Brak apetytu biegunka
Kilka słów o moich doświadczeniach z em-ami. Emy to mikroorganizmy które dostają się do żwacza. Tam spotykają się z florą typową dla danego przeżuwacza. W żwaczu dominują bakterie które rozwinęłę się na podstawie obecnie stosowanej diety. Rezem towarzystwa jest w miliardy. Emy to różne produkty na rynku. Nie zostały wymyślone typowo dla przeżuwaczy. Czasami może zdarzać się że bakterie z emów i naturalne w żwaczu "staną w konkurencji". Wtedy to ktoś określa że "u mnie emy nie działają". Tak, nie wszędzie się sprawdzają - działają chyba jak placebo na właściciela zwierząt. Osobiście jestem zwolennikiem żywych kultur drożdży, które są wyselekcjonowane typowo dla przeżuwaczy. Drożdże zawsze współdziałają z bakteriami żwacza, a konkurują tylko z tymi które prowadzą fermentacje która może zagrażać kwasicą.


  PRZEJDŹ NA FORUM