Dziwny posmak twarogu, śmietany, kilkudniowego mleka.
Witam
Ja nie mam dużego doświadczenia bo tylko kilku letnie ale Jedno mogę doradzić Bo na co dzień pracuję z bakteriami wiec coś mogę o nich powiedzieć Oczywiście higiena przede wszystkim głównie naczyń Jeśli chodzi o cedzenie to ja cedzę w sitku plastikowym i problemu nie ma. Natomiast bardzo duży wpływ ma temperatura Mleko które ma iść na zsiadłe lub ser nie powinno być chłodzone w lodówce bo po schłodzeniu już zupełnie inne bakterie zaczynają działać Generalnie gnilne w takiej sytuacji najlepiej mleko pasteryzować i później zaszczepić odpowiednimi bakteriami ale to dużo zabawy Najlepiej prosto po dojeniu zostawić gdzieś na blacie lub na półce w temp. ok 25 stopniach na 24h i mamy zsiadłe w smaku jak dla mnie idealne wesoły A po 36h od dojenia ładnie podejdzie serwatką i bez żądnego podgrzewania mamy ładny twaróg Ale fakt czas spożycia jest na już bo po 2-3 dniach zaczyna śmierdzieć i gorzknieć


  PRZEJDŹ NA FORUM