Żywienie
Warzywa okopowe
W nasionach gryki znajdują się znaczne ilości włókna surowego ( do 20 % suchej masy ) i tanin , które obniżają strawność i przyswajalność białek.(One są głównie w łusce i to, co my jemy, czyli kasza, jest tych składników pozbawione) Jednak posiada inne walory, jak np zawartość witamin z grupy B oraz PP, sporą zawartość kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk oraz miedź..

Może stanowić dodatek do paszy treściwej. Nie jako główna pasza.

Także słoma może być skarmiana w połączeniu z inną słomą


Taniny są to tzw substancje antyżywieniowe. Ich działanie fizjologiczne w dużym stężeniu polega na koagulacji białek śliny i śluzówki jamy ustnej, co nadaje paszy cierpki smak i obniża spożycie, oraz powodują zmniejszenie przepuszczalności ścian jelita dla składników pok, podrażnieniu przewodu pok, obniżeniu strawności białka przez osłabianie aktywności enzymów trawiennych i tworzeniu kompleksów z białkami pasz.


  PRZEJDŹ NA FORUM