| |
monia8366 | 12.12.2013 13:35:49 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1683920 Od: 2013-3-21
| może także od poziomu hormonów w mleku w wysokiej ciąży _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:51 |
|
|
| |
artambrozja | 19.02.2014 12:19:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1752926 Od: 2013-3-25
| no to Zuzia punktuje u właściciela ale piękna piana _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
krystian | 19.02.2014 12:32:11 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1752939 Od: 2013-4-8
| o tak prawda piany sporo |
| |
Mati10 | 19.02.2014 23:26:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie
Posty: 338 #1753671 Od: 2013-12-7
| Co do machania to jedna sztuka kozy to pikuś. Niektórzy doją po 11. Ale 7 krów na raz ręką to już coś |
| |
jola1979 | 20.02.2014 21:16:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1754516 Od: 2013-3-21
| Machanie ma coś wspólnego z ilością piany??? Ja byłabym za tym,że ilość piany zależy jakie koza ma "ciśnienie w strzykach"i strumień mleka. Chodzi o to,że mam dwie takie kozy,dojąc je muszę dobrze trzymać pojemnik,bo inaczej ciśnienie z rąk mi pojemnik wywala. |
| |
Mati10 | 22.02.2014 15:23:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie
Posty: 338 #1755880 Od: 2013-12-7
| koziebrody pisze:
U mnie wykoty w marcu 14 sztuk aktualnie doję 4 razem 18 .Przyjmę cię na etat dojarza.
Kogo chcesz przyjąć na etat?
Ciśnienie w strzyku zależy również od dojarza, bo to on ręką naciska mocniej i szybciej, albo lżej i wolniej. Im więcej mleka w pojemniku tym mniej wyrywa go z rąk. |
| |
artambrozja | 22.02.2014 18:17:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1756012 Od: 2013-3-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Jola, myślę, że machanie ma przede wszystkim znaczenie przy tworzeniu piany pamiętam jak moja mama doiła to piana na mleku miała kilka centymetrów i ciężko było się dobrać do mleka, a gdy doiłam ja piana była mniejsza - a krowa była ta sama w obu przypadkach, wiec ciśnienie miała takie samo. No chyba, ze jak mnie widziała to jej spadało _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
krystian | 22.02.2014 23:23:33 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1756367 Od: 2013-4-8
| Co do tej piany to racja że trzeba dobrze machać by taka piana powstała Wiem to z własnego doświadczenia bo doje 3 krowy |
| |
jola1979 | 23.02.2014 22:43:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1757588 Od: 2013-3-21
| Może i tak,ale ciśnienie w strzykach i strumień mleka też ma znaczenie. Jeśli koza ma małe strzyki-krótkie,słabe ciśnienie-wlot do strzyka zbyt wąski(nie wiem od czego zależy,że jeden kozy mają "małe dziurki",a inne większe)-to chociażby nie wiem ile człowiek się na machał i jak "zmęczył"to i tak dużej piany nie będzie. Wiem to z doświadczenia,gdyż doję w sezonie 10-12 kóz i nie raz jest tak,że mleko leci "jakby chciało,a nie mogło",chyba też wiek kozy ma tu coś wspólnego,bo wymię twarde,łapska bolą,a mleka w pojemniku nie przybywa. No,a machanie?Dużo zależy od praktyki Im więcej ćwiczysz,im więcej doisz to wyrabiasz sobie ręce |
| |
mario331 | 17.04.2014 10:31:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 35 #1817185 Od: 2013-6-30
| Mam do was pytanie i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Ile może leżeć mleko kozie w lodówce? Zbieram na ser |
| |
jola1979 | 17.04.2014 21:56:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1817994 Od: 2013-3-21
| To zależy jaki ser chcesz zrobić. Jeśli ze słodkiego mleka to max 3dni(bez pasteryzacji),jeśli twaróg to wtedy trochę dłużej |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:51 |
|
|
| |
mario331 | 18.04.2014 09:42:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 35 #1818302 Od: 2013-6-30
| A co polecilibyście mi na pierwszy raz? Nie mogę się zdecydować i ostro studiuje książkę "Domowy wyrób serów". Myślałam żeby zrobić taki jak w temacie "ser podpuszczkowy", ale jako osoba kompletnie początkująca w tej dziedzinie trochę się obawiam. Mleka mam mało bo z trzech dni dzisiaj będę mieć około 1- 1,5 l więc wiele nie stracę jakby co |
| |
artambrozja | 18.04.2014 09:56:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1818306 Od: 2013-3-25
| Ja też z pytaniem : tydzień temu odwiedziłam gospodarza od którego kupiłam moje kozule - chciałam się pochwalić, że moje panny miały szczęśliwe wykoty. No i gospodarz poczęstował mnie serkiem ( podpuszczkowym), przyznaje się, ze ledwo przełknęłam jeden kęs - w smaku nie czuć było serka tylko zapach kozy, nie zbyt apetyczny. Ja od kilku dni podkradałam moim kozulom trochę mleka, wczoraj zrobiłam swój pierwszy kozi serek z 3 l mleka i bałam się, ze też będzie miał taki posmak i nikt go nie tknie. A tu miłe zaskoczenie : serek jest zjawiskowy , właściwie już go nie ma bo córy pożarły go na śniadanie ( razem ze mną ) i zero koziego zapachu. Powiedzcie mi z czego to wynika: higiena w obórce, czy po prostu kozie mleko może różnie pachnieć? _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Hegemon | 18.04.2014 11:56:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: okolice Proszowic
Posty: 55 #1818400 Od: 2014-3-25
| Rasa też ma znaczący wpływ na walory smakowe mleka, dawniej kupowałem od takiej Pani która miała jakieś malutkie kózki mieszane ale porządek w zagrodzie, czyste kozy i higieniczne podejście do dojenia a mimo to mleko miało swój zapach. Potem zmieniłem na innego dostawcę który miał duże białe kozy ( chyba saaneńskie ) i mleko było boskie |
| |
tanakakt | 30.05.2014 13:52:35 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 207 #1853059 Od: 2013-4-19
| Ja mam dwa mieszańce matka i córka i mleko takie słodkawe łagodne , a od alpejki lekko słonawe takie dziwne w smaku, dobre ale specyficzny smak. |
| |
Bucia | 24.06.2014 16:06:11 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1873021 Od: 2014-3-10
| Ja właśnie wyczytałam że jak mleko kozie ma lekko słonawy posmak to znak źle zbilansowanej diety Świeżo udojony od mojej kozy tak właśnie smakuje ale nie śmierdzi pachnie normalnie mlekiem,nie to mnie martwi tylko to że jak postoi w lodówce jeden dzień w zakręcinym słoiku to smakuje okropnie jak mleko z kartona kozie nie wiem jak ten smak określić ale jest intensywny może lekko gorzkawy Wymię myję ale doję w koziarni Poradźcie mo co mogę robić źle? Jeśli chodzi o żywienie to dopiero co ją kupiłam więc nie do końca wiem co jadła u mnie te 3 dni dostaje siano,owies i łąka witaminy dałam do owsa lekko zmoczonego nie chciała jeść narazie tyle |
| |
artambrozja | 24.06.2014 17:44:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1873083 Od: 2013-3-25
| Bucia ale czemu w zakręconym słoiku ? Nigdy nie przechowywałam mleka szczelnie zamkniętego, po co ? ja wiem ze mleko łapie zapachy ale wystarczy folia spożywcza na wierzch nie owinięta szczelnie, lub pokrywka która ma ten wentylek. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Bucia | 24.06.2014 18:07:13 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1873120 Od: 2014-3-10
| Myślisz że z powodu szczelnego zakrycia ten smak się zmienił?zresztą moja pierwsza myśl też taka była bo różnica w smaku między świeżym a z lodówki ogromna Tylko nie rozumiem czemu?krowie tak się przechowuje i nie wpływa to na jego smak- choć znam tylko sklepowe nie świeże od krowy... |
| |
LadyM. | 26.06.2014 09:04:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1874352 Od: 2013-3-22
| Ja sprzedaję mleko koleżance córki dla 9 miesięcznego dziecka. Rano doję, wyparzam wrzątkiem butelkę, cedzidło i lejek. Cedzę mleko do takiej gorącej butelki, zakręcam i daje pod zimna wodę. Najczęściej korek się zasysa. Mleko stoi do wieczora, bo dziewczyna odbiera ok.19tej. Myślicie, że ono może zmieniać smak i zapach? Nigdy tej butelki potem nie otwierałam. Mleko dla siebie trzymam pod talerzykiem lub pokrywka w kamieniaku. A tu się obawiam jakiś bakcyli. Lodówkę niby myję, ale ponoć jakieś bakcyle lodówkowe moga po niej hulać. Nie myję tymi specjalnymi środkami odkażającymi do lodówek, tylko woda z kwaskiem cytrynowym o i drobinką płynu lub wywaru z orzechów. |
| |
annorl1 | 26.06.2014 09:18:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1874365 Od: 2014-1-18
| ja mleko kozie w lodówce staram się trzymać max. 2.5 dnia. potem mleko gorzknieje. zresztą, twarożek też im dłużej stoi to zmienia smak, z tym że twarożek nie gorzknieje, a nabiera ostrego smaku który ja zresztą bardzo lubię |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:51 |
|
|