Kiszonki
Najlepsza sianokiszonką na własny użytek to kiszonka z beczek. Robię ją co roku.
Biorę beczkę 200litrowa, plastikowa, szczelnie zamykana. Na dno wysypuje się drenaż ze słomy około 30cm tak by woda miała gdzie spłynąć nie powodując gnicia. Na to kładę warstwę trawy o wilgotności około 60% ( zasada jest taka ze trawa po skoszeniu leży do podsuszenia - jeśli weźmie się pęczek trawy i spróbuje wyżmnąć tak jak ścierkę po czym nie leci z niej woda to nadaje się do kiszenia). Na warstwę trawy wysypuje warstwę zależnie od składu kiszonki np gotowanych ziemniaków, gotowanej marchwi lub liści buraków. Wchodzę do beczki i mocno udeptuje. I powtarzam czyli trawa, ziemniaki i deptanie i tak do pełna przy czym ostatnia warstwa to trawa. Od tego jak zabijemy i ugnieciemy kiszonkę zależy jej jakość. Na koniec posypuje z wierzchu garścią cukru dla lepszej fermentacji, zamykam szczelnie wieko i odstawiam na minimum miesiąc w chłodne miejsce (10-15*C). Potem mam swieza kiszonkę ktora mogę wybierać w miarę potrzeb. Ta kiszonka różni się bardzo od takiej z balotow czy pryzm - dobrze zrobiona, nawet po roku czasu pachnie łąką i świeżo wypieczonym chlebem (efekt fermentacji), a jej kolor powinien być brunatno zielony. Nie zmienia smaku mleka. Moje kozy takiej z balotu nie rusza a tą własnej roboty zajadają. Jedna beczka starcza u mnie średnio na 1-2 miesiące. Przepis ze starej powojennej książki. Pózniej postaram się wpisać tytuł i autora.

I jeszcze jedno - przeżuwaczem nie powinno podawać się kiszonki z ziarna kukurydzy - ta moda przywędrowała do nas ze stanów gdzie kukurydza jest najtańszym ziarnem i wykorzystuje się ją do wszystkiego - od skarmiania krów mlecznych po produkcje papieru toaletowego. Polecam poszukać na anglojęzycznych stronach efektów skarmiania kiszonka z kukurydzy, tego jak wyglada zwacz po takiej diecie. Takie skarmianie stosuje się w celu ciecia kosztów - kukurydza jest w miarę tania, mlekopedna, i zawiera dużo węglowodanów - dlatego stosuje się ją na dużych fermach nie bacząc na to jakie negatywne efekty za sobą niesie...


  PRZEJDŹ NA FORUM