Zasadowica żwacza czyli przebiałkowanie
Zasadowica żwacza określana również jako niestrawność zasadowa jest schorzeniem u kóz polegającym na zmianie odczynu treści żwacza w kierunku zasadowym na skutek nadmiernej produkcji amoniaku. Do powstania choroby dochodzi głównie wtedy, gdy pasze przeznaczone dla kóz zawierają duże ilości białka (pasze treściwe, młoda trawa, lucerna, koniczyna, również mocznik), przy niedostatecznej ilości włókna strawnego (siano, słoma) i łatwo strawnych węglowodanów. W żwaczu białko rozkładane jest do amoniaku. Znaczne jego ilości wykorzystują drobnoustroje do syntezy wartościowego białka zwierzęcego. Z pozostającej nadwyżki, część amoniaku zostaje zamieniona w wątrobie na mocznik i wydalona wraz z moczem. Detoksykacja wątrobowa ma jednak swoje granice i nadmiar amoniaku niewykorzystanego i niewydalonego dostaje się do płynów ustrojowych – zmienia ich pH i zatruwa organizm. W środowisku zasadowym żwacza szybko rozwija się gnilna flora bakteryjna (bakterie grupy Coli i Proteus), a ich toksyny oraz produkty rozpadu białek wywołują stany zapalne układu pokarmowego.

Objawy :
-Zwierzę nagle traci apetyt
-temperatura ciała obniża się o 1 stop. C
- występują zaburzenia rytmu serca
-oddawanie dużych ilości wodnistego, ciemnego pieniącego kału
-mocz ma tendencje do pienienia się
-nadpobudliwość
-sztywność kończyn oraz chwiejny chód
-biegunce towarzyszą nawracające wzdęcia
-duszności i następuje u nich także osłabienie czynności rozrodczych
-zwiększa się też predyspozycja do występowania zatrzymania łożyska, zalegania poporodowego i mastitis.
Dłuższa jest również inwolucja macicy.


  PRZEJDŹ NA FORUM