Owies
Dzięki za wyjaśnienie wesoły Na razie mam 2 kózki, więc daję cały, ale w przyszłym tygodniu będzie już 6, będę musiała zobaczyć jak je podzielić i potem zobaczymy.
My mamy takie beczki 200 litrowe metalowe z pokrywą i co trzy dni mąż właśnie do nich śrutuje mieszankę. U nas w śrutowniku można sobie ustawić na mąkę, śrutę, albo tylko na gniecenie.

Z tego co wiem to bezłuskowy ma mniej błonnika (ale w łuskowym błonnik jest właśnie w łusce, a np. króliki u nas sobie wyjadały go tak, że łuska zostawała; wiem, że dużo osób jak ma prosiaki to woli bezłuskowy właśnie ze względu na to, że mniej błonnika jest tam), jest bardziej energetyczny i ma więcej białka (chyba ok. 15%), tłuszczu, ale nie wiem jakie są dokładne wartości. My zasialiśmy go ze względu na to, że dostaliśmy nasiona za darmo wesoły Poza tym przy koszeniu bardziej się kurzy niż łuskowy, no i lepiej się go przechowuje, bo po prostu zajmuje mniej miejsca, bo w zwykłym owsie łuska to ok. 20 - 30%. Zobaczymy co z niego wyjdzie w tym roku, dużo osób sobie go chwaliło i zwierzęta też go chętnie jedzą, bo próbowaliśmy.


  PRZEJDŹ NA FORUM