| |
weszynoska | 05.07.2013 08:26:53 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1523472 Od: 2013-3-24
| Nie znalazłam pasującego działu , dlatego stworzyłam nowy .
Podobno naleśniki z koziego mleka są pycha...zamierzam dziś poszaleć...
poproszę o przepisy...
jak również na sernik itp...co Wam przychodzi do głowy |
| |
Electra | 11.03.2025 08:00:11 |

 |
|
| |
monia8366 | 05.07.2013 10:04:25 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1523613 Od: 2013-3-21
| Naleśniki tak samo jak z innym mlekiem czy wodą , zamiast mleka ze sklepu czy wody (tańsza forma naleśników ) podać mleko kozie do ciasta. Z sernikiem tak samo każdy przepis plus twaróg kozi.  _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Esti | 05.07.2013 13:02:44 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1523877 Od: 2013-3-22
| Ja robię sernik z sera koziego (twarogu) i jest pyszny. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
przemko2121 | 05.07.2013 22:12:52 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 69 #1524686 Od: 2013-4-1
| ja daję zawsze kozie produkty do wszystkiego bo dla mnie najlepsze :p Polecam sernik na zimno z mlekiem kozim i twarogiem kozim  |
| |
izka | 06.07.2013 05:08:58 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 55 #1525005 Od: 2013-5-3
| A ja robię ruskie pierogi z kozim serem. Dodaję mleko do zup, pomidorowa barszcz itp.Podprawiam mlekiem i zupa jest o wiele lepsza niż ze śmietaną ze sklepu. |
| |
maaaaam | 06.07.2013 21:12:13 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 89 #1526122 Od: 2013-4-7
| Ja ostatnio robiłam tiramisu i zamiast mascarpone dałam kozi twarożek wszystkim smakowało i zniknęło w ekspresowym tempie  |
| |
irena.golba | 06.07.2013 23:24:26 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1526254 Od: 2013-3-27
| Mleko kozie daję do wszystkiego zamiast sklepowego i jest smakowicie.Doprawiam zupy,sosy ,do pieczenia drożdżowego ciasta. |
| |
weszynoska | 15.07.2013 09:53:30 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1538032 Od: 2013-3-24
| Rozumiem, że sernik robicie z ukwaszonego mleka koziego , w takiej samej wersji jak z krowiego?? Czyli odstawic mleko kozie na 3 dni i zrobic twaróg?
A do ruskich pierogów który ser?? podpuszczkowy? czy tez twaróg?? |
| |
monia8366 | 15.07.2013 09:58:54 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1538039 Od: 2013-3-21
| twaróg przepis na twaróg jest na forum. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Kluska | 15.07.2013 14:10:16 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wólka K...(nie Kozia)
Posty: 93 #1538444 Od: 2013-7-14
| Ja codzinnie pałaszuję 0,5 l mleka z mussli domowej roboty (wszystko co chrupie) i jestem po śniadaniu |
| |
Kluska | 15.07.2013 14:11:37 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wólka K...(nie Kozia)
Posty: 93 #1538446 Od: 2013-7-14
| A teraz zacznę robić Ricottę,m bo znalazłam przepis tu na Forum! |
| |
Electra | 11.03.2025 08:00:11 |

 |
|
| |
Kusy | 11.08.2013 16:51:50 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1566166 Od: 2013-3-22
| A ja piekę sobie słodką bułkę na mleku kozim i zakwasie, jak zostanie mleka bo dzieciaki wszystko wypiają. Kazali mi jeszcze kupić drugą kozę |
| |
Karen | 12.08.2013 23:35:21 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Utrówka ( lubelskie)
Posty: 30 #1567626 Od: 2013-5-16
| Ja robiłam naleśniki, przymierzam się do sernika. Ostatnio robiłam zmienioną poznańską wersję ,, gziku" czyli biały serek ( kozi serek ), cebulka, sól, odrobinę pieprzu i śmietana oraz Mąż namówił mnie na pastę z makreli z cebulką, serkiem kozim, solą pieprzem i majonezem. Innym razem posypałam makaron twarożkiem, polałam śmietanką i posypałam cukrem. Aktualnie przymierzam się jeszcze do deseru, z galaretką i owocami. Robiłam jeszcze ciasteczka francuskie ( z gotowego ciasta) z kozim serkiem na słodko Ogólnie lubię gotować i piec i często twarożki naturalne lub z dodatkami np. z suszonymi pomidorami lub czosnkiem niedzwiedzim, na chwilę obecną eksperymentuję. A ogólnie kiedyś jadłam koleżanki twarożek z mleka koziego ale dla porównania z moim maja zupełnie rożne smaki. Mój jest bardziej delikatniejszy, i nie spotkałam osoby której by nie smakował  |
| |
Karen | 18.08.2013 10:57:51 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Utrówka ( lubelskie)
Posty: 30 #1573182 Od: 2013-5-16
| Wczoraj przeprowadziłam nowy eksperyment. Zrobiłam twarożek z dodatkiem suszonych pomidorów z bazylią ( kupiona gotowa przyprawa), czosnku i odrobiną soli. Uformowałam w sitku, schłodziłam i grillowałam. Gdy ostygł do lodówki i na drugi dzień na śniadanko do bułeczki ze świeżym pomidorem lub do sałatki z pomidorem i rukolą Miał specyficzny smaczek ale bardzo dobry  |
| |
jola1979 | 18.08.2013 19:58:18 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1573584 Od: 2013-3-21
| Ja też używam tej przyprawy do serka podpuszczkowego,do twarogu i do jajecznicy |
| |
nowa | 02.09.2013 20:12:25 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 45 #1589535 Od: 2013-8-23
| żeby nie było specyficznego zapachu daje cukier wanilinowy lub jakiś zapach do ciast
|
| |
Pike | 03.09.2013 20:26:34 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Gorce
Posty: 107 #1590525 Od: 2013-5-13
| Pochwalcie się przepisami ,chętnie coś odpatrze. |
| |
nowa | 03.09.2013 21:55:52 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 45 #1590618 Od: 2013-8-23
| można robić to samo co z krowiego mleka twarogu i w ten sam sposób przynajmniej ja tak robie |
| |
Karen | 22.09.2013 13:58:28 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Utrówka ( lubelskie)
Posty: 30 #1605863 Od: 2013-5-16
| Dzisiaj robiłam pastę rybną z serkiem tzn.: makrela, cebula, biały ser ( dawałam kozi), sól, pieprz, majonez = wymieszać i to na chlebek posmarowany masełkiem lub margaryną jak kto lubi  |
| |
Electra | 11.03.2025 08:00:11 |

 |
|