Ktoś na forum w ogóle korzysta z tych przepisów działalności MOL? My z mężem budowaliśmy oborę od zera, więc przy niej postawiliśmy dodatkowe pomieszczenie z myślą na produkcję serów od krów no i... służy za magazyn Znam wiele osób, które sprzedają sery, mleko, śmietanę i inne od krów, każdy robi w kuchni. Mam nawet gdzieś spis wszystkich wymagań, żeby można było robić to "legalnie" i jest tego dużo, o wiele za dużo moim zdaniem. Dowiadywaliśmy się w naszym PIW i powiedzieli, że mamy mieć toaletę dla pracowników (?!), a tak ewentualnie robiłby te sery tylko mój mąż Potem jedna osoba mówiła, że taki projekt byłby ok, a za dwa dni gadałam z kimś innym i się przyczepili, że mleko nie może być w garnkach emaliowanych 40 l, tylko musi być specjalna "wanna" do mleka. No i, że nie można doić ręcznie, tylko dojarką. Przyprawy mają być w takiej i takiej szafce i tysiąc innych drobnostek Tak, więc jak większość robię sery w kuchni, dbam o czystość udoju i przetwarzania, ale nie mam na razie zamiaru bawić się w te wszystkie przepisy i liczę, że niedługo coś ulegnie zmianie. A przy okazji rozmowy w dwóch powiatowych PIW w żadnym nie było nikogo kto by legalnie sery produkował Tylko w jednym ktoś przedłożył projekt na przetwórstwo kiełbas, ale go porzucił. |