Gruźlica (tuberculosis) |
Przyczyny Gruźlica jest zakaźną chorobą zwierząt wywoływaną przez bakterie (Mycobacterium bovis). Gruźlica jest najczęściej diagnozowana w stadach krów mlecznych. Kozy są również wrażliwym na zakażenie, co ma szczególne znaczenie w gospodarstwach utrzymujących także bydło. Posla jest krajem wolnym od gruźlicy. Objawy kliniczne Choroba ma przebieg przewlekły. Często, szczególnie u zwierząt dorosłych, brak jest wyraźnych objawów klinicznych. Gruźlica atakuje u kóz głównie płuca. Pojawia się kaszel i inne objawy ze strony układu oddechowego. Może towarzyszyć temu biegunka. Zmiany anatomopatologiczne Zmiany anatomopatologiczne są charakterystyczne. Typowe guzki gruźlicze wstępują najczęściej w płucach i przynależnych węzłach chłonnych. Rzadziej można je znaleźć także w innych narządach i lokalnych węzłach. W jelitach obserwuje się owrzodzenia. Pomocnicze badania laboratoryjne Podstawowym badaniem pomocniczym w diagnostyce i zwalczaniu gruźlicy jest tuberkulinizacja pojedyncza z zastosowaniem tuberkuliny bydlęcej. Do potwierdzenia diagnozy wykonuje się badania mikrobiologiczne oraz anatomo- i histopatologiczne. Leczenie Leczenia nie stosuje się. Zwierzęta reagujące dodatnio na tuberkulinę kieruje się na ubój. Zapobieganie Zapobieganie polega na przeprowadzaniu okresowej tuberkulinizacji oraz przestrzeganiu rygorów sanitarno-weterynaryjnych przy wprowadzaniu nowych zwierząt do stada. Źródło: http://www.kozy.edu.pl/ |