Warunki uboju zwierząt gospodarskich na własny użytek |
Jeżeli jest ubój w gospodarstwie,to poza środkami niebezpiecznymi (SRM),reszta zostaje przebadana przez weta(to znaczy jakaś próbka "tej reszty",ale co dokładnie to nie wiem.No i jeśli wszystko jest ok,to możesz przeznaczyć to mięso np na pieczeń albo sprzedać. Pozostałości,czyli to,co się nie da zjeść, możesz dać psu. No,a tą "inną resztę"typu np wymię-tego nie wiem,co z tym zrobić. Dodając jeszcze do odpowiedniego tematu,w ubiegłym roku kilka koziołków zeszłorocznych musiałam sprzedać nie do hodowli.Niestety,tak czasem bywa.Koziołki miały niecałe pół roku,wziął je facet,który kupuje ode mnie serki,mleko i jajka.Znalazł odpowiedniego rzeźnika,zawiózł do niego te koziołki i rzeźnik "zrobił co trzeba". Wcześniej ten znajomy facet pytał weta o to jakie próbki przywieźć do zbadania. Wet powiedział,że takich,młodych koźlaków nie trzeba badać. Tak,że nie badali mięsa. Wygląda na to,że powyżej jakiegoś wieku kozy,bada się mięso.No,ale jaki to wiek,to nie wiem |