Mleko- walory smakowe i zdrowotne
mleko jako lek i pokarm
Moja siostrzenica ma czteroletniego synka który ma grzybicę układu pokarmowego i nie toleruje glutenu.Mleko krowie odpada.Będąc teraz u nich z wizytą zabrałam dla niego zdrowe kozie mleko.Marcinek dostał budyń bezglutenowy ugotowany na kozim mleku i nie chce jeść bo to "mleko od cioci koziołków". Kombinowałyśmy inne potrawy na mleku ale mały z uśmiechem na ustach odmawiał.Zawsze wyczuł mleko.W dniu wyjazdu zrobił mi wykład, że mleko kozie jest bardzo zdrowe i on będzie pił "mleczko od koziołków". Odpowiedziałam,że mleka już nie ma a on głęboko westchnął, uśmiechnął się" i rzekł "jak doooobrze". I jak przekonać dziecko do mleka "od koziołków". Moje twarożki i mleko nie capią intensywnie a jednak jest to specyficzny zapach i smak który nie wszystkim odpowiada.


  PRZEJDŹ NA FORUM