Warunki uboju zwierząt gospodarskich na własny użytek
Jeżeli jest ubój w gospodarstwie,to poza środkami niebezpiecznymi (SRM),reszta zostaje przebadana przez weta(to znaczy jakaś próbka "tej reszty",ale co dokładnie to nie wiem.No i jeśli wszystko jest ok,to możesz przeznaczyć to mięso np na pieczeń albo sprzedać.
Pozostałości,czyli to,co się nie da zjeść, możesz dać psu.
No,a tą "inną resztę"typu np wymię-tego nie wiem,co z tym zrobić.

Dodając jeszcze do odpowiedniego tematu,w ubiegłym roku kilka koziołków zeszłorocznych musiałam sprzedać nie do hodowli.Niestety,tak czasem bywa.Koziołki miały niecałe pół roku,wziął je facet,który kupuje ode mnie serki,mleko i jajka.Znalazł odpowiedniego rzeźnika,zawiózł do niego te koziołki i rzeźnik "zrobił co trzeba".
Wcześniej ten znajomy facet pytał weta o to jakie próbki przywieźć do zbadania.
Wet powiedział,że takich,młodych koźlaków nie trzeba badać.
Tak,że nie badali mięsa.
Wygląda na to,że powyżej jakiegoś wieku kozy,bada się mięso.No,ale jaki to wiek,to nie wiem


  PRZEJDŹ NA FORUM