Mleczność kóz
Problemy po wykotach, zwiększanie mleczności poprzez żywienie, zaburzenia mleczności
Krótki komentarz do tematu energii, białka i mleczności. Każdy element jest bardzo ważny. To dwa główne "parametry" decydujące o produkcji mleka. Tylko zbilansowanie tych dwóch elementów daje pełny obraz mozliwosci produkcji mleka. Brak energi lub brak białka hamuje produkcje. To bardzo ważne w momencie gdy koza jest w swojej szczytowej produkcji. Co innego gdy kończy laktację. Oczywiście nadmiar jednego lub drugiego nie przyniesie wzrostu produkcji ale może przyczynić się problemów zdrowotnych, trawiennych kozy. Przezuwaczami zajmuje się kilkanaście lat, kozami nieco ponad rok. Nie zawsze to co wprost nazywamy odpadami jest faktycznie "złym" dodatkiem mogącym mieć jakiś negatywny wpływ na skład mleka nawet dla alergicznych dzieci. Myśle że poprę Matiego w wielu kwestiach. Zastanówmy się czy dla kozy jest dobry suchy chlebek o którym wielokrotnie się tu pisze jako element diety? Czy to jest pasza którą koza znała w naturze? Każdy musi znaleść swój kompromis na sposób utrzymania, chowu i żywienia.


  PRZEJDŹ NA FORUM