Hej😀, Mam do Was pytanie odnośnie sposobów czy rodzajów serów na dłuższe przechowywanie. Od maja mam dwie mlode kozki mleczne i 6l mleka dziennie. Mleko pijemy i przetwarzamy na bieżąco gł robie sery twarogowe i podpuszczkowe i ricotte. Dzieci sa na wakacjach i nieprzejadamy naszych wyrobów. Jakie sery mozna zrobic do dluzszego przechowaywania? Czy marynujecie w oliwie i ziołach albo wedzicie? Ile takie sery moga poleżeć? Jak zrobic zapas na zime? Dzieki za odpowiedzi.
Witam, jeśli chcecie mieć zapas na zimę to zostaję wam tylko możliwość robienia serów dojrzewających. Na okres do 2 miesięcy możecie przechowywać sery podpuszczkowe w zalewie oliwnej z ziołami lub bez( nie mogą mieć w sobie serwatki !). Wędzone sery wytrzymają maks do miesiąca ale trzeba by było je zapakować próżniowo by nie obeschły. _________________ http://powr-t.blogspot.com/
Ja też lubię jak i klienci wilgotne, ale i z takiego łatwo pozbyć się serwatki. Wystarczy posolić go położyć w lodówce na kratce, po około 2 dniach z wierzchu będzie suchy. Wtedy pokroić w kostkę dać na sito lekko osolić i wstawić do lodówki. Po dniu ser będzie suchy a na dnie pojemnika będzie serwatka. Wtedy do wyparzonych słoiczków włożyć ser dodać zioła i zalać oliwą lub w tańszej wersji olejem. _________________ http://powr-t.blogspot.com/