Kiszonki |
Katolik generalnie im drobniejsza trawa tym lepsza bo łatwiej jest ją szczelnie ubić - to ważne bo jeśli w kiszonkce lub sianokiszonkę jest za dużo powietrza to dochodzi do złej fermentacji. Nam zależy na fermentacji z udziałem kwasu mlekowego a on wytwarza się tylko w środowisku beztlenowym. Zasada jest taka ze jeśli kiszonka pachnie świeżo wypieczonym chlebem ( dosłownie jest to zapach bochenka chleba prosto z pieca) to kiszonka jest idealna. Zapach drożdży wskazuje za średniej klasy kiszonkę ktora można skarmiac ale w niezbyt dużych ilościach. Natomiast zapach zjełczałego masła lub skwasnialego mleka wskazuje ze kiszonka dostała zbyt dużo tlenu - taką kiszonka absolutnie nie należy skarmiac. Ja zazwyczaj trawę po sianokosów wrzucam do sieczkarni a potem poszatkowana do beczki. Możesz wiec śmiało użyć podsuszonej trawy z kosiarki o ile bedzie czysta. Przy kiszonce ważne jest tez to jak bogatych w cukry składników używamy. I w tym wypadku np bogate w cukry są trawa z pierwszego pokosu, liście buraków i innych okopowych, zielone liście i łodygi kukurydzy, słonecznik, kapusta, uparowane ziemniaki, topinambur, buraki cukrowe i pastewne, brukiew, rzepa, marchew, dynia, wyslodki, ogórki i owoce niepestkowe. Skladniki trudno zakiszajace się (aby sie zakisiło nalezy je laczyc z w/w) to: wszystkie rośliny przenawozone azotem, mieszanki traw z roślinami motylkowymi, rośliny strączkowe, pieluszka oraz mlóto. Rośliny nie zakiszajace sie: lucerna, koniczyna, saradela, wyka, łubin, rzepak, gorczyca, łęty ziemniaczane i pomidorowe (te ostatnie nigdy sie nie zakisza, nawet po wymieszaniu z roślinami bogatymi w cukry). Jeśli ktos jest zainteresowany zagłębieniem w temacie kiszonek, pasz i żywienia to niżej podaje bibliografię na której ja bazowałem podczas studiów - książki są starego wydania ale rzeczowe i sprawdzają sie w 100% mimo upływu lat. Na Allegro można je kupić po 2-5zl za sztukę. Polecam. "Jak uzyskać dobre kiszonki" - F.Abgarowicz; M.Połowicz; A.Ziołecka "Produkcja pasz w gospodarstwie" - A.Przegaliński "Paszoznawstwo i zasady żywienia zwierzat" - PWRiL "Konserwacja i przyrządzanie pasz" - W.Kamieniecki |