| |
Lhuna | 02.08.2014 13:39:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1907404 Od: 2014-1-7
| Jak w temacie..? Jak dla mnie , świetna sprawa, wychodzi doskonały, tylko smietanę trzeba zbierać. Polecam.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Electra | 22.12.2024 11:26:34 |
|
|
| |
LadyM. | 02.08.2014 13:50:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1907414 Od: 2013-3-22
| Słyszałam/czytałam (jednym okiem), że na tym grzybku można serek robić uzywając go zamiast podpuszczki |
| |
annorl1 | 02.08.2014 14:23:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1907430 Od: 2014-1-18
| mam od kilku lat, wcześniej na krowim mleku robiłam kefirek a nawet twarożek, na kozim mi nie wychodzi. jeden "zamordowałam" na kozim mleku, ale dobrze, że mam zamrożoną porcję w razie co Lhuna, ale jak zbierasz śmietanę z mleka jak masz w nim grzybka? u mnie grzybek na wierzchu pływa i ze śmietaną zbierałam grzybka...może coś źle robiłam? |
| |
Lhuna | 02.08.2014 14:30:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1907438 Od: 2014-1-7
| Kurcze, ja mam maleńką grudeczkę teraz, i ona pływa po dnie..zbieram śmietanę - codziennie, wywalam ją łyżeczką, a słoik z kefirem stoi kilka dni na parapecie, przykryty papierem . Jak kiedyś miałam więcej, nie pamiętam, czy on pływał, ale to było dawno. A nawet jak zbierzesz z grzybkiem, no to co, wypłucz na sitku? Ja się stosuję i nie używam metalu, to a propos zamordowania. Wiem, że na fermie robią non stop kozi kefir i jest wszystko ok? |
| |
annorl1 | 02.08.2014 14:34:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1907443 Od: 2014-1-18
| też nie używam metali, chociaż z przypadkowego doświadczenia wiem, ze nie zamorduje się go metalem na początku przygody z grzybkiem zapomniałam o tym i przepłukałam na metalowym sitku, grzybek miał się dobrze i pięknie się rozrastał na razie po ostatniej nieudanej próbie z kozim mlekiem dałam spokój i ostatnia zapasowa porcja siedzi w zamrażalniku. może niedługo wyjmę? |
| |
LadyM. | 02.08.2014 14:45:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1907449 Od: 2013-3-22
| Lhuna, a ten kefir na parapecie, to chyba nie w zwykłym słoiku trzymasz? |
| |
Lhuna | 02.08.2014 18:46:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1907590 Od: 2014-1-7
| W zwykłym ..? To niedobrze? |
| |
Kusy | 02.08.2014 19:08:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1907597 Od: 2013-3-22
| W zwykłym słoiku sie trzyma. Tylko czy na parapecie w słoiku jest odpowiednie miejsce? Słoneczko tam jest? Kiedyś się tym bawiłam ale nie trzymałam na parapecie tylko w kuchni na blacie. Chyba nie powinno się tego wystawiać na słońce. |
| |
Lhuna | 02.08.2014 19:21:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1907602 Od: 2014-1-7
| O, to nie wiedziałam. Grzybek był malutki i chciałam żeby miło miał na słońcu. |
| |
Kusy | 02.08.2014 22:45:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1907683 Od: 2013-3-22
| Czy wiecie jak rozpoznać prawdziwy grzybek tybetański od zwykłych używanych w mleczarniach? Na All jeden się chwali że ma prawdziwego grzybka ale inni sprzedają po dużo niższej cenie. |
| |
LadyM. | 02.08.2014 23:08:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1907694 Od: 2013-3-22
| No to mi właśnie o to słoneczko chodziło. Wiadomo, że ono źle działa na tłuszcze i niektóre witaminy. Ale gdzieś istnieją słoiki z ciemnego szkła, albo takie nieprzezroczyste. Albo kamionki typu słój. (Nie wiem jak słoneczko na grzybka, bo nie miałam z nim do czynienia. Cos tam było z tym grzybkiem, pod tytułem "codziennie przepłukać". Nie dla mnie. Ja mam problem tabletkę wziąć codziennie, a co dopiero dogadzać grzybkowi.) |
| |
Electra | 22.12.2024 11:26:34 |
|
|
| |
Lhuna | 02.08.2014 23:31:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1907706 Od: 2014-1-7
Ilość edycji wpisu: 1 | Codziennie przepłukać to pikuś,nie to co myć kozie wymionka 3x 2x dziennie .Nie w temacie kompletnie ale dojrzewam do tego, żeby Cynamonę sprzedać. Jej cyce to jednak wyzwanie dla mojej ręki, zwłaszcza jak mam porównanie, to wiem to na pewno. Moja ręka to mój warsztat pracy niestety. Ale się wkopałam. Hobby wynalazłam. |
| |
Bucia | 03.08.2014 00:49:12 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1907733 Od: 2014-3-10
| Lhuna miałam tą samą myśl a właściwie pfetensję do siebie Używam grzybka do krowiego mleka raz próbowałam z kozim ale dłużej się robi niż krowi kefir i jest on rzadszy poza tym mam za mało mleka na kefir wszystko idzie na ser |