NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POGADUSZKI » EKOLOGICZNE ELEMENTY NASZYCH PODWÓREK

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

Ekologiczne elementy naszych podwórek

  
LadyM.
04.01.2014 22:36:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1705135
Od: 2013-3-22
centurion, a możesz tę teoretyczna praskę jakoś inaczej sfotografować? To białe chyba nie jest jej elementem, a na podstawie tych wgłębien wtym czymś co jest za tym białym, nie sądzę, żeby to była praska.

Ja tez z miasta jestem, centurionie. Ale w moim mieście był jeden z pierwszych w Polsce skansenów.
  
Electra22.12.2024 18:19:32
poziom 5

oczka
  
centurion
04.01.2014 22:56:37
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieruszów okolice

Posty: 280 #1705177
Od: 2013-9-18


Ilość edycji wpisu: 1
To jakie znalazłem
bez haczyków oczywiście. Co to jest nikt nie wie. Babcia od żony mówi ze to część praski do sera. A co to jest to sam chętnie sie dowiem.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
LadyM.
04.01.2014 23:21:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1705207
Od: 2013-3-22
A co jest na tej desce z drugiej strony, tej od sciany? Gładka?
Prawdę mówiąć, nie bardzo mi to na prase do sera wygląda.
Wiejskie prsy do sera były typu takiego jak moja:
Obrazek

Lub takiego:

Obrazek

To ten sam typ co wyżej:

Obrazek

Albo takie:

Obrazek

Ostatni typ odpada. Może byćć elemntem drugigo typu, o ile ma 2 otwory. Tyle, że coś blisko brzegu dechy. Ale mógłby to być ozdobny wierzch, bo takich wzorków sie na serze rzaczej nie odciskało.
  
centurion
04.01.2014 23:30:01
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieruszów okolice

Posty: 280 #1705215
Od: 2013-9-18
Tak na końcach ma 2 otwory. Z tyłu jest gładka. Patrząc na twoje zdjęcia a dokładnie drugie to znalazłem taki ścisk jeszcze na śrubę z drewna. Taki sam wzór śruby i uchwytu ale na 2 łapy. jutro zrobie zdjęcie.
  
centurion
05.01.2014 11:19:48
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieruszów okolice

Posty: 280 #1705485
Od: 2013-9-18
A jakie maselnice macie ?
  
monia8366
05.01.2014 11:56:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1705513
Od: 2013-3-21
LadyM a ta twoja forma to czym impregnowane olejem kukurydzianym czy czymś innym ?
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
centurion
05.01.2014 15:54:16
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieruszów okolice

Posty: 280 #1705807
Od: 2013-9-18
Juz wiem ze to napewno od sera
  
LadyM.
05.01.2014 16:49:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1705881
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Masz na myśli moją praske do sera, tę z pierwszego zdjęcia? Niczym nie jest impregnowana.
Tyle, że już po prasce. Syn się wziął kapustę w niej odciskać, przygniótł za mocno i ta deska od spodu pękła. Byłą klejona z dwóch części na płasko. Kicha, bo lubiłam moją praskę i przydatna była.
Kupiłąm ją jakieś 20 lat temu w Cepelii w Sanoku. Trochę sera naodciskała w swojej historii.
  
artambrozja
05.01.2014 16:51:36
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1705887
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
centurion nie zmieniłabym zastosowania tych skarbów. a ja mam na strychu maselnice mojej mamy, muszę ją zwlec na dół i obfocić.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
centurion
05.01.2014 19:20:34
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieruszów okolice

Posty: 280 #1706007
Od: 2013-9-18
Nie no zmiany nie sa nieodwracalne. Praska mocna debowa moze i ser jeszcze odcisnie.
  
LadyM.
05.01.2014 22:25:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1706190
Od: 2013-3-22
Tak mi się wydawało, że ta część praski dębowa, więc pewnie lepiej zachowana. Ale te "dłubaniny" były z miękkiego drewna, to i stan ich jest taki, że mogłyby prędko odmówić współpracy.

A propos maślniczki: miałam, tradycyjną, drewnianą, po teściowej. Zrobiłam w niej masło może ze 2 razy. Raz, że to jednak wysiłek, dwa- leciały paprochy, mimo, że myta była wytrwale. (Jak robiłam dużo masła to tak: zarżnęłam jeden mikser kielichowy, jeden mikser z dokręcanym kielichem, malakser, a bywało, że robiłam w pralce "światowid", która tylko do tego była używana. Zawsze lekko podgrzewałam śmietanę i masełko było błyskawicznie. Zimą dolewałam do śmietany trochę oleju rzepakowego i masło się smarowało, bo zimowe masło nie jest zbyt smarowne. Mówię oczywiście o krowich wyrobach.)
  
Electra22.12.2024 18:19:32
poziom 5

oczka
  
artambrozja
05.01.2014 22:39:59
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1706200
Od: 2013-3-25
No tak, powstawanie takiego masła trochę trwa i ręka boli, ale często mamie pomagałam wesoły
Pamiętam, że na górze był taki dodatkowy grzybek- kapelusz, mama mówiła na to "prawda", który zapobiegał chlapaniu śmietaną jak się mocniej ubijało.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
centurion
05.01.2014 23:25:16
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieruszów okolice

Posty: 280 #1706232
Od: 2013-9-18
Babci pomagałem i ręce bolały ale za to jak swojski chlebuś z kartofelkami w środku posmarowany masełkiem swojskim i jajeczniczka albo kwaszony w reke smakowałcool moze dojde tez do tego narazie miszczuchy sie ucza cool
  
monia8366
06.01.2014 00:18:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1706273
Od: 2013-3-21
ja tam w słoik i chwila jest masło wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
06.01.2014 08:53:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1706367
Od: 2013-3-22
Mimo wszystko polecam mikser kielichowy. Minuta i zrobione. Tylko nie lać śmietany zbyt dużo, bo wychlastuje potem maślankę po wsiech. Starej maselnicy ożywiać nie proponuję, mimo moczenia i szorowania zawsze cos będzie do masła wyłaziło. I pamiętać o tym, że śmietana nie może być prosto z lodówki, ma mieć temp pokojową a nawet lekko cieplarnianą.
  
Electra22.12.2024 18:19:32
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POGADUSZKI » EKOLOGICZNE ELEMENTY NASZYCH PODWÓREK

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny