Zsiadłe mleko |
Mleko c i ą g l i w e i śl u z o w a t e . Różne bakterie czynią mleko śluzowatym; czynią to nawet bakterie kwasu mlekowego w pewnych warunkach. Wada ustępuje zwykle po gruntownym odkażeniu naczyń i zmianie wody do płukania. Mleko ciągliwe można przerabiać bez szkody, dopóki sery dobrze ociekają. Mleko n i e d o j r z e w a j ą c e , czyli dysgenetyczne. Zdarza się niekiedy, że w mleku bakterie nie rozwijają się, mleko nie dojrzewa. Poza tym sprawia ono wrażenie normalnego. Przyczyną tego mikrobiologicznego paraliżu wpływającego na skład mleka jest jednostronne żywienie paszami złego gatunku. Wada ustępuje po zmianie paszy na lepszą i mieszaną (Gorini). Być może, iż czynne są w tym przypadku bakteriofagi. Mleko krów c h o r y c h . Niekorzystnie zmieniony skład chemiczny może mieć mleko pochodzące od krów przemęczonych, zdrożonych, gorączkujących, wreszcie latujących się 39 silnie. Takie mleko nie wytrzymuje gotowania, zwarza się. W podobny sposób zachowuje się niekiedy mleko nawet bezpośrednio po udoju w czasie gorącej i parnej pogody, co zdaje się wskazywać na wpływ ciśnienia barometrycznego (w przesądach ludu: rzucone uroki). Żródło w linku : http://szkoladomowegomasarstwa.pl/docs/serowarstwo.pdf Ściągnijcie sobie, kopalnia wiedzy Mam podejrzenie, ze nie powinnam uzywac mleka od jednej z kóz..ona nie je siana i jej układ pokarmowy z całą pewnościa nie działa dobrze. Sprawdzę to jutro. Mam wstretnego gluta, czego bym nie robiła, tazn. zakwaszanie śmietaną jak zwykle, wczoraj- zsiadłe mleko sklepowe.. . |