| |
PrzemWas | 05.07.2019 07:55:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 6 #3967442 Od: 2019-6-13
| Otrzymałem analizę próbek mleka koziego surowego i trochę mnie niepokoją.
Zawartość białka 2,7% Zawartość kazeiny 2,0 % Zawartość tłuszczu 3,10% Zawartość suchej masy 11,30% Zawartość wody 88,70% Zawartość popiołu 0,76% Zawartość laktozy 4,50%
Czy nie za mało jest białek w mleku? |
| |
Electra | 05.01.2025 06:34:29 |
|
|
| |
dorotaxdi | 05.07.2019 12:20:27 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 7 #3967558 Od: 2018-10-29
| Hej, nie wiem czy z koza i jest tak samo jak z byłem mleczny. U krowy białko poniżej 3,2% świadczy o niedobrzee energetycznym. Szkoda że w wynikach niea mocznika, było by wiadomo czy kozie też nie brakuje białka w paszy, albo co gorsza czy nie ma go za dużo |
| |
dorotaxdi | 05.07.2019 12:24:41 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 7 #3967562 Od: 2018-10-29
| Natomiast stosunek tłuszczu do białka w mleku jest odpowiedni, co świadczy że koza nie ma ani kwasicy ani ketozy. Przypuszczam że po prostu niedawno się wykociła i ma sporo mleka ale o niskiej zawartości suchej masy, z czasem wszystko powinno się samo unormowac. Pozdrawiam. |
| |
monia8366 | 05.07.2019 13:12:17 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #3967586 Od: 2013-3-21
| Bardzo dobre wyniki , nie wiem jakiej rasy jest twoja kózka ale wyniki ma praktycznie dochodzące do rasowych. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
PrzemWas | 05.07.2019 14:02:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 6 #3967606 Od: 2019-6-13
Ilość edycji wpisu: 2 | monia8366 pisze: Bardzo dobre wyniki , nie wiem jakiej rasy jest twoja kózka ale wyniki ma praktycznie dochodzące do rasowych.
No tak ale zbyt niska ilość białka odbija się na jakość tworzenia skrzepu, a w zasadzie jego brak... |
| |
monia8366 | 05.07.2019 14:24:13 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #3967617 Od: 2013-3-21
| u kóz rasowych np. Saaneńskiej mają białka 2,9% a tłuszczu 3,2% . Więc różnica nie jest duża. Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka w mleku musisz zwiększyć ilość energii w paszy. Jednak ja bym tego nie robiła, przebiałkowanie to dość powszechne. Lepiej napisz jak karmisz w jakich ilościach i czym to wtedy można było by podliczyć ilość i procentowość danej paszy by zwiększyć ilość białka i nie doprowadzić do przebiałkowania i nie doprowadzić do przeciążenia wątroby. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
PrzemWas | 05.07.2019 14:54:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 6 #3967627 Od: 2019-6-13
Ilość edycji Admina: 1 | Muszę się zagłębić, gdyż tylko dostaję mleko i na podstawię powstawania skrzepu stwierdzam, że coś jest nie halo... Ale w takim razie jeżeli chcąc się nastawiać na produkcję serów i twarogów wskazane by było jednak nieco wzbogacać kózki w białko? |
| |
dorotaxdi | 05.07.2019 15:22:45 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 7 #3967639 Od: 2018-10-29
| Procent białka w mleku zwiększamy podając zwierzętom pasze energetyczne tj. Np Ziarno np owsa, gniecione ziarno, suche ziarno kukurydzy itd. Natomiast zwiększenie białka w paszy daje efekt wzrostu ilości mleka, objętości owo, |
| |
dorotaxdi | 05.07.2019 15:25:30 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 7 #3967641 Od: 2018-10-29
| Białko to np młoda trawa, soja, rzepak, łubin. Chociaż kozom tych dwóch ostatnich raczej się nie daje. I z tym trzeba bardzo uważać bo wtedy owszem, może dojść do przebialczenia czyli zatrucia mocznik iem, którego ilość można zbadać w mleku |
| |
PrzemWas | 05.07.2019 18:03:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 6 #3967703 Od: 2019-6-13
| Czyli nastawiając się na produkcję serów, warto by było nieco podnieść wartość białka w obecnym mleku, modyfikując odpowiednio żywienie kóz? |
| |
monia8366 | 05.07.2019 20:13:50 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #3967760 Od: 2013-3-21
| tak ale pytanie jest czy podpuszczka którą używasz jest dobra bo w tym może być problem. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 05.01.2025 06:34:30 |
|
|
| |
PrzemWas | 05.07.2019 21:33:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 6 #3967802 Od: 2019-6-13
| Podpuszczka jest OK, chr Hansen Naturen Premium 145. |