NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » PODPUSZCZKA - PYTANIE / PROPOZYCJA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Podpuszczka - pytanie / propozycja

  
artambrozja
21.04.2016 21:06:13
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2273075
Od: 2013-3-25
Temat na chwilę, potem będzie usunięty wesoły
Chciałam kupić podpuszczkę prawdziwą - wyciąg z żołądków koźląt

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Dla mnie to zbyt duże opakowanie. Może jest ktoś chętny, to mogłabym kupić litrowy pojemnik a potem komuś podesłać połowę ( oczywiście odpłatnie ), bo tyle to niestety nie zużyję za szybko.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra22.12.2024 02:35:14
poziom 5

oczka
  
jurand
21.04.2016 21:43:57
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #2273088
Od: 2014-3-31
w SEROWAŻE kupowałem w płynie 50 ml,chyba po około 20 zł.Wychodzi drożej nie wiem czy ci się opłaci.Sprawdzałem przed chwilą , dokładnie kosztuje 29zł .
  
maaaaam
21.04.2016 21:55:33
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 89 #2273098
Od: 2013-4-7
Ja bym bardzo chętnie odkupiła trochę tej podpuszczki wesoły Może nawet i połowę. Kiedy będziesz zamawiać?
  
LadyM.
22.04.2016 07:09:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2273193
Od: 2013-3-22
Przecież cielęca podpuszczkę można w małych opakowaniach kupić! Po co litr?
Na alllegro jest i mikrobiologiczna w płynie w małych i cielęca.
  
artambrozja
22.04.2016 08:48:12
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2273238
Od: 2013-3-25
Iwona, ja nie chcę cielęcej tylko koźlęcą wesoły a co do podpuszczki z allegro, to mam właśnie butelkę takiej trefnej - syf, mleka nie zetnie, śmierdzi jak gó... i tyle w tym temacie.
Chce mieć podpuszczkę z pewnego źródła, a agrovis jest dla mnie pewnym źródłem wesoły



_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
22.04.2016 08:48:54
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2273240
Od: 2013-3-25
    maaaaam pisze:

    Ja bym bardzo chętnie odkupiła trochę tej podpuszczki wesoły Może nawet i połowę. Kiedy będziesz zamawiać?


Myślę że w przyszłym tygodniu, bo zależy mi na czasie.
Odezwę się wieczorkiem na maila Twojego bo teraz spadam to roboty wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
22.04.2016 08:51:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2273242
Od: 2013-3-22
A na serowarze patrzyłaś?
  
artambrozja
22.04.2016 10:12:18
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2273293
Od: 2013-3-25
właśnie lukam, jest na serowarze ale jagnięca, cielęca i mikrobiologiczna. no chyba, że na ta jagnięcą się skuszę.Chciałabym spróbować z koźlęcej, tylko ta ilość, szkoda żeby sie zmarnowała.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Bucia
22.04.2016 14:01:56
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #2273433
Od: 2014-3-10
Zapytaj w sklepie czy mozna polowe zamrozić?
  
artambrozja
24.04.2016 20:29:44
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2274461
Od: 2013-3-25
No to jednak kupiłam podpuszczkę jagnięcą na Serowarze.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
koziebrody
24.04.2016 21:19:22
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kalwaria Zebrzydowska

Posty: 615 #2274492
Od: 2014-1-12
    artambrozja pisze:

    No to jednak kupiłam podpuszczkę jagnięcą na Serowarze.
Napisz jak popróbujesz ,jakie dawki i jak jet wydajna.My używamy z firmy zdrowodomowo ale to sztuczna.Jak już zrobisz ser to daj znać to przyjedziemy na degustację ,zrobimy zlot koziarzy.
  
Electra22.12.2024 02:35:14
poziom 5

oczka
  
LadyM.
24.04.2016 21:32:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2274502
Od: 2013-3-22
A czemu Ci tak zależało na tej koziej, czy jagnięcej? Czy to ma jakieś znaczenie?
  
gawron
25.04.2016 05:59:22
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Południowo-wschodnie Mazo

Posty: 320 #2274558
Od: 2013-11-5
Moim zdaniem jest różnica w smaku sera. Koźlęcej nie używałem ale pomiędzy cielęcą a sztuczną odczuwam różnicę.
  
artambrozja
25.04.2016 13:26:08
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2274731
Od: 2013-3-25
No właśnie Iwona, już Gawron odpowiedział wesoły jest różnica w smaku. Koźlęcej nie kupiłam bo nie zużyję, a zamrażanie raczej nie ma sensu. Dla mnie mikrobiologiczna dziwnie pachnie, a właściwie śmierdzi. Przetestuje jagnięcą i dam znać czy widać różnicę.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
25.04.2016 15:09:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2274775
Od: 2013-3-22
A ja jakoś nigdy nie wąchałam specjalnie. A przy odmierzaniu mi nie cuchnęło, więc nie widziałam problemu.
Pewnie masz rację. Powiedz potem jaka moc w porównaniu z mikrobiologiczną.
  
romaszka
25.04.2016 15:29:41
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #2274784
Od: 2013-4-25
Też używam mikrobiologicznej, kupuję w zdrowo domowo, tylko jeden raz zdarzyło się że podpuszczka była trefna ( nie wiązała skrzepu), zadzwoniłam, powiedziałam, pan przeprosił i wysłał inną. A co do zapachu chm... mi akurat cielęcia śmierdzi zakręcony no i trzeba bardzo pilnować terminu ważności bo po przekroczeniu a czasami nawet wcześniej, sery wychodzą gorzkie ale to oczywiście tylko moje zdanie, ktoś może mieć inne.
Jeszcze powiem że podp. mikro zaczęłam używać również ze względu na klientów wegetarianów bo wiadomo, że inna im nie odpowiada. Tak że jeśli robisz sery na sprzedaż, to się zastanów, bo kiedyś któryś z potencjalnych klientów może o to zapytać bardzo szczęśliwy
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
jurand
25.04.2016 16:41:15
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #2274818
Od: 2014-3-31
Dziewczyny , podpuszczka to enzym ,czyli wielocząsteczkowe katalizatory białkowe, z greki to po prostu zakwas.Jeśli ser staje się gorzki to albo zbyt duża ilość podana została podpuszczki albo po prostu jest stara . W żaden sposób nie łączcie różnicy w smaku podpuszczek naturalnych ze smakiem serów, nie ma prawa być różnicy w smaku sera z samej podpuszczki , mogą i na pewno mają swój zapach. Każda podpuszczka traci moc około 1-2 % na miesiąc nawet jeśli przetrzymywana jest w odpowiednich warunkach ,optymalne dla wszystkich podpuszczek naturalnych to temp.od 2 do 4 st. na plusie.
  
artambrozja
25.04.2016 20:00:21
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2274901
Od: 2013-3-25
Jurand, no wiem co to podpuszczka. Ale mimo wszystko wydaje mi się, że ma wpływ na smak sera. Nie wiem może to tylko taka moja babska sugestia ( bo jestem dość wrażliwa na smaki i zapachy ), teraz spróbuje tej jagnięcej.
Zobaczę czy faktycznie nie ma różnicy i zdam relację.
bardzo szczęśliwy
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
jurand
25.04.2016 20:38:55
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #2274923
Od: 2014-3-31
artambrozja , używałem podpuszczki francuskiej ,polskiej , nawet przypadkowo trafiła mi się kanadyjska ( znajoma wiedząc ,że wyrabiam sery ,przywiozła do zrobienia takiego jaki jada w kanadzie ) znam nawet osobę ,która zamiast typowych podpuszczek używa octu jabłkowego białego . Ten ocet produkują tylko niemcy ,inne są lekko barwione i to zmieniło by kolor serka ,więc znalazła producenta za odrą .Na prawdę po odlaniu serwatki nie byłem w stanie wyczuć czegokolwiek . Nawet spróbowałem (doświadczalnie ) ze zwykłym octem na mleku moich kóz ,po dodaniu octu można coś wyczuć ,po odlaniu serwatki nic. To ma działać jako koagulant ,ma tylko ściąć mleko ,czyli białko .I jeszcze jedno ma być tańsze niż inne zakwasy , dla tego nie wiem jak wy ale mnie nauczyli ,że z podpuszczką należy obchodzić się ostrożnie tzn. na jeden litr mleka zalecana dawka to 1 do 2-ch kropel ,ja daję jedną i scina się idealnie . 50 ml wystarcza mi na cały sezon , w rezerwie zawsze trzymam zamrożoną w proszku ,też naturalną , sztucznej nigdy nie próbowałem. Ale wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć ,jaki chcemy miec produkt finalny ,no i od gustu z , którym się ponoć nie dyskutuje.
  
artambrozja
25.04.2016 20:52:56
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2274933
Od: 2013-3-25
No właśnie, u mnie daję po 2 krople na litr i to jest mało - skrzep jest rzadki. W tej chwili używam podpuszczki mikrobiologicznej, dlatego chciałam spróbować na jagnięcej. Tą którą mam jest ważna do lipca przyszłego roku i przechowywałam ją w lodówce.
Nie wiem, może wymyślam, albo faktycznie trafiłam na zły towar.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra22.12.2024 02:35:14
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » PODPUSZCZKA - PYTANIE / PROPOZYCJA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny