NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » MLEKO- WALORY SMAKOWE I ZDROWOTNE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 10>>>    strony: 12[3]45678910

Mleko- walory smakowe i zdrowotne

mleko jako lek i pokarm
  
monia8366
12.12.2013 13:35:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4620 #1683920
Od: 2013-3-21
może także od poziomu hormonów w mleku w wysokiej ciąży
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra19.03.2024 08:24:03
poziom 5

oczka
  
artambrozja
19.02.2014 12:19:25
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1752926
Od: 2013-3-25
no to Zuzia punktuje u właściciela wesoły ale piękna piana wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
krystian
19.02.2014 12:32:11
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1752939
Od: 2013-4-8
o tak prawda piany sporo jęzor
  
Mati10
19.02.2014 23:26:01
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie

Posty: 338 #1753671
Od: 2013-12-7
Co do machania to jedna sztuka kozy to pikuś. Niektórzy doją po 11. Ale 7 krów na raz ręką to już coś bardzo szczęśliwy
  
jola1979
20.02.2014 21:16:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1754516
Od: 2013-3-21
Machanie ma coś wspólnego z ilością piany???
Ja byłabym za tym,że ilość piany zależy jakie koza ma "ciśnienie w strzykach"i strumień mleka.
Chodzi o to,że mam dwie takie kozy,dojąc je muszę dobrze trzymać pojemnik,bo inaczej ciśnienie z rąk mi pojemnik wywala.
  
Mati10
22.02.2014 15:23:43
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie

Posty: 338 #1755880
Od: 2013-12-7
    koziebrody pisze:

    U mnie wykoty w marcu 14 sztuk aktualnie doję 4 razem 18 .Przyjmę cię na etat dojarza.


Kogo chcesz przyjąć na etat?

Ciśnienie w strzyku zależy również od dojarza, bo to on ręką naciska mocniej i szybciej, albo lżej i wolniej. Im więcej mleka w pojemniku tym mniej wyrywa go z rąk.
  
artambrozja
22.02.2014 18:17:29
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1756012
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
Jola, myślę, że machanie ma przede wszystkim znaczenie przy tworzeniu pianywesoły pamiętam jak moja mama doiła to piana na mleku miała kilka centymetrów i ciężko było się dobrać do mleka, a gdy doiłam ja piana była mniejsza - a krowa była ta sama w obu przypadkach, wiec ciśnienie miała takie samo. No chyba, ze jak mnie widziała to jej spadało lol
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
krystian
22.02.2014 23:23:33
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1756367
Od: 2013-4-8
Co do tej piany to racja że trzeba dobrze machać by taka piana powstałajęzor
Wiem to z własnego doświadczenia bo doje 3 krowy jęzor
  
jola1979
23.02.2014 22:43:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1757588
Od: 2013-3-21
Może i tak,ale ciśnienie w strzykach i strumień mleka też ma znaczenie.
Jeśli koza ma małe strzyki-krótkie,słabe ciśnienie-wlot do strzyka zbyt wąski(nie wiem od czego zależy,że jeden kozy mają "małe dziurki",a inne większe)-to chociażby nie wiem ile człowiek się na machał i jak "zmęczył"to i tak dużej piany nie będzie.
Wiem to z doświadczenia,gdyż doję w sezonie 10-12 kóz i nie raz jest tak,że mleko leci "jakby chciało,a nie mogło",chyba też wiek kozy ma tu coś wspólnego,bo wymię twarde,łapska bolą,a mleka w pojemniku nie przybywa.
No,a machanie?Dużo zależy od praktyki wesoływesoływesoły
Im więcej ćwiczysz,im więcej doisz to wyrabiasz sobie ręce wesoływesoływesoły
  
mario331
17.04.2014 10:31:28
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 35 #1817185
Od: 2013-6-30
Mam do was pytanie i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Ile może leżeć mleko kozie w lodówce? Zbieram na ser bardzo szczęśliwy
  
jola1979
17.04.2014 21:56:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1817994
Od: 2013-3-21
To zależy jaki ser chcesz zrobić.
Jeśli ze słodkiego mleka to max 3dni(bez pasteryzacji),jeśli twaróg to wtedy trochę dłużej
  
Electra19.03.2024 08:24:03
poziom 5

oczka
  
mario331
18.04.2014 09:42:09
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 35 #1818302
Od: 2013-6-30
A co polecilibyście mi na pierwszy raz?wesoły Nie mogę się zdecydować i ostro studiuje książkę "Domowy wyrób serów". Myślałam żeby zrobić taki jak w temacie "ser podpuszczkowy", ale jako osoba kompletnie początkująca w tej dziedzinie trochę się obawiam. Mleka mam mało bo z trzech dni dzisiaj będę mieć około 1- 1,5 l więc wiele nie stracę jakby co aniołek
  
artambrozja
18.04.2014 09:56:55
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1818306
Od: 2013-3-25
Ja też z pytaniem : tydzień temu odwiedziłam gospodarza od którego kupiłam moje kozule - chciałam się pochwalić, że moje panny miały szczęśliwe wykoty. No i gospodarz poczęstował mnie serkiem ( podpuszczkowym), przyznaje się, ze ledwo przełknęłam jeden kęs - w smaku nie czuć było serka tylko zapach kozy, nie zbyt apetyczny.
Ja od kilku dni podkradałam moim kozulom trochę mleka, wczoraj zrobiłam swój pierwszy kozi serek z 3 l mleka i bałam się, ze też będzie miał taki posmak i nikt go nie tknie. A tu miłe zaskoczenie : serek jest zjawiskowy , właściwie już go nie ma bo córy pożarły go na śniadanie ( razem ze mną ) i zero koziego zapachu.
Powiedzcie mi z czego to wynika: higiena w obórce, czy po prostu kozie mleko może różnie pachnieć?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Hegemon
18.04.2014 11:56:47
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: okolice Proszowic

Posty: 55 #1818400
Od: 2014-3-25
Rasa też ma znaczący wpływ na walory smakowe mleka, dawniej kupowałem od takiej Pani która miała jakieś malutkie kózki mieszane ale porządek w zagrodzie, czyste kozy i higieniczne podejście do dojenia a mimo to mleko miało swój zapach. Potem zmieniłem na innego dostawcę który miał duże białe kozy ( chyba saaneńskie ) i mleko było boskie wesoły
  
tanakakt
30.05.2014 13:52:35
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 204 #1853059
Od: 2013-4-19
Ja mam dwa mieszańce matka i córka i mleko takie słodkawe łagodne , a od alpejki lekko słonawe takie dziwne w smaku, dobre ale specyficzny smak.
  
Bucia
24.06.2014 16:06:11
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1873021
Od: 2014-3-10
Ja właśnie wyczytałam że jak mleko kozie ma lekko słonawy posmak to znak źle zbilansowanej diety Świeżo udojony od mojej kozy tak właśnie smakuje ale nie śmierdzi pachnie normalnie mlekiem,nie to mnie martwi tylko to że jak postoi w lodówce jeden dzień w zakręcinym słoiku to smakuje okropnie jak mleko z kartona kozie nie wiem jak ten smak określić ale jest intensywny może lekko gorzkawy Wymię myję ale doję w koziarni Poradźcie mo co mogę robić źle? Jeśli chodzi o żywienie to dopiero co ją kupiłam więc nie do końca wiem co jadła u mnie te 3 dni dostaje siano,owies i łąka witaminy dałam do owsa lekko zmoczonego nie chciała jeść narazie tyle
  
artambrozja
24.06.2014 17:44:42
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1873083
Od: 2013-3-25
Bucia ale czemu w zakręconym słoiku ? Nigdy nie przechowywałam mleka szczelnie zamkniętego, po co ? ja wiem ze mleko łapie zapachy ale wystarczy folia spożywcza na wierzch nie owinięta szczelnie, lub pokrywka która ma ten wentylek.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Bucia
24.06.2014 18:07:13
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1873120
Od: 2014-3-10
Myślisz że z powodu szczelnego zakrycia ten smak się zmienił?zresztą moja pierwsza myśl też taka była bo różnica w smaku między świeżym a z lodówki ogromna Tylko nie rozumiem czemu?krowie tak się przechowuje i nie wpływa to na jego smak- choć znam tylko sklepowe nie świeże od krowy...
  
LadyM.
26.06.2014 09:04:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1874352
Od: 2013-3-22
Ja sprzedaję mleko koleżance córki dla 9 miesięcznego dziecka. Rano doję, wyparzam wrzątkiem butelkę, cedzidło i lejek. Cedzę mleko do takiej gorącej butelki, zakręcam i daje pod zimna wodę. Najczęściej korek się zasysa.
Mleko stoi do wieczora, bo dziewczyna odbiera ok.19tej.
Myślicie, że ono może zmieniać smak i zapach?
Nigdy tej butelki potem nie otwierałam. Mleko dla siebie trzymam pod talerzykiem lub pokrywka w kamieniaku.
A tu się obawiam jakiś bakcyli. Lodówkę niby myję, ale ponoć jakieś bakcyle lodówkowe moga po niej hulać. Nie myję tymi specjalnymi środkami odkażającymi do lodówek, tylko woda z kwaskiem cytrynowym o i drobinką płynu lub wywaru z orzechów.
  
annorl1
26.06.2014 09:18:52
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1874365
Od: 2014-1-18
ja mleko kozie w lodówce staram się trzymać max. 2.5 dnia. potem mleko gorzknieje. zresztą, twarożek też im dłużej stoi to zmienia smak, z tym że twarożek nie gorzknieje, a nabiera ostrego smaku wesoły który ja zresztą bardzo lubię wesoły
  
Electra19.03.2024 08:24:03
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 10>>>    strony: 12[3]45678910

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » MLEKO- WALORY SMAKOWE I ZDROWOTNE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny