| |
LadyM. | 18.05.2015 08:46:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2107004 Od: 2013-3-22
| I o to chodzi z jogurtem |
| |
Electra | 05.01.2025 06:34:58 |
|
|
| |
annorl1 | 04.09.2015 10:36:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #2167404 Od: 2014-1-18
| Mam taką zagwostkę: Co może być przyczyną, że mleko kozie przy gotowaniu z cukrem się warzy? Dodam, że jak gotuję mleko samo, kakao, owsiankę, ryż na mleku, czy co kolwiek innego na mleku z dodatkiem małej ilości cukru nic się nie dzieje. A jak próbuję zrobić masę kajmakową, to mleko mi się warzy. Rok temu robiłam sporo takich mas i nic nie było, a teraz? Nie mam pojęcia już o co może chodzić, może Wy coś wymyślicie? |
| |
LadyM. | 04.09.2015 12:17:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2167433 Od: 2013-3-22
| Zdarzało mi się tak z krowim dawniej. Nie wiem. A próbowałaś najpierw to mleko zagotować i dać cukier dopiero po zagotowaniu? Bo to może być jakaś historia z cukrem, że on jest paskudny. |
| |
annorl1 | 04.09.2015 13:18:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #2167474 Od: 2014-1-18
| Iwona, próbowałam. Dawałam cukier do zimnego mleka, do ciepłego, do wrzącego. Zdejmowałam gorace mleko, dawałam cukier, rozpuszczałam i dawałam znowu na ogień i się warzyło mleko Też myślałam o cukrze, miałam akurat z Tesko. Kupiłam z Biedronce, a potem Królewski cukier. I nie miało znaczenia który dodałam Za każdym razem jest to samo. Jak gotuję ryż czy płatki na mleku i posłodzę, to nic się nie dzieje, gotuje się, ale jak tylko mleko i spora ilość cukru, to klapa Już kilka litrów mleka wylałam kurom takiego słodkiego :/ |
| |
LadyM. | 04.09.2015 13:54:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2167491 Od: 2013-3-22
| W dalszym ciagu myślę, że to w tym cukrze jest jakiś syf. Ja kajmaku nie gotuję, ale robiłam zalewę do ogórków: wlałam ocet (niedużo było 3łyżki/litr) +2 łyżeczki kwasku + łyżka soli. I jak wsypałam do tego 3/4 szkl cukru, to zrobiła się na spodzie trudno rozpuszczalna bryła. Więc musi cos być z tym cukrem. Sami nie wiemy, jaki syf jemy. Dobrze, że chociaż nie słodzę. |
| |
annorl1 | 04.09.2015 16:10:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #2167576 Od: 2014-1-18
| No, ja bez słodzenia to nie dam rady Niby herbatę sokami słodzę, no ale żeby zrobić sok, to prócz owoców które nazbieram, musze cukier wsypać...Kurde, czyżby naszły czasy, że i cukier trzeba w Eko sklepie kupować? |
| |
LadyM. | 04.09.2015 17:53:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2167614 Od: 2013-3-22
| Nie wiem, sól pewnie tez, bo cos mieszają do niej. Zwróciłam uwagę, że ten cukier jest taki jakiś matowo biały ostatnio, ciężko się rozpuszcza i mocno szumuje w przetworach. |
| |
Bucia | 08.09.2015 11:16:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #2169456 Od: 2014-3-10
| Może to nie dokładnie w temacie ale ja zauważyłam różnice w jakości sody oczyszczonej której sporo używam w domu-ostatnio nie do końca się rozpuszcza zachowuje się nieco jakpiasek Po prostu wszystko robią najtańszym kosztem"uszlachetniają"śmieciami a zwykły szarak i tak kupi |
| |
LadyM. | 08.09.2015 12:00:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2169480 Od: 2013-3-22
| jakiej firmy kupujesz? Jak dużo uzywasz opłaca się kupić przez internet (alegro) na kilogramy. Jakieś 8zł wychodrozłożą.zi. Można z sądziadkami na spółkę wykonac zakupy, koszty wysyłki się rozłożą.ja tak kupuje sode i boraks. Mają chyba tez kwas cytrynowy.
No, fakt, że nie w temacie.
A z mleka zrobiłam ostatnio jogurt. Po raz pierwszy z koziego (wczesniej krowi robiłam często) Oczywiście nikt się "nie czepił" . Ze sklepu z monsanto wsadem lepszy dla mądrych inaczej. |
| |
reneta | 08.09.2015 12:57:02 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 224 #2169509 Od: 2013-8-6
| A ja od dawna robię jogurt z koziego mleka Uwielbiam i moje dziecka też. 3 razy w tygodniu po litrze zeżeramy. A pomyśleć, że kiedyś bardzo lubiłam ten ze sklepu. Już nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam ten paskudny syfek z żelatyną i ktowieczym. Cudownie jest mieć kózki, które dają nam takie pyszne mleczko I jak ich nie kochać? |
| |
LadyM. | 08.09.2015 16:38:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2169619 Od: 2013-3-22
| Sama żrem ten jogurt, z domowymi wisniami. A na części chleb upiekłam. Który też sama żrem. Dziecko sobie nabyło właśnie jogurt z ktowieczym. |
| |
Electra | 05.01.2025 06:34:58 |
|
|
| |
reneta | 08.09.2015 21:44:54 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 224 #2169774 Od: 2013-8-6
| No, tak to bywa Iwonko że niektórzy nie doceniają tego, co mają, lub co mieć mogą, a inni za to płacą, bo nie mają...ot, życie |