| Dziewczyny , podpuszczka to enzym ,czyli wielocząsteczkowe katalizatory białkowe, z greki to po prostu zakwas.Jeśli ser staje się gorzki to albo zbyt duża ilość podana została podpuszczki albo po prostu jest stara . W żaden sposób nie łączcie różnicy w smaku podpuszczek naturalnych ze smakiem serów, nie ma prawa być różnicy w smaku sera z samej podpuszczki , mogą i na pewno mają swój zapach. Każda podpuszczka traci moc około 1-2 % na miesiąc nawet jeśli przetrzymywana jest w odpowiednich warunkach ,optymalne dla wszystkich podpuszczek naturalnych to temp.od 2 do 4 st. na plusie.
|
| |
artambrozja | 25.04.2016 20:00:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2274901 Od: 2013-3-25
| Jurand, no wiem co to podpuszczka. Ale mimo wszystko wydaje mi się, że ma wpływ na smak sera. Nie wiem może to tylko taka moja babska sugestia ( bo jestem dość wrażliwa na smaki i zapachy ), teraz spróbuje tej jagnięcej. Zobaczę czy faktycznie nie ma różnicy i zdam relację.
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jurand | 25.04.2016 20:38:55 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #2274923 Od: 2014-3-31
| artambrozja , używałem podpuszczki francuskiej ,polskiej , nawet przypadkowo trafiła mi się kanadyjska ( znajoma wiedząc ,że wyrabiam sery ,przywiozła do zrobienia takiego jaki jada w kanadzie ) znam nawet osobę ,która zamiast typowych podpuszczek używa octu jabłkowego białego . Ten ocet produkują tylko niemcy ,inne są lekko barwione i to zmieniło by kolor serka ,więc znalazła producenta za odrą .Na prawdę po odlaniu serwatki nie byłem w stanie wyczuć czegokolwiek . Nawet spróbowałem (doświadczalnie ) ze zwykłym octem na mleku moich kóz ,po dodaniu octu można coś wyczuć ,po odlaniu serwatki nic. To ma działać jako koagulant ,ma tylko ściąć mleko ,czyli białko .I jeszcze jedno ma być tańsze niż inne zakwasy , dla tego nie wiem jak wy ale mnie nauczyli ,że z podpuszczką należy obchodzić się ostrożnie tzn. na jeden litr mleka zalecana dawka to 1 do 2-ch kropel ,ja daję jedną i scina się idealnie . 50 ml wystarcza mi na cały sezon , w rezerwie zawsze trzymam zamrożoną w proszku ,też naturalną , sztucznej nigdy nie próbowałem. Ale wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć ,jaki chcemy miec produkt finalny ,no i od gustu z , którym się ponoć nie dyskutuje. |
| |
artambrozja | 25.04.2016 20:52:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2274933 Od: 2013-3-25
| No właśnie, u mnie daję po 2 krople na litr i to jest mało - skrzep jest rzadki. W tej chwili używam podpuszczki mikrobiologicznej, dlatego chciałam spróbować na jagnięcej. Tą którą mam jest ważna do lipca przyszłego roku i przechowywałam ją w lodówce. Nie wiem, może wymyślam, albo faktycznie trafiłam na zły towar. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 22.12.2024 13:17:54 |
|
|