NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » WADY MLEKA W PRZETWÓRSTWIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Wady mleka w przetwórstwie

  
monia8366
25.05.2020 09:19:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #5461188
Od: 2013-3-21
Mleko gorzkie o nieprzyjemnym zapachu
powód: zła dieta zwierząt

Gorzkiego smaku nadaje mleku podawana zwierzętom w nadmiarze m.in. rzepa, brukiew, lucerna chmielowa, piołun, łubin, surowe ziemniaki czy rumianek pospolity. Nieprzyjemny smak i zapach jest wynikiem zjedzenia przez zwierzę liści drzew zwłaszcza kasztanów i jaworów, ostów, zielonej części ziemniaków, żołędzi i kasztanów ale również czosnku i cebuli.

Znaczny wpływ na jakość mleka i jego przydatność w serowarstwie ma fakt karmienia zwierząt różnego rodzaju kiszonkami czy to z liści buraka, siana czy kukurydzy.
Takie mleko nie nadaje się do dalszej obróbki

Mleko wzdymające, widoczny gaz lub bąbelki
powód: obecność bakterii E.Coli

Bakterie E.Coli dostają się do mleka wraz z kałem zwierząt – podczas biegunek, lub chorób układu pokarmowego. Początkowo nadają mleku przyjemny orzeźwiający aromat przypominający zapach poziomek. Dopiero po czasie mleko nabiera nieprzyjemnego, odrzucającego smaku i aromatu przypominających zapach obornika. Idealnym środowiskiem dla rozwoju tego typu bakterii jest temperatura pomiędzy 15°C a 38°C. Najlepiej rozwijają się przy udziale tlenu, jednak w serach doskonale radzą sobie i bez niego. Rozwijając się wydzielają wiele gazów, wzdymając i rozrywając sery. Skrzep nasycony gazami jest poszarpany, a nawet wyrzucony na brzegach naczynia.

Z bakteriami E.Coli można walczyć poprzez pasteryzację (giną w temperaturze powyżej 60°C.)

_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra22.12.2024 02:30:50
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » WADY MLEKA W PRZETWÓRSTWIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny