| |
monia8366 | 22.05.2013 00:00:21 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456725 Od: 2013-3-21
| Madziu ja często robię w oliwie z ziołami i smak powala mimo że ja za serami nie jestem , ten uwielbiam _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 02:25:01 |
|
|
| |
monia8366 | 22.05.2013 00:09:09 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456733 Od: 2013-3-21
| czasem w kostkę czasem w paski, w oliwie z ziołami lub bez dobrze zamoczony tak by ser nie miał dostępu do powietrza możesz trzymać do 6 miesięcy w lodówce.Ser nie może mieć na sobie solanki czyli taki dobrze wyschnięty na kratce !! Ja czekam jak tylko będą większe liście orzecha włoskiego i winorośli będę robić sery dojrzewające zawinięte właśnie w te liście W przyszłym tygodniu sery lądują w winie. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 22.05.2013 06:43:48 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456785 Od: 2013-3-21
| to zależy jaki chcesz utrzymać ser, najlepsze jest wino półsłodkie. Daje wspaniały aromat serom. Robi się taka skórka słodkawa o aromacie owocowym a we wnętrz śmietankowy. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 22.05.2013 07:46:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1456814 Od: 2013-3-24
| Ja w zeszłym roku jak dostałam od Moniki serki, to kawałek włozyłam z ziołami do oliwy...smak był pyszny, zrobiłam koreczki a la feta ale coś z oliwą się podziało....słoik wyglądał tak jak by się "scukrzył" |
| |
artambrozja | 22.05.2013 09:44:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1456901 Od: 2013-3-25
| weszynosko to chyba wina oliwy - ścieła sie w lodówce. Madzia a ile tej soli wcierasz w taki serek? Ja szczerze to boję sie tych solanek tzn. boje się ze dam ciała i ser będzie nie do zjedzenia. Przeczytałam ostatnio, ze na 1,5 litra wody powinno się dawać 300g soli, ale ja ostatnio tyle nie dałam - ser był pyszny, nie za słony, ale pewnie gdyby dłużej siedział to by się popsuł. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 22.05.2013 09:47:26 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1456907 Od: 2013-3-21
| ja daje soli na oko, czyli jak mam ilość wody mi potrzebną do solanki, wsypuje po woli sól i mieszam jak widzę że na dnie pozostała sól nie może się rozpuścić to wiem że solanka jest odpowiednia. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 22.05.2013 09:49:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1456909 Od: 2013-3-25
| no to jutro spróbuje twoim sposobem Monika, bo będę mieć mleczko _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 22.05.2013 15:58:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1457484 Od: 2013-3-25
| to jeszcze jedno pytanie : jakiej oliwy najlepiej użyć : oliwy z oliwek, z pestek winogron ? _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 22.05.2013 21:38:00 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1458064 Od: 2013-3-21
| Ja używam oliwy z oliwek ewentualnie oleju słonecznikowego. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 01.07.2013 10:28:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1517896 Od: 2013-3-24
| Byłam wczoraj w Boguchwale....nakupiłam serków do popróbowania.
Jeden z nich "typu feta" w kostce, twardy, bardzo twardy nawet...mooocno słony, wspaniały.
Ciekawe...mogę go pokroić w kosteczkę i dać do zalewy?? Jest suchy.
Drugi....wędzony, w środku aromatyczny , cudowny smak dojrzewającego sera...
ciekawe czy przed wędzeniem dojrzewał czy po....może ktoś wie z własnego doświadczenia?? Bo zapomniałam zapytać |
| |
monia8366 | 01.07.2013 10:31:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1517902 Od: 2013-3-21
| dojrzewa cześć przed wędzeniem i cześć po wędzeniu.Możesz dać ten ser do zalewy. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 02:25:01 |
|
|
| |
weszynoska | 01.07.2013 12:09:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1518065 Od: 2013-3-24
|
dziękuję |
| |
tomek11 | 23.08.2013 06:45:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Ślemień,Żywiec w.Śląskie
Posty: 51 #1577857 Od: 2013-8-22
| mam pytanie czy wie ktoś jak załatwić te podpuszczki? |
| |
Zlotowa | 23.08.2013 07:32:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Garwolewo/Londyn
Posty: 178 #1577861 Od: 2013-4-28
| tomek11 pisze: mam pytanie czy wie ktoś jak załatwić te podpuszczki?
Wpisz na all...o "podpuszczka" i wyskoczy Ci bardzo dużo ofert. _________________ Robert |
| |
tomek11 | 23.08.2013 10:30:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Ślemień,Żywiec w.Śląskie
Posty: 51 #1577978 Od: 2013-8-22
| dzienki
|
| |
Electra | 22.12.2024 02:25:01 |
|
|