| |
Bucia | 21.07.2014 12:55:14 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1896091 Od: 2014-3-10
| Co myślicie o podawaniu kozom w celu zwiększenia mleczności?wyczytałam na stronie Instytutu w Jastrzębcu że tak działa ale nie wiem ile go dawać i czy nie wpływa negatywnie na smak mleka |
| |
Electra | 22.12.2024 18:47:49 |
|
|
| |
Piwowara | 25.01.2017 01:56:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 32 #2387437 Od: 2016-10-9
| makuch zarowno lniany i rzepakowy mozna podawac max 300g na glowe niewplywa na smak mleka a na zawartosc tluszczu w mleku |
| |
Pingwinek | 15.07.2017 13:04:53 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2 #2444392 Od: 2017-7-15
| Ja najczęściej daje buraki cukrowe pokrojone ponieważ są bardziej dostępne i tańsze |
| |
gawron | 16.07.2017 05:48:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Południowo-wschodnie Mazo
Posty: 320 #2444524 Od: 2013-11-5
| Po burakach mleczka jest dużo ale bardziej chude więc na masełko marnie się nadaje. |
| |
Mati10 | 16.07.2017 08:49:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie
Posty: 338 #2444535 Od: 2013-12-7
| Zasadniczo to poziom tłuszczu w mleku powinien być zależny od wytwarzanej ilości kwasu octowego w żwaczu. Kwas octowy jest prekursorem tłuszczu w mleku. A wpływ na wytwarzanie kwasu octowego ma poziom włókna w dawce. Więc rasumujac im więcej koza zje suchego dobrej jakości tym tłuszcz w mleku wyższy. Poziom tłuszczu w paszy (np. Po makuchach) nie powinien mieć zbytnio wpływu na tłuszcz w mleku. |
| |
Electra | 22.12.2024 18:47:49 |
|
|