| |
Lusia | 10.01.2015 17:54:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 50 #2020077 Od: 2014-7-13
| Jauma! dziękuję za podpowiedz ze strzykawką. na temat skoków temperatur - nie ma skoków, zamknięta przestrzeń ze stałą temperaturą. Ale możliwym jest, ze temperatura 39,5 była zbyt wysoka, ponieważ robiłam przy +50 - zupełny glut, przy 39,5 prawie jak śmietana i już można zjeść. spróbuje teraz przy +38. muszę usiąść przy tych nieszczęśliwych bakteriach. na 100l -0,7 gr, a ja potrzebuje na 200ml /szkoda marnotrawić cały litr/, to jest 105 razy mniej, widocznie będzie jakieś ziarenko. Jutro napisze co mi wyszło.Pozdrawiam. |
| |
Electra | 21.12.2024 19:57:56 |
|
|
| |
jauma | 10.01.2015 21:53:00 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 84 #2020379 Od: 2013-4-10
| Oj tam zaraz w sprzeczkę można po dyskutować na za i przeciw, ale w szczególności na argumenty praktyków dla których rękodzieło serowarskie jest przedewszystkim pasją dla której to robimy.W każdą partię wyrobu wkłada się serce i czeka z dreszczykiem na efekt Lusia jakie masz bakterie z jakiej firmy? |
| |
Lusia | 11.01.2015 12:01:39 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 50 #2020728 Od: 2014-7-13
| Yo -Mix 215 -firma niemiecka, sprowadziłam od http://sklep.wanczykowka.pl/index.php?kontakt,2 na razie nic mi nie wyszło, wichura zerwała przewody i nocka była bez prądu. Zostawiłam ten jogurt na dłużej. czekam...
|
| |
omnibus | 04.04.2015 01:06:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 17 #2084730 Od: 2015-2-18
| Owszem zgadzam się że z mleka koziego jogurt jest bardziej płynny, ale na pewno nie może być glutowaty, ciągnący. Świadczy to o tym, że rozwinęły się w nim niepożądane kultury, lub mleko jest złej jakości z powodu niewłaściwego żywienia. Podaję linki, oczywiście każde z Was postąpi jak uważa, ale to dobre sugestie. http://www.bakterie-do-jogurtu.pl/
http://www.zdrowodomowo.pl/Produkt/KULTURY%20DO%20SERÓW%20FLORA%20DANICA%20NA%20500L%20MLEKA%20/244/ |
| |
wchelminiak | 04.04.2015 22:45:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #2085097 Od: 2013-3-21
| Teraz tylko rozwiązać kwestię co dla kogo oznacza glutowaty, ciągnący, a co bardziej płynny Mój "glut" przechodził nawet badania (mleko i jego produkty dostaje moja chora córka, więc szczególnie muszę uważać) _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
wchelminiak | 28.05.2015 15:26:34 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #2114673 Od: 2013-3-21
| Halo, halo wytwórcy jogurtu koziego! Mam problem. Zakupiłam bakterie jogurtowe (Yo 122) Zwykle robiłam jogurt z poprzedniej partii, ale jakoś mnie tak wzięło, żeby wypróbować na bakterich, No i klapa! Nie wyszło mi kompletnie nic. Mleko trochę zmieniło smak, tak na prawie zsiadły. Jednak nawet konsystencja się nie zmieniła - leje się jak zwyczajne, świeże mleko! Inkubowane jak zwykle robiłam - ok 8h 45*C Złe bakterie? Za mało/dużo dodałam? _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
jauma | 10.06.2015 12:51:57 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 84 #2122173 Od: 2013-4-10
| Hmmm bakterii nie znam, ja bym zwiększył ilość bakterii i zmniejszył temp. do 42 , ale to już musisz metodą prób i błędów. Może być też inny problem podczas transportu bakterie zdechły... |
| |
Lusia | 10.06.2015 13:39:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 50 #2122206 Od: 2014-7-13
| Juz wiem w czym problem: M L E K O!. Mleko od każdej kozy jest inne, teraz doje inna korze i jogurt wychodzi jak należy. |
| |
wchelminiak | 12.06.2015 00:33:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #2123265 Od: 2013-3-21
| Chyba padły bakterie... Myślałam, że mleko może, ale zrobiłam test z częścią na bakterich, a częścią na jogurcie jako starterze. Wyszedł jogurt tylko z tego jogurtowego startera. Z bakterii płynie, aż (nie)miło! _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
katolik | 12.06.2015 10:33:55 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 140 #2123439 Od: 2015-2-20
| Ja kupuję bakterie mlekowe w aptece.Mleko pasteryzuje.studzę.Na litr daję pół ampułki.Wlewam do jogurtownicy na 12 godzin i jest dobrze.Troszeczkę zostawiam i robię następny |
| |
weszynoska | 09.08.2015 17:33:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #2155556 Od: 2013-3-24
| Kupiłam jogurtownicę...
Podgrzałam mleko do ok. 40 stopni, dodałam 150 ml jogurtu naturalnego, właczyłam maszyne na 8 godzin. Włożyłąm słoiczki do lodówki, żeby ostygły....
Wyszła mi maślanka w smaku spoko, kwaskowata, zimna..w sam raz do ziemniaków z koperkiem. Jogurtu to jednak nie przypominało
Z przeczytanych postów wnioskuję, że popełniłam błąd nie pasteryzując mleka?? Wyjdzie choć trochę gęstszy?? Żadnych glutów nie było, dał się wylać ze słoiczka jak zmiksowana maślanka |
| |
Electra | 21.12.2024 19:57:56 |
|
|
| |
Lusia | 09.08.2015 19:17:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 50 #2155603 Od: 2014-7-13
| pasteryzacja jest wskazana ponieważ kozie mleko nawet od razu po udoju juz ma bukiet mikroorganizmów. które przy tak dobrej temperaturze w jogurtownice/40/ - też się mnożą. Po drugie -wyczytałam -45 stopni ma być /a żadna jogurtownica nie ma wskaźnika temperatur/. Po trzecie -to nie był jogurt z koziego mleka tylko z krowiego i z koziego-żeby tego uniknąć -kup bakterie jogurtu i zakwaszaj. Zakwaszanie jogurtem może być, ale bakterie tam już są słabsze i jogurtu koziego jako mieszankę mleka od różnych gatunków zwierząt nie nazwiesz "kozim". ja pasteryzuje tak: +60, potem pół godziny podtrzymuje ta temperaturę i jak na jogurt - to schładzam do 40 dodaje bakterie i do jogurtownicy, a jak na ser - to schładzam do ok.20-30 -zależy jaki ser.Chłodzenie musi być szybkie -najlepiej lodem. życzę powodzenia-jak nie ma glutów to jest rewelacja , zostaje Ci tylko nabrać wprawy |
| |
helenkq | 09.08.2015 21:55:18 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 119 #2155669 Od: 2015-5-7
| nie wiem jak wy ale ja nie mam problemow z jogurtem
najpierw podgrzewam tak zeby było dobrze cieple ale sie nie zagotowało... czekam az ostygnie do okolo 40-50 stopni i dodaje jogurt... najlepszy sklad wg mnie ma bakoma bo bez dodatkow mleka w proszku itp...
wlewam do słoika i ostatnio robił sie poprostu na oknie, a jak chlodniej to wstawiam słoik do termosu... jogurt kremowy i pyszny... troche gesciejszy niz pitny ze sklepu... dla mnie super |