Ser podpuszczkowy - wykonanie |
witam odswierzam post ![]() przeczytalam juz wszytsko i mam pytanie, czy jezeli robicie sery podpuszczkowe z dodatkami to pozniej ja obtaczacie w tych ziolach? czy jesli dodamy zioła do skrzepu to pozniej mozemy obtoczyc czy to bedzie za duzo? moze zamiast dodawac do skrzepu trzeba albo mozna serek poprostu obtoczyc w ziolach i odlozyc na dzien lub dwa? drugie pytanie o sery dojrzewajace. czy serek podpuszczkowy jest serem dojrzewajacym jesli odlozymy go np na dwa tygodnie do dojrzewania? czy dojrzewajace robimy dodajac jakies specjalne kultury bakterii? i ostatnie ![]() w jakim celu marynujecie w oliwie? dla smaku czy poprostu trzeba zeby sie nie popsuł po jakims czasie jak mamy go duzo? do czystego serka mozna dodac zioł do oliwy a jesli mamy z dodatkami to zalewamy sama oliwa lub olejem? bede wdzieczna za odpowiedzi ![]() |