|   |   | 
| LadyM. | 16.11.2014 19:09:30   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Podkarpacie
  Posty: 4536 #1985081 Od: 2013-3-22
  | No dobrze, ale co ma samorząd lokalny, do sprzedaży bezpośredniej!?
  Tu taki artykuł kiedyś znalazłam. Co prawda tu o wyrobach mięsnych, ale czytała tez inny projekt, tylko akurat go znaleźć nie mogę teraz
 
 
  TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
  | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 10:07:32 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| jakubpiotr | 16.11.2014 20:19:51   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
  Posty: 792 #1985125 Od: 2013-4-5
  | samorząd lokalny do regulacji w sprawie sprzedaży bezpośredniej nie ma nic, ale jest artykuł, w którym pan minister z konkretnej betonowej opcji politycznej mówi o tym,że będzie lepiej, jest szkolenie, się mówi - a o to przecież chodzi.. będą zmiany, to klęknę i przyznam,że moje obawy były bezpodstawne.. pozwolę sobie na kilka słów poza tematem - byli u mnie dziś młodzi hodowcy zaciągnąć języka, bo będą dopłaty do kozy 'podkarpackiej' i oni by chcieli założyć hodowle i czy mogę im doradzić bo oni by chcieli żeby tak to szło bezobsługowo!!! i czy garaż blaszak wystarczy na lokum!!! żeby się nie skaleczyć wyciągnąłem scyzoryk z kieszeni.. dalej przekleństwa mi się cisną na usta.. | 
|   |   | 
| LadyM. | 16.11.2014 20:32:20   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Podkarpacie
  Posty: 4536 #1985130 Od: 2013-3-22
  | Ależ,Jakubie! (OFFTOPIC nam sie robi) Przeciez nawet na tym forum pojawiali sie uzytkownicy, którzy chcieliby trzymać kozy, żeby do kasy dojść i żeby było bezobsługowo - nie wyprowadzać, nie zadawać paszy itd. I nawet się bulwersowali, bo przeciez oni czasu nie mają.
  A o tych propozycjach zmian już mówiło się chwilę. Ta wypowiedź ministra to z lipca, a projekty inne były wcześniej. Zobaczymy. O różnych projektach się mówi, a potem one zdychają w zarodku, albo pojawiają się w zupełnie innej postaci.. | 
|   |   | 
| jakubpiotr | 16.11.2014 20:41:54   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
  Posty: 792 #1985141 Od: 2013-4-5
  | pożyjemy zobaczymy - tyle, że od tych zmian to w gruncie rzeczy zależy moje być albo nie być w przygodzie ze zwierzętami  | 
|   |   | 
| farkosia | 16.11.2014 21:44:26   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 7 #1985179 Od: 2014-9-12
  | Witam Ja robię serki z mleka krowiego ,chyba trochę nie we właściwym forum jestem ,ale przecież mleko kozie i krowie niewiele się różnią od siebie,no chyba  że czegoś nie wiem.Moja przygoda z serkami dopiero się rozpoczyna .Robię podpuszczkowy samoociekający ,dojrzewający .O tej porze roku trzymam w spiżarni przy uchylonym oknie .Temp.jest OK,wilgotność reguluję poprzez rozwieszanie mokrej tkaniny .Jak jest cieplej to wykorzystuję parowar jako dojrzewalnię,która wstawiam do lodówki.Kłopot z tymi dziurami zauważyłam w momencie ,kiedy zaczęłam robić z mleka podgrzanego do temp 38.natomiast kiedy robiłam od temp niskiej a dopiero w trakcie dalszej obróbki dogrzewałam to było dobrze nie wiem dlaczego tak jest | 
|   |   | 
| jakubpiotr | 17.11.2014 10:45:19   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
  Posty: 792 #1985369 Od: 2013-4-5
  | najprawdopodobniej jedną z przyczyn sama opisałaś, inną może być zmiana parametrów mleka na jesieni.. w zeszłym roku o tej porze robiąc sery zauważyłem między innymi dużo szybsze wiązanie skrzepu.. | 
|   |   | 
| farkosia | 17.11.2014 17:44:40   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 7 #1985570 Od: 2014-9-12
  | pochwalcie się jak robicie z mleka koziego,może jakiś ciekawy przepis ,którego nie znam a chętnie przetestuję.Aktualnie dojrzewa ementaler,nie wiem co z niego będzie,musi długo dojrzewać a ja mam tylko chłodną spiżarnię w której muszę pilnować temperatury właściwej .Myślę o jakiejś prawdziwej dojrzewalni ponieważ jak przyjdzie wiosna to będzie duży kłopot z parametrami Może jakieś sugestie odnośnie dojrzewalni.Chętnie poznam.   | 
|   |   | 
| jakubpiotr | 17.11.2014 21:02:47   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
  Posty: 792 #1985774 Od: 2013-4-5
  | w stosownym wątku jest bardzo dużo o serach, które robią forumowicze. dojrzewalnią najczęściej jest lodówka przeznaczona tylko do serów.   | 
|   |   | 
| kozio | 11.12.2014 16:41:52   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Posty: 39 #2000207 Od: 2014-12-7
 
  Ilość edycji wpisu: 3 | Ja jako że mieszkam w małopolsce robię łoscypki. :-)  | 
|   |   | 
| karolina | 11.12.2014 17:18:24   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Chmieleń-Dolny Śląsk
  Posty: 419 #2000227 Od: 2014-9-4
  | My robimy serek w kuchni u teściów podgrzewamy kwasne mleko na piecu chlebowym na kaflach,kiedy gotowe w pieluche i do odciskarki,narazie krowie czekam na mleczko od moich panienek. Mamy na korytarzu kuchnie letnią, pragnę ją zaadoptować pod tym względem. To na razie mżonki ale zobaczymy  _________________ https://www.facebook.com/Kozy-moją-pasja-991120310918083/timeline/ | 
|   |   | 
| kozio | 12.12.2014 05:43:54   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Posty: 39 #2000471 Od: 2014-12-7
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | z takim łoscypkiem straśnie dużo roboty jest, ale za to później  hhh jaki smak jaki zapach .Szkoda ,że przez forum nie mogę smaku: mniam, mniam  | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 10:07:32 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| zuta | 15.03.2015 23:08:28   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: mazowieckie
  Posty: 28 #2068722 Od: 2014-6-29
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | Nubirek pisze:  Bucia  tu masz linka.  Mi termin odpowiada nawet bo kozy i owce będę miał już wszystkie prawdopodobnie zasuszone. Tylko dla mnie to drugi koniec Polski.  
 
 
  TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
  
 
  Nubirku, byłeś? Jak oceniasz?
  | 
|   |   | 
| farkosia | 15.06.2015 20:23:49   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 7 #2125692 Od: 2014-9-12
  | Witam .Czy Ktoś już zorganizował swoją  serowarnię .Pochwalcie się  p r o s z ę | 
|   |   | 
| jurand | 15.06.2015 21:15:55   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Posty: 75 #2125731 Od: 2014-3-31
  | forkosia ,zrobię kilka zdjęć i postaram się umieścić na forum pytałaś o temperatury , jakiej temp. potrzebujesz do produkcji swoich serów ?  ja robię już drugą mleczarmię ,suszarnię  i małą piwniczkę do dojrzewania serów .Jeszcze nie liczyłem kosztów za tydzień muszę skończyć   | 
|   |   | 
| farkosia | 15.06.2015 21:40:31   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 7 #2125763 Od: 2014-9-12
  | dziękuję Jurand.Ja robię sery z mleka krowiego .Mam piwniczkę w której dotychczas przetrzymywałam trochę warzyw i słoików z przetworami.W tym roku mam zamiar to wszystko wywalić i zmienić jej  przeznaczenie .Temp.waha się od 8-18stop.Masz może pomysł czym skutecznie odkazić piwnicę z wszelkich bakterii.W tym momencie najbardziej interesuje mnie gdzie można kupić jakieś wyposażenie -kociołek,oraz inny sprzęt.Czy Twoja serownia jest urządzona zgodnie z wytycznymi PIW.Znasz może wytyczne, czy są bardzo rygorystyczne, od czego należy zacząć.Dużo tych pytań ,ale jest to dla mnie wielka nowość .Pozdrawiam | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 10:07:32 | 
 
 
   | 
			
			
		  |