Sprzedaż serów i mleka
No dużo zależy ile się ma na zbyciu tego towaru - przy większych ilościach warto pojeździć po okolicznych sklepach(zwłaszcza ze zdrową żywnością w dużych miastach) i popytać czy nie chcieli by nawiązać współpracy(niestety zwykle jeśli już nawet się zgodzą to na zasadzie komisu...Czyli ewentualne straty zostają po twojej stronie). W przypadku małych ilości(taka koziarnia przydomowa), to grupą docelowych klientów zwykle są okoliczni mieszkańcy (najczęściej letnicy,-). Można wystawić jakiś bilboard(za parę groszy wydrukują na plandece w drukarni), można dać ogłoszenie w necie(np na OLX), wreszcie samemu można stać po okolicznych targach i sprzedawać swoje wyroby... Niestety w Polsce nie ma profesjonalnie zorganizowanego odbioru i przetwórstwa mleka koziego(tak jak w przypadku np krów) - surowiec i wyroby raczej trzeba samemu zagospodarowywać i szukać rynku zbytu...na szczęście w dużych miastach od jakiegoś czasu jest mocny trend na żywność zdrową i ekologiczną, zatem wyroby kozie cieszą się coraz większą popularnością...
Ps. Warto wraz z produktami wystawiać takie karteczki z wydrukami przetworów/przepisów z danego towaru, bo ludzie często nie wiedzą co mieliby zrobić z zakupionym serkiem, a miastowi lubią tzw. propozycje podania(coraz mniej ludzi umie gotować i często nie wiedzą jak podać np mięso kozie lub ser - na spróbowanie kupią raz, a jak im potrawa zamakuje to wtedy będą wracać po produkt,-p


  PRZEJDŹ NA FORUM