Salmoneloza (salmonellosis) |
Przyczyny choroby Salmoneloza jest chorobą występującą u wszystkich zwierząt i człowieka. Jest to choroba wywoływana przez bakterie (u kóz głównie Salmonella typhimurium, Salmonella dublin, Salmonella anatum), ale bardzo duży wpływ na pojawienie się choroby mają czynniki predysponujące (wiek, stan zdrowia, odporność) i środowiskowe (żywienie,warunki zoohigieniczne, transport, stres). Salmoneloza u kóz jest obserwowana stosunkowo rzadko. Choroba występuje w Polsce. Objawy choroby U nowonarodzonych koźląt choroba może przebiegać bardzo szybko. Obserwuje się podwyższenie temperatury i apatia. Mogą pojawiać się objawy nerwowe: zaburzenia koordynacji ruchowej, zez. U zwierząt starszych choroba manifestuje się objawami ze strony układu pokarmowego. Pojawia się ostra biegunka, której towarzyszą utrata apetytu i podwyższona temperatura. Zmiany anatomopatologiczne W przypadku ostrego przebiegu choroby zmiany ograniczają się do występowania wybroczyn pod błonami surowiczymi i śluzowymi. W przewodzie pokarmowym obserwuje się nieżytowe zapalenie głównie jelit cienkich i grubych. Okoliczne węzły chłonne ulegają powiększeniu. Pomocnicze badania laboratoryjne Diagnoza na podstawie objawów klinicznych i zmian anatomopatologicznych jest trudna. Rozpoznanie umożliwiają badania bakteriologiczne pobranych narządów wewnętrznych (izolacja zarazka). Leczenie Ważne jest szybkie rozpoczęcie leczenia. W terapii salmonelozy stosuje się antybiotyki (wybór dobrze jest oprzeć na wynikach antybiogramu) oraz intensywne parenteralne podawanie płynów. Zapobieganie Należy zapobiegać zawleczeniu salmonelozy wraz z nowymi zwierzętami - nosicielami oraz wraz z paszę o niewłaściwej jakości higienicznej. Zwierzętom należy zapewnić odpowiednie warunki środowiskowe oraz żywienie. Istnieje możliwość stosowania szczepień. Źródło: http://www.kozy.edu.pl/ |