Zsiadłe mleko
Mleko c i ą g l i w e i śl u z o w a t e . Różne bakterie czynią
mleko śluzowatym; czynią to nawet bakterie kwasu mlekowego w
pewnych warunkach. Wada ustępuje zwykle po gruntownym
odkażeniu naczyń i zmianie wody do płukania. Mleko ciągliwe
można przerabiać bez szkody, dopóki sery dobrze ociekają.


Mleko n i e d o j r z e w a j ą c e , czyli dysgenetyczne. Zdarza się
niekiedy, że w mleku bakterie nie rozwijają się, mleko nie dojrzewa.
Poza tym sprawia ono wrażenie normalnego. Przyczyną tego
mikrobiologicznego paraliżu wpływającego na skład mleka jest
jednostronne żywienie paszami złego gatunku. Wada ustępuje po
zmianie paszy na lepszą i mieszaną (Gorini). Być może, iż czynne są
w tym przypadku bakteriofagi.
Mleko krów c h o r y c h . Niekorzystnie zmieniony skład
chemiczny może mieć mleko pochodzące od krów przemęczonych,
zdrożonych, gorączkujących, wreszcie latujących się
39
silnie. Takie mleko nie wytrzymuje gotowania, zwarza się. W
podobny sposób zachowuje się niekiedy mleko nawet bezpośrednio
po udoju w czasie gorącej i parnej pogody, co zdaje się wskazywać
na wpływ ciśnienia barometrycznego (w przesądach ludu: rzucone
uroki).
Żródło w linku :

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/docs/serowarstwo.pdf
Ściągnijcie sobie, kopalnia wiedzy wesoły

Mam podejrzenie, ze nie powinnam uzywac mleka od jednej z kóz..ona nie je siana i jej układ pokarmowy z całą pewnościa nie działa dobrze.
Sprawdzę to jutro.
Mam wstretnego gluta, czego bym nie robiła, tazn. zakwaszanie śmietaną jak zwykle, wczoraj- zsiadłe mleko sklepowe.. .


  PRZEJDŹ NA FORUM