| |
Beti | 05.09.2013 18:25:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Milówka,Śląsk
Posty: 31 #1592111 Od: 2013-6-3
| Jeśli ktoś lubi kanie-sprawdzony przepis.Wszyscy,którzy jedli-zachwyceni Kapelusze kani(jeśli duże,podzielić na 4 części)opanierować jak kotlet schabowy i obsmażyć na złoty kolor. Panierka:2 jajka,30 ml mleka,sól,pieprz-wymieszać+bułka tarta do obtaczania kapeluszy. Upieczone kanie układać w słoikach ,zalać zalewą.Jeśli będą przchowywane- zapasteryzować. Zalewa:1 szklanka octu 10%,5szklanek wody,3łyżeczki cukru,łyżeczka soli,łyżeczka gorczycy,4 kulki ziela ang,3 listki laurowe,kilka kulek pieprzu,2 cebule pokrojone w piórka/całość zagotować. Smacznego. |
| |
Electra | 05.01.2025 04:52:24 |
|
|
| |
monia8366 | 05.09.2013 20:47:28 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1592243 Od: 2013-3-21
| jejku już padam z głodu i dostałam ślinotoku _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Pike | 06.09.2013 05:23:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Gorce
Posty: 107 #1592455 Od: 2013-5-13
| Super ! Przepis wypróbuje. |
| |
tomek11 | 06.09.2013 17:56:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Ślemień,Żywiec w.Śląskie
Posty: 51 #1593131 Od: 2013-8-22
| z kaniami czeba uważać bo można ją pomylić z muchomorem sromotnikowym
|
| |
Pike | 08.09.2013 04:55:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Gorce
Posty: 107 #1594346 Od: 2013-5-13
| Rzeczywiście je można pomylić. |
| |
Beti | 17.09.2013 08:39:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Milówka,Śląsk
Posty: 31 #1601779 Od: 2013-6-3
| Nie da rady pomylić.Różnice są znaczące.Czubajka kania różniąca się od muchomora sromotnikowego przede wszystkim barwą kapelusza o odcieniu jasnobeżowym, na szczycie ciemniejszym o powierzchni kapelusza pokrytej ciemniejszymi łuseczkami . Za młodu owocnik wygląda jak pałka od bębna na długim i smukłym białawym trzonie pokrytym drobnymi łuseczkami lub wzorkiem zygzakowatym, o barwie jasno brązowej z bulwiastą podstawą i bez pochwy. Po wyrwaniu grzyba widoczne resztki grzybni w postaci białych nitek, przełamany trzon u dojrzałego owocnika pusty, strzępiacy się i zdrewniały.Kapelusz młodego muchomora jest początkowo wypukły, później staje się płaski, gładki barwy zielonkawej lub oliwkowo-zielonkawej o średnicy od 7 do 15 cm. Na powierzchni kapelusza mogą występować białe łatki. Blaszki pod spodem kapelusza są zawsze białe. Różnice.Kania ma ruchomy pierścień,muchomor nie. Kania ma nóżkę pustą w środku (jak rurka),nie ma długich wypełniających włókien. Kania ma wolną przestrzeń między blaszkami a podstawą,u muchomora blaszki dochodzą do końca.KANIA MA BRĄZOWE ŁATKI NA KAPELUSZU a MUCHOMOR BIAŁE. |
| |
weszynoska | 17.09.2013 09:13:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1601790 Od: 2013-3-24
| Tak, ale jesli ktoś się na grzybach nie zna...to wszystko możliwe i pasowało by aby najpierw zbierał kanie z doświadczonym grzybiarzem. Mój mąż często chodzi do lasu ale jesli zbiera kanie to zawsze przynosi mi do oceny ( nigdy nie odrzuca nogi - przynosi w całości) A kotleciki..marzenie |
| |
jola1979 | 17.09.2013 09:21:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1601792 Od: 2013-3-21
| Pychotka U nas kanie nazywane są "sowami". Nie wiem dlaczego,ale "od zawsze" były to "sowy" |
| |
weszynoska | 17.09.2013 11:20:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1601858 Od: 2013-3-24
| jola1979 pisze: Pychotka U nas kanie nazywane są "sowami". Nie wiem dlaczego,ale "od zawsze" były to "sowy"
Bo mają na kapeluszach takie łuski w kształcie sowich piórek |
| |
jola1979 | 17.09.2013 19:11:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1602222 Od: 2013-3-21
| Dzięki No,a ja cały czas zastanawiałam się co ma kania-grzyb wspólnego ze sową Teraz już wiem |
| |
Beti | 19.09.2013 09:18:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Milówka,Śląsk
Posty: 31 #1603213 Od: 2013-6-3
| Uwielbiam je.Dopiero teraz od paru lat mogę ich zbierać ile zapragnę-zalety mieszkania wysoko w górach.Nie wiem,czy wiecie,ale kapelusze kani się suszy.Potem ,można je zemleć w młynku i używać do sosu grzybowego i zup,a w całości po namoczeniu w mleku opanierować i usmażyć. |
| |
Electra | 05.01.2025 04:52:24 |
|
|
| |
Leosia | 19.09.2013 20:21:06 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1603730 Od: 2013-4-2
| Uwielbiam je! Ale kilka sztuk w sezonie to max. U nas nie ma ich. Szkoda :-( |
| |
weszynoska | 19.09.2013 20:24:02 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1603731 Od: 2013-3-24
| A ja dzis jadłam na wczesną kolację lub późny obiadek |
| |
jola1979 | 20.09.2013 07:53:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1604020 Od: 2013-3-21
| O matko,język do kolan mi ucieka U nas na razie nie ma ich |