NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRAWO I PRZEPISY » SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA ORAZ DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA, LOKALNA I OGRANICZONA MOL

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

Sprzedaż bezpośrednia oraz Działalność Marginalna, Lokalna i Ograniczona MOL

  
monia8366
18.01.2014 19:23:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1719093
Od: 2013-3-21
kombinowanie nam zostało po komunie pan zielony tak więc nawet jak by było czarno na białym i tak będziemy kombinować bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra21.12.2024 19:25:46
poziom 5

oczka
  
LadyM.
18.01.2014 20:49:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1719163
Od: 2013-3-22
Monia, Ty za komuny jeszcze majty w zębach nosiłaś i mogłaś najwyżej wykombinować, jak dostac dwa lizaki zamiast jednego. To jest jeszcze dawniejsza zaszłość, to kombinowanie. Najpierw byli trzej rozbiorcy. Potem była okupacja - wtedy dopiero było kombinejszyn mistrzostwo świata. W geny nam poszło. Na pewno każdy Polak ma jakiś taki gen, którego nie mają inne nacje i jest to gen kombinejszyn.
  
Teodozja
18.01.2014 20:57:55
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 69 #1719171
Od: 2013-10-26
Kombinowanie nam zostało po zaborach, chyba w życiu niewiele się zmieniło.
Drzymała był fajnym przykładem, jak obejść dzisiejsze przepisy budowlane.
Potem trzeba było kombinować, jak przeżyć za okupacji, potem, jak przetrwać za komuny,
ze stanem wojennym włącznie. Wykształciło to w nas kapitalne mechanizmy przetrwania,
teraz już trochę stłumione wiarą w słuszność wszelakich przepisów, nawet tych ograniczających
bezzasadnie oraz tych krzywdzących lub nadmiernie obciążających.
Może czas żebyśmy mogli się poczuć u siebie i przestać kombinować, jak obejść przepisy nakładane
przez niepotrzebnych urzędników?
W I Rzeczpospolitej ludzie po prostu pracowali i mieli tyle, ile był ich zaradności i siły.
  
monia8366
18.01.2014 21:00:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1719177
Od: 2013-3-21
Żeby coś wiedzieć nie trzeba to przeżywać naocznie z pełną świadomością. Mam uszy mam rodzinę i rozmawiamy tym bardziej że u nas wiedza historyczna jest wyjątkowo głęboko zakorzeniona.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
18.01.2014 21:03:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1719182
Od: 2013-3-22
Monia, przecież to był żart! No i podkreślenie, że Ty taka młoda jesteś.lol
  
monia8366
18.01.2014 21:08:04
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1719190
Od: 2013-3-21
No miałam napisać właśnie dodatkowo że ja też przecież z ta komuną dla żartów powiedziałam bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
18.01.2014 21:10:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1719196
Od: 2013-3-21
Monika,Iwona ma rację,że podkreśla Twoją młodość.
No,a z tymi "majtami w zębach".........dobrewesoły
Monia,nie martw się Ty majty w zębach,a ja uczyłam się długopis trzymać..........ah....młodośćwesoływesoływesoły
  
monia8366
18.01.2014 21:15:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1719205
Od: 2013-3-21
Oj ja wiem nie żeby się zdenerwowała po prostu w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie moi dziadkowie i pradziadkowie byli wojskowymi , dlatego historia to moje drugie życie wychowana byłam w jej cieniu. Oj dużo by opowiadać oczko trzeba się trzymać tematu więc nie będę się rozwijać hehehhe wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
18.01.2014 22:43:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1719304
Od: 2013-3-22
nie będę w temacie , ale powiem wam, skąd te majty w zębach: miałam w rodzinie taką aparatkę, która jako dzieciak malutki miała takiego hopla, że buzia musiała byc zawsze czysta. Reszta niekoniecznie. I jak dzieciaki latem w majtach samych ganiały, to tę buzię wycierała górnym brzegiem majtów. Oczywiście majty były cały czas na niej. I nie były to jakieś pludry obszerne, tylko calkiem zgrabne majcięta. Zawsze się dziwiłam, jak ona to robi.
  
monia8366
18.01.2014 22:59:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1719324
Od: 2013-3-21
pan zielony
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
19.01.2014 09:42:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1719494
Od: 2013-3-21
Widać dziewczynka wygimnastykowana była wesoływesoływesoły
  
Electra21.12.2024 19:25:46
poziom 5

oczka
  
CheNelly
30.05.2015 12:58:10
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 270 #2115768
Od: 2015-5-28
Ktoś na forum w ogóle korzysta z tych przepisów działalności MOL? My z mężem budowaliśmy oborę od zera, więc przy niej postawiliśmy dodatkowe pomieszczenie z myślą na produkcję serów od krów no i... służy za magazyn oczko Znam wiele osób, które sprzedają sery, mleko, śmietanę i inne od krów, każdy robi w kuchni. Mam nawet gdzieś spis wszystkich wymagań, żeby można było robić to "legalnie" i jest tego dużo, o wiele za dużo moim zdaniem. Dowiadywaliśmy się w naszym PIW i powiedzieli, że mamy mieć toaletę dla pracowników (?!), a tak ewentualnie robiłby te sery tylko mój mąż oczko Potem jedna osoba mówiła, że taki projekt byłby ok, a za dwa dni gadałam z kimś innym i się przyczepili, że mleko nie może być w garnkach emaliowanych 40 l, tylko musi być specjalna "wanna" do mleka. No i, że nie można doić ręcznie, tylko dojarką. Przyprawy mają być w takiej i takiej szafce i tysiąc innych drobnostek zakręcony Tak, więc jak większość robię sery w kuchni, dbam o czystość udoju i przetwarzania, ale nie mam na razie zamiaru bawić się w te wszystkie przepisy i liczę, że niedługo coś ulegnie zmianie.
A przy okazji rozmowy w dwóch powiatowych PIW w żadnym nie było nikogo kto by legalnie sery produkował oczko Tylko w jednym ktoś przedłożył projekt na przetwórstwo kiełbas, ale go porzucił.
  
jola1979
31.05.2015 16:07:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #2116332
Od: 2013-3-21
Ja też pytałam lekarzy z PIW,w czasie kontroli u mnie w stadzie.
No i okazało się,że dojenie tylko mechaniczne-dojarka,ręczne-nie ma mowy.
Pomieszczenie udojowe "w płytkach",basen-z jakąś tam schładzarką i full innych rzeczy.
Tak,żeśmy z tymi z PIW-u liczyli,to gdybym miała już wybudowane takie pomieszczenie,tylko do adaptacji,to jakieś 20-30 tys zł musiałabym "wsadzić".Kiedy mi się to zwróci?Przy ilości do 15szt dojnych?Raczej nigdy........płacze
  
Adamsch
31.05.2015 17:13:40
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 26 #2116364
Od: 2013-4-11
Dojarnia ma być w płytkach czy pomieszczenie w którym stoi schładzalnik na mleko?
  
CheNelly
01.06.2015 18:39:27
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 270 #2117090
Od: 2015-5-28
Pomieszczenie w którym stoi mleko na pewno, dojarnia nie wiem, ale ja mówiłam, że krowy będą na swoich stanowiskach stały i dojarka wózkowa i nic na ten temat nie powiedzieli. Pomieszczenie do robienia sera też na pewno w kafelkach. Tzn. kafelki to skrót myślowy, bo przepisy mówią o łatwo zmywalnej powierzchni, a kafelki to chyba najlogiczniejsze wyjście.

jola1979 no własnie koszty są ogromne! My mieliśmy to szczęście, że budowaliśmy oborę to machnęliśmy przy okazji jakieś pomieszczenie więcej, ale nie dokończone nic w środku jest. Jak trzeba budować od zera to koszty są ogromne. Plus np. u nas jest wodociąg, a jak nie ma to trzeba robić chyba co 6 msc badanie wody, czyli około 200 - 300 zł...Trzeba też oddawać mleko do badania, to też kosztuje. A to tylko kropla w morzu wydatków.
  
aska
26.09.2016 10:32:50
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 4 #2336894
Od: 2016-7-17
Witam, jak w tym roku? ktoś zajmuje się sprzedażą w ramach działalności lokalnej? my jesteśmy na etapie wykańczania serowarni, ale jak zawsze zostaje kilka wątpliwości wesoły
  
CheNelly
05.10.2016 18:40:28
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 270 #2340964
Od: 2015-5-28
My o tym myślimy... myślimy... i myślimy oczko Ale chcielibyśmy mieć całą"linię produkcyjną" w jednym pomieszczeniu i PIW na to kręci głową :/ a produkcja będzie mała... ehh...
  
aska
06.10.2016 19:46:57
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 4 #2341529
Od: 2016-7-17
ale jak to kręci głową? linię produkcyjną pisząc co masz na myśli?
  
CheNelly
07.10.2016 18:20:28
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 270 #2341900
Od: 2015-5-28
Mam na myśli cały proces wytwarzania sera. Nie chcemy kupować kotła serowarskiego, u nas maksymalnie będzie 20 litrów dziennie. Ponoć jakby był kocioł to by pozwolili zakręcony

Do tego dochodzi kwestia tego, że nie chcemy pasteryzować mleka. A w naszym PIW twierdzą, że tak nie można taki dziwny Ciężko się z nimi dogadać, bo w powiecie mamy tylko jeden MOL serowarni, która przerabia ser tonami miesięcznie, więc oni mają wszystko naprawdę profesjonalnie zrobione.
  
Asia.ch
08.10.2016 20:17:49
Grupa: Użytkownik

Posty: 6 #2342301
Od: 2016-9-17
Qrde u nas nie robili problemów. My też mleko będziemy grzać w garze, nie pasteryzujemy. Kazali tylko mleko badać.
  
Electra21.12.2024 19:25:46
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRAWO I PRZEPISY » SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA ORAZ DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA, LOKALNA I OGRANICZONA MOL

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny