Kozioł w zagrodzie-ogólne problemy i zalety użytkowania
Niech mi książkowych mądrości nie pisze, jałowych akademickich sporów prowadził nie będę. Słowotoku się nie boję, jam praktyk, wystarczyło napisać "jak nie dasz przed rogi, nie siadaj między nogi". Selekcję na mleczność moim zdaniem powinniśmy prowadzić, kojarząc ze sobą osobniki o zadowalających nas cechach. Kozły z ciąż mnogich, od mlecznych matek, powinny być oceniane na podstawie mleczności swoich córek. We Francji stada kóz są selekcjonowane od pokoleń w ten właśnie sposób. Hodowcom zależy na ilości i jakości mleka, ale również na tym, by to mleko było w miarę jednolite pod względem zawartości tłuszczu i białka. To cenna zaleta w serowarstwie, które w krajach Beneluksu ma głębokie tradycje. Mam jeszcze jedną kozę rasy alpejskiej francuskiej o umaszczeniu chamoise, i nie mogę wyjść z podziwu na ogromem pracy hodowlanej. Mleko wyborne pod każdym względem, tak smakowym jak i produkcyjnym(miałem udaną przygodę serowarską). Jej ojciec to pierwsze pokolenie kozła sprowadzonego do Polski z Belgii, tym kozłem kryłem okoliczne bezrasowe kozy w całej okolicy, ludzie byli zaskoczeni jakością i ilością mleka u kolejnych pokoleń jego potomstwa. Miałem zamiar nabyć drugiego, ale brakło zdrowia... .


  PRZEJDŹ NA FORUM